Apple obmedzí funkcie aj iPhonom s neoriginálnymi batériami

Ak si vo svojom iPhone necháte vymeniť batériu v neautorizovanom servise alebo sa o to pokúsite sami, prídete o jednu z funkcií v operačnom systéme.

11.08.2019 14:00
iPhone 5S konštrukcia Foto:
Súčiastky iPhonu 5S
debata

Väčšina spotrebiteľov si je vedomá toho, že ak sa svojpomocne pokúsia opraviť zakúpenú elektroniku, vo väčšine prípadov stratia záruku. Je logické, že výrobcovia sa snažia všemožne zabrániť neodborným opravám, ktoré môžu vo výsledku poškodiť produkt. Len máloktorý výrobca však zašiel tak ďaleko ako Apple. Firma totiž vyvinula viacero metód, ako ľudí od neodborných či neautorizovaných opráv odhovoriť.

Výmena displeja v neautorizovanom servise môže stáť aj polovicu toho, čo by majiteľ telefónu zaplatil za opravu v autorizovanom servise. Prečo? Apple si dôsledne stráži svoj odberateľsko-dodávateľský reťazec a k nákupu originálnych dielov hocikoho nepripustí. V mobilšopoch preto záujemca o opravu narazí zväčša na neoriginálne alebo repasované diely, ktoré sú výrazne lacnejšie. Prístroju však nezaručujú pôvodnú funkčnosť. Apple sa v minulosti napríklad pred výmenou displeja inde než v partnerskom servise poistil tým, že opravenému telefónu znefunkčnil senzor odtlačkov prstov, automatické nastavovanie jasu alebo zmenu farebného zobrazenia. Len s originálnym dielom zostali tieto funkcionality zachované.

Najnovšie chce firma zabrániť aj neodbornej manipulácii s batériou. Ak by ste hľadali na internete náhradu batériu k svojmu iPhonu, našli by ste ich niekoľko. V prípade, že by ste sa ju ale rozhodli svojpomocne vymeniť alebo by ste využili služby neautorizovaného servisu, váš telefón by stratil jednu z dôležitých funkcií. V nastaveniach by prestal zobrazovať informácie o kondícii batérie a potrebe jej prípadnej výmeny. Informácie o stave batérie by telefón nezobrazoval ani vtedy, ak by ste do telefónu vložili inú, originálnu a repasovanú, batériu. Aby diagnostika fungovala, je potrebné resetovať čip v batérii, čo dokáže len autorizovaný servis.

debata chyba