Test: Vyskúšali sme slúchadlá s výborným zvukom a extrémnou výdržou

Bezdrôtové slúchadlá AKG Y500 sú novinkou na trhu. Majú extrémne dlhú výdrž, výbornú konštrukciu a zaujímavú cenu. Hudobní puntičkári si však budú musieť priplatiť za vyšší model z ponuky.

22.06.2019 11:20
AKG, Y500, bezdrôtové slúchadlá Foto:
Bezdrôtové slúchadlá AKG Y500.
debata

Nie sú to slúchadlá, ktoré by ste si strčili do vrecka nohavíc. Napriek tomu, že sú o čosi robustnejšie, vďaka skladateľnej konštrukcii je ich možné jednoducho prenášať a nezaberajú pri tom veľa miesta. AKG vyrobilo veľmi zaujímavý model bezdrôtových slúchadiel pre bežné počúvanie na cestách. Vyskúšali sme slúchadlá AKG Y500, ktoré firma predáva za bezmála 150 eur. Samsung ich dokonca najnovšie ponúka do 5. augusta k svojmu mobilu Galaxy S10 grátis. Prečo zrovna Samsung? Značka AKG patrí do jeho portfólia (nie všetci o tom aj vedia).

S extrémnou výdržou nie je výrobca príliš ďaleko od pravdy

Prvé, čo si na škatuli od slúchadiel môžete všimnúť je zmienka o ich výdrži na jedno nabitie. 33 hodín naozaj nie je štandard, a nech sme sa snažili výdrž akokoľvek spočítať, potvrdiť číslo udávané výrobcom nevieme. Je však pravdou, že aj po hodine počúvania ubudli z plne nabitej batérie zhruba 4 percentá jej kapacity. Údaj na krabici sa teda zdá byť blízky pravde. Druhou vecou, ktorú si na slúchadlách všimnete, avšak až po rozbalení, je ich robustnejšia konštrukcia a vyššia hmotnosť. Predsa len, nie sú to štuple do uší a vysoká výdrž sa podpísala aj na hmotnosti batérie. Slúchadlá majú 222 gramov, teda zhruba toľko, koľko váži váš smartfón. Nie je to málo, no pri nosení to príliš neprekáža.

Slúchadlá majú ovládanie na každej mušli. Foto: Tomáš Švec
AKG, Y500, bezdrôtové slúchadlá Slúchadlá majú ovládanie na každej mušli.

Slúchadlá sa chvália funkciou zvanou Ambient Aware, ktorá po aktivácii stlmí hlasitosť hudby a do uší sa tak aj vďaka mikrofónom dostane viac hluku z okolia. Funkcia má všestranné využitie – ak na vás niekto rozpráva a nerozumiete mu, alebo si v lietadle chcete od letušky objednať džús. Nerozumieme však prečo výrobca hudbu nestlmil viac. Ak si s niekým potrebujete prehodiť dve-tri vety, výrazný hudobný “podmaz” v pozadí to veľmi nespríjemní a pravdepodobne slúchadlá aj tak z hlavy zložíte. Na aktiváciu funkciu slúži samostatné tlačidlo umiestnené v spodnej časti pravej mušli, vedľa posuvníka na zapnutie/spárovanie slúchadiel. Na rovnakej mušli sa ešte nachádza micro USB konektor na nabíjanie slúchadiel. Pozn. z 0 na 100 sa nabijú zhruba za 2,5 hodiny.

Slúchadlá AKG Y500. Foto: Tomáš Švec
AKG, Y500, bezdrôtové slúchadlá Slúchadlá AKG Y500.

Ovládanie na dosah ruky

Na ľavej mušli sa nachádza tlačidlo na spustenie alebo pozastavenie prehrávania a prijímanie hovorov zároveň, jednoduchá páčka na zmenu hlasitosti a konektor na pripojenie kábla k slúchadlám. Tlačidlá, ktorých nie je málo, sú rozmiestnené logicky a je ich možné jednoducho nahmatať a ovládať. Pri spustení a pozastavení prehrávania sa ale musíme ešte pristaviť, aby sme neopomenuli jednu zaujímavú funkciu – automatické pozastavenie prehrávania pri zložení slúchadiel. Je to funkcia, ktorú by ste našli napríklad päťstoeurových slúchadlách Bang & Olufsen H9i alebo Bowers & Wilkins PX. Takzvaný proximity senzor funguje až na výnimky dobre. Niekedy však na nasadenie slúchadiel nezareaguje, navyše odozva nie je bleskurýchla – spustenie a zastavenie prehrávania trvá zhruba dve sekundy.

Súčasťou balenia je aj puzdro, kábel na... Foto: Tomáš Švec
AKG, Y500, bezdrôtové slúchadlá Súčasťou balenia je aj puzdro, kábel na nabíjanie a kábel pre pripojenie s 3.5 mm jackom.

Zvuk je prekvapivo vyvážený, no chýba mu viac priestoru

Ako slúchadlá hrajú? Pravdepodobne lepšie, než by ste čakali. Päťstovkám nechýbajú detaily, aj keď pri niektorých štýloch hudby je zvuk viac “zanesený” a chýba mu priestor. Dôležité však je, že im nechýbajú výšky, stredy a už vôbec nie basy. Na počúvanie klasickej hudby sa hodia len niekedy. Nájdu sa však v nich tí, ktorí si radi vypočujú pop, rock, hip hop, ale aj džez. Žiaden šum sa nekoná a to isté platí aj o plochom a plastovom zvuku, ktorý v Y500 nenájdete. Pri hodnotení zvuku by sme mohli byť aj náročnejší, no vzhľadom k 150-eurovej cene to nemá zmysel. Cena je vzhľadom k prednesu viac než priaznivá. Bonus na záver – ani pri počúvaní hudby na najvyššej hlasitosti nebudete príliš rušiť svoje okolie. Polouzatvorená konštrukcia, ktorá má obvykle tento neduh, je naozaj bezproblémová.

Slúchadlá je možné zložiť a jednoduchšie prenášať. Foto: Tomáš Švec
AKG, Y500, bezdrôtové slúchadlá Slúchadlá je možné zložiť a jednoduchšie prenášať.

AKG Y500 – cena: 149 eur

Hodnotenie: 9.5/10

Pozitíva

  • dobre sedia na ušiach
  • veľmi dobrá cena
  • kvalita vyhotovenia
  • vyvážený zvuk, výborný zvukový prednes
  • jednoduché a všestranné ovládanie na oboch mušliach
  • extrémne dlhá výdrž

Negatíva

  • kvôli tesnosti konštrukcie a priliehajúcim materiálom sa nevyhnete škrabancom
  • režim “Ambient Aware” stlmí zvuk len o pár percent

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezdrôtové slúchadlá #AKG #Y500