Nový Note10 má ‘dieru’ v displeji, foťáky pod sebou, aj všemocné pero S Pen

Presne po roku uzrela svetlo sveta nová generácia smartfónov Galaxy Note. Pri desiatej generácii mobilu, ktorý vždy patril k najväčším a aj najdrahším mobilom v ponuke, Samsung nešetril. V dvojici nových modelov Galaxy Note10 a Note10+ skombinoval viacero prvkov z predošlých generácií, aj z modelu Galaxy S10.

07.08.2019 22:01
Samsung, Galaxy Note10, Note10+, Note Foto:
Na Slovensku sa bude Galaxy Note10 predávať vo viacerých farbách.
debata

Samsung predstavil dvojicu nových smartfónov Galaxy Note10. Prevzali viacero prvkov z predošlých generácií, ale inšpirovali sa modelom Galaxy S10, predstaveným pred niekoľkými mesiacmi. Smartfóny Note10+ a Note10 sa od seba líšia niektorými parametrami, batériou, hmotnosťou, ale predovšetkým veľkosťou displeja. Menší z dvojice má 6,3-palcový AMOLED displej, väčší zas 6,8-palcový displej, ktorý ho posúva do kategórie krížencov smartfónov a tabletov.

Samsung predstavil dvojicu nových smartfónov... Foto: Samsung
Samsung, Galaxy Note10, Note10+, Note Samsung predstavil dvojicu nových smartfónov Galaxy Note10 a Note10+.

Dalo by sa povedať, že Galaxy Note rastie do krásy, no rovnako tak aj do rozmerov. Note10+ oproti Note9 narástol zhruba o milimeter do oboch strán, no je aj o milimeter tenší, o tri gramy ľahší a vďaka bezrámovému displeju má aj o 0,4-palca väčšiu uhlopriečku. Menší z dvojice Samsung prirovnáva k modelu S10, ktorý je na výšku a šírku o milimeter väčší, o 11 gramov ťažší, no má aj o 0,2-palca väčší displej. Rámčeky okolo displeja sú údajne najtenšie spomedzi všetkých telefónov Galaxy a pomer displeja voči telu dosahuje takmer 91 percent (S10 a S10+ majú 88 percent). Čítačka odtlačkov prstov sa nachádza pod displejom.

Selfie kamera už nie je v rohu, ale v strede

Je zaujímavé, čo všetko už Samsung vyskúšal s kamerami. Otočná kamera z Galaxy A80 na prémiové modely ešte nedozrela, a tak predný selfie foťák výrobca skúša aspoň posúvať po displeji. Z pravého horného rohu sa v Note10 dostal do stredu, kde mu to predsa len svedčí o čosi viac, a navyše neplytvá miestom tak ako pri modeli S10. Predná kamera má 10 Megapixelov a svetelnosť f/2.2. Na zadnej strane už nie sú foťáky umiestnené vedľa seba, ale pod sebou. Oba smartfóny majú tri základné snímače s ultraširouhlou optikou (16 Mpix, f/2.2), širokouhlou optikou (77 stupňov, 12 Mpix, f/1.5 až f/2.4) a telefoto (2× optické priblíženie, 12 Mpix, f/2.1). Širokouhlému a telefoto foťáku nechýba optická stabilizácia, širokouhlému ani dvojitá clona. Model Note10+ dostal navyše aj snímač hĺbky ostrosti, ktorý Note10 chýba.

Mikrofón so ‚zoomom‘ aj pero ako diaľkový ovládač

Priblížiť je možné nie len obraz, ale aj zvuk. Mobil má síce tri mikrofónoy, no funkcia “Zoom-in mikrofónu” funguje len pri nahrávaní videa zadným fotoaparátom. Nahrávaný vuk je možné “koncentrovať” do videa a dvojnásobne či štvornásobne zvýšiť jeho intenzitu. Mimochodom, nový Note prináša aj zvýšenú stabilizáciu pri natáčaní videí, ktoré je možné priamo v mobile aj editovať s využitím dotykového pera S Pen.

Note10 má foťáky umiestnené pod sebou. Foto: Samsung
Samsung, Galaxy Note10, Note10+, Note Note10 má foťáky umiestnené pod sebou.

Pero, inak zasunuté do tela smartfónu, je možné použiť ako diaľkový ovládač. Smartfón rozpozná pohyby pera do strán a po stlačení tlačidla a posúvaním pera sprava doľava, zhora dole či dokola je možné meniť režim fotoaparátu, prepínať medzi zadným a predným foťákom či približovať obraz. Gestá je možné používať aj v niektorých iných aplikáciách, vrátane aplikácií tretích strán. Tých však zatiaľ veľa nie je.

Už len s bezdrôtovými slúchadlami

V Note10 narástol aj výkon, ktorý zabezpečuje procesor Exynos 9825 vyrábaný 7-nanometrovou technológiou. Operačná pamäť má 8 GB (Note10) a 12 GB (Note10+), vnútorná pamäť 256 (Note10, Note10+) až 512 GB (Note10+). Zaujímavosťou je, že microSD karty je možné použíť len v Note10+, ktorý obsahuje hybridný slot. Note10 má len duálny slot pre požitie dvoch SIM kariet. Väčší z dvojice má 4300 mAh batériu, menší 3500 mAh batériu. Oba mobily podporujú zrýchlené, aj bezdrôtové nabíjanie a zdieľanie energie. Majitelia drôtových slúchadiel by mali presedlať na Bluetooth variant, alebo si dokúpiť konverziu z USB-C na 3.5mm jack.

Mikrofón je dômyselne ukrytý vedľa šošoviek...
Jedným z kľúčových prvkov nového Galaxy...
+5V zahraničí bude na výber viacero farebných...

Predobjednávky Samsung bude prijímať do 22. augusta a prvé telefóny záujemcom doručí o deň neskôr. Na Slovensku sa bude predávať Note10 v čiernej, biele a striebornej farbe za cenu 949 eur a Note10+ vo variantoch s 256 (čierna, strieborná) a 512 GB pamäťou (strieborná) s cenou 1099, respektíve 1199 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #Galaxy #Note10 #Note10+