Panasonic predstavil prvý kompakt s podporou 6K videa

Je to viac foťák alebo kamera? Panasonic predstavil kompakt, ktorý poteší tvorcov videí. Ako jediný foťák na trhu si poradí s videami v 6K rozlíšení.

03.06.2019 09:00
Panasonic, Lumix, S1H, 6K Foto:
Plnoformátový kompakt Panasonic Lumix S1H s podporou natáčania videí v 6K rozlíšení.
debata

Žiadne zrkadlovky, ale už aj kompakty môžu tvorcom videí poslúžiť na profesionálne natáčanie videí. Panasonic v týchto dňoch predstavil nový plnoformátový kompakt Lumix S1H, ktorý dokáže natáčať videá v 6K rozlíšení pri 24 snímkoch za sekundu. Foťák je nástupcom modelu Lumix S1 predstavenom na minuloročnom veľtrhu Photokina a je jediný svojho druhu.

Ako jediný fotoaparát s full-frame (plnoformát) čipom natáča spomínané 6K videá. V najvyššom rozlíšení majú pomer strán 3:2. Pri nižšom rozlíšení 5,9K ich je možné “roztiahnuť” na 16:9 a zvýšiť vzorkovaciu frekvenciu na 30 snímok za sekundu. Nižšie rozlíšenia so sebou prinášajú aj viac fps. 4K videá je možné natáčať so 60 snímkami za sekundu a pri 10-bitovej farebnej hĺbke. Poteší aj aj dynamický rozsah 14 EV.

Kto z videí v takomto rozlíšení môže ťažiť, keď ich v najvyššom rozlíšení nie je možné nahrať ani len na YouTube? Tí, ktorí bežne natáčajú v 4K môžu napríklad orezať video v 6K, prípadne využiť obrazovú stabilizáciu bez straty kvality. Dôležité je tiež poznamenať, že videá je v 6K možné natáčať bez časových limitov. Limitujúcimi elementami tak sú len kapacita pamäťovej karty (SD alebo XQD) a výdrž na batériu (3100 mAh). Kompakt s vymeniteľnými objektívmi má na zadnej strane výklopný dotykový OLED displej s 3,2-palcovou uhlopriečkou.

Záujemcovia si musia na Lumix S1H ešte počkať. Panasonic ho síce koncom v posledný májový deň predstavil, no predávať ho začne až na jeseň za 4000 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kompakt #Panasonic #Lumix #S1H #6K