Apple končí s MacBookom. Modely Air a Pro sa však dočkali vylepšení

Apple ukončil vývoj hybridného MacBooku. Viac pozornosti venoval modelom Air a Pro, ktoré už majú aj čítačku odtlačkov a nižšiu cenu.

11.07.2019 10:00
macbook pro 2019, MacBook, Apple Foto:
Nová základná verzia MacBooku Pro (mid 2019) dostala do vienka TouchBar nad klávesnicou.
debata

Nie je MacBook ako MacBook. Keď Apple v roku 2015 predstavil ďalší prírastok do rodiny ultraprenosných notebookov, mnohí sa pýtali aké má ďalšie označenie. Nemal žiadne. Bol to MacBook bez prívlastku. Notebook, ktorý mal byť výstavnou skriňou firmy, a o ktorom sa chvíľu špekulovalo aj ako o možnom nástupcovi MacBookov Air, napokon svoju púť ukončil. Apple už žiaden ďalší MacBook nateraz nepredstaví a pokračovať bude len s MacBookmi Air a Pro. Oba modely sa v týchto dňoch dočkali ďalšej aktualizácie – Mid 2019.

Podobné parametre, no odlišná cena

Problém môže nastať pri výbere modelu. Cenový rozdiel medzi novým MacBookom Air a základným modelom Pro je len 200 dolárov. Oba pritom ponúkajú veľmi podobné parametre s tým rozdielom, že MacBook Pro má navyše dotykovú plochu nad klávesnicou, zvanú Touch Bar. MacBook Air kráča po stopách svojho predchodcu s lepším Retina displejom a po novom aj funkciou True Tone, ktorá prispôsobuje teplotu farieb okolitým svetelným podmienkam. Rovnakú funkciu má ale aj Pro a navyše aj displej s vyšším jasom, aj keď identickou uhlopriečkou a rozlíšením.

MacBook Air dostal do vienka dvojjadro Intel Core i5 s taktom 1,6 GHz, Pro štvorjadro Core i5 s taktom 1,4 GHz. Grafická karta je o čosi výkonnejšia v modeli Pro (Intel Iris Plus 645 oproti Intel UHD 617), no operačná pamäť má rovnakých 8 GB. Rovnako je na tom aj základný variant úložiska v podobe SSD disku s 128 GB kapacitou. Ani jednému notebooku nechýba čítačka odtlačkov prstov umiestnená pri klávese F.

Problémová klávesnica by mala byť dokonalejšia

Oba notebooky dostali aj vylepšené klávesnice s motýlím mechanizmom, ktoré sú terčom dlhodobej kritiky. Používatelia sa sťažovali, že motýlí mechanizmus je oveľa nespoľahlivejší, než klávesnice s nožnicovým mechanizmom, ktoré využívali staršie MacBooky. Nahradiť mechanizmus kláves sa novší Apple rozhodol ešte v roku 2015. Dôvodom bolo zníženie výšky kláves takmer o polovicu. Prach a špina však spôsobovali, že klávesy s novým mechanizmom nereagovali správne, ale nereagovali vôbec. Vrátiť sa späť k nožnicovému mechanizmu sa Apple len tak nedokáže, preto upravil systém kláves tak, že k nim pridal silikónovú membránu a nahradil materiál spínačov. Klávesnice na novom MacBooku Air a Pro by tak mali fungovať spoľahlivejšie.

Oba notebooky budú v Európe výrazne drahšie než v Spojených štátoch. Za MacBook Pro záujemca zaplatí v základnej výbave 1499 eur (1299 dolárov), za model Air 1249 eur (1099 dolárov).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Macbook Air #MacBook Pro