Pripravte sa na selfie foťáky pod displejom. Xiaomi a Oppo už majú prototypy

Čínske firmy Xiaomi a Oppo ukázali, ako môžu už onedlho vyzerať smartfóny. Selfie kameru budú mať dokonale ukrytú pod displejom.

04.06.2019 20:15
xiaomi mi mix 3 Foto:
Ilustračné foto - Xiaomi Mi Mix 3 s výsuvnou konštrukciou.
debata

Prečo majú mobily vyrezaný displej? Odpoveď je jednoduchá. Foťák, senzory či reproduktor sa do displeja nezmestili. Niektorí výrobcovia boli pri hľadaní riešení kreatívni viac, iní menej. Samsung s Honorom ukryli kameru do okrúhleho výrezu v rohu, Huawei do kvapôčky v strede a Apple do veľkého stredového výrezu, ktorý rozdeľuje horné okraje displeja. Ani jedno z týchto riešení nie je úplne šťastné, no v porovnaní s tým, ako vyzerali smartfóny pred niekoľkými rokmi je aj to veľkým posunom vpred. Čo bude nasledovať ďalej? Čínske firmy Xiaomi a Oppo ukázali, že už dnes je možné predný selfie foťák ukryť priamo pod displej.

Najprv snímač odtlačkov, teraz už aj foťák

Začalo sa to snímačom odtlačkov prstov ukrytom priamo pod displej. Kým v Apple neústupne tvrdili, že niečo podobné v súčasnosti nie je možné vyhotoviť, čínski inžinieri v zápätí ukázali presný opak. Inak tomu nie je ani v prípade foťáku zabudovaného priamo do displeja. Toto riešenie zatiaľ nie je dokonalé, a kým si ho adoptujú ďalší výrobcovia, uplynie ešte nejaký čas. Najväčším problémom je aj naďalej nedostatok svetla, ktoré by dopadalo na fotosnímač pod displejom. Kvalita snímok teda nie je svetoborná, čo dáva tušiť aj Xiaomi na zverejnenom videu.

Firma uvádza, že v prípade foťáku pod displejom využila špeciálne nízkoodrazové sklo pre lepšiu kvalitu obrazu. Ani to však nemusí stačiť. Xiaomi v prípade aktivácie prednej kamery spriehľadní pás displeja v časti, v ktorej sa kamera nachádza. Vďaka tomu sa na 20-Megapixelový senzor dostane viac svetla. Technológia je zatiaľ vo vývoji, no Xiaomi aj Oppo naznačujú, že na ňu už nebude potrebné príliš dlho čakať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #selfie #Xiaomi #Oppo #foťák