Test: Najlacnejšie Bluetooth slúchadlá na trhu? Xiaomi Mi AirDots prekvapili

Xiaomi ponúka výborné bezdrôtové slúchadla pre všetkých, ktorí majú hlboko do vrecka. Zoženiete ich aj za 20 eur.

01.07.2019 18:00
Xiaomi Mi AirDots, bezdrôtové slúchadlá Foto:
Slúchadlá Xiaomi Mi AirDots v nabíjacej stanici.
debata (1)

Tak ako sa kedysi strhla vlna šialenstva pri bezdrôtových slúchadlá Apple Airpods, tak sa dnes do popredia dostávajú extrémne lacné slúchadlá od čínskeho Xiaomi. Mi AirDots sú tak lacné, že mnohých nechajú na pochybách, či nízka cena nie je náhodou omyl alebo či slúchadlá nebudú len jedným z lacných čínskych produktov na dve použitia. Hneď na úvod môžeme obe tvrdenia vyvrátiť. Ak by sa vám do ruky slúchadlá dostali, no ich cenu by ste nepoznali, pravdepodobne by ste ich ohodnotili na násobky sumy, za ktorú sa na čínskom trhu predávajú.

Jednoduchý dizajn, kvalitné spracovanie, ale aj odolnosť voči vode

Xiaomi Mi AirDots pripomínajú Samsung Galaxy Buds. Majú minimalistický dizajn, jednoduché ovládanie a nabíjaciu škatuľku, ktorá má vlastnú nabíjaciu batériu. V balení sa okrem slúchadiel nachádzajú aj náhradné nadstavce do uší rôznych veľkostí, manuál (v čínštine) a nabíjací kábel. Slúchadlá sú vyrobené z plastu, no zároveň sú veľmi robustné a vďaka ergonomickému tvaru a veľmi nízkej hmotnosti aj dobre držia v ušiach. Dokonca ani pri športe z uší nevypadávali. Neprekáža im ani obliatie vodou či pot pri cvičení.

Foto: Tomáš Švec
Xiaomi Mi AirDots, bezdrôtové slúchadlá

Ak by sme ale výrobcovi niečo vytknúť, bol by to systém vyberania slúchadiel zo škatuľky. K nabíjaciemu konektoru ich automaticky prichytí magnet, no pri vyberaní nastáva problém. AirDots sú prichytené tak silno, že s klzkými prstami pri manipulácii nemáte žiadnu šancu. Vyberajú sa naozaj komplikovane, kvôli čomu sme ich do nabíjačky umiestňovali, až keď sa úplne vybili. Vrchný kryt plastového puzdra nie je veľmi masívny a pri menej citlivom zaobchádzaní hrozí jeho zlomenie.

Na každom slúchadle sa nachádza miniatúrna LED dióda. Keď svieti načerveno, AirDots sa nabíjajú, keď nabielo párujú sa s mobilom. Na jedno nabitie vydržia oficiálne štyri, v praxi zhruba tri hodiny počúvania hudby. Pri telefonovaní sa výdrž skracuje zhruba na polovicu. Pomocou puzdra je možné nabiť slúchadlá dva až trikrát. Obal so zabudovanou batériou sa nabije za 1.5 hodiny.

Výrobca sa mohol viac venovať ovládaniu

Voľba ovládania by si zaslúžila viac pozornosti výrobcu. Obe slúchadlá disponujú tlačidlami, ktoré reagujú na jemné stlačenie. Jedno stlačenie zastaví/spustí hudbu alebo zodvihne telefonát, dve stlačenia privolajú hlasového asistenta. Tlačidlá by mohli namiesto toho mohli byť dotykové a častejšie stláčanie by tak nemuselo byť natoľko nepríjemné kvôli zatlačeniu slúchadla do zvukovodu. Na druhej strane, slúchadlá reagujú dobre a zastaviť hudbu či zodvihnúť hovor je možné stlačením tlačidla, na ktoromkoľvek slúchadle.

Pomocou nabíjacieho puzdra je možné slúchadlá... Foto: Tomáš Švec
Xiaomi Mi AirDots, bezdrôtové slúchadlá Pomocou nabíjacieho puzdra je možné slúchadlá nabiť 2-3krát

Mi AirDots nepatria do uší náročných poslucháčov. Tí by im vytkli silný basový prejav, v ktorom sa strácajú stredy a výšky. Nehodia sa teda na počúvanie každého typu hudby. Zázraky sme však nečakali. S podobným, či dokonca horším, zvukovým prednesom sa stretne ale aj u niekoľkonásobne drahších slúchadiel. Na každom slúchadle sa nachádza mikrofón. Zvuk, ktorý zachytí pri bežnom telefonovaní nemusí stačiť, nehovoriac o chýbajúcom (aj keď výrobcom deklarovanom) eliminovaní okolitého hluku. Rušivého zvuku na pozadí vás slúchadlá pri telefonovaní nezbavia.

Vynikajúce začiatočnícke slúchadlá

Na záver len krátke zhrnutie. Ak ste doteraz váhali nad kúpou svojich prvých bezdrôtových slúchadiel a vždy to mala na svedomí cena, pri Xiaomi Mi AirDots už váhať nemusíte. Pre tých, ktorí nemajú skúsenosť s drahšími a kvalitnejšími slúchadlami sú práve AirDots dobrým štartovacím bodom. Náročnejší používatelia si s AirDots ale nevystačia. Odradiť ich môže menej vyvážený zvukový prejav, ale aj horšia kvalita mikrofónu.

Xiaomi Mi AirDots – cena: do 20 eur (Aliexpress)

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva

  • vysoká výdrž na nabitie
  • výborné spracovanie
  • slúchadlá dobre sedia v ušiach
  • priemerný zvuk
  • neuveriteľne nízka cena

Negatíva

  • nepraktické vyberanie z puzdra
  • príliš veľa basov na úkor stredov a výšok
  • horšia kvalita zvuku pri telefonovaní

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Xiaomi #bezdrôtové slúchadlá #Mi AirDots