Test: Športová kamera Lamax X10.1 so 4K sa vydala cestou kompromisov

Nadštandardné príslušenstvo, podpora 4K rozlíšenia, výborné spracovanie, ale aj kompromisy pri videu a fotkách. Vyskúšali sme športovú kameru Lamax X10.1, ktorá zaujme najmä nízkou cenou.

24.08.2019 19:30
Lamax X10.1, športová kamera Foto:
Rybie oko dokáže zachytiť širokouhlú snímku, aj keď s optickým skreslením po okrajoch.
debata

GoPro už dávno nie je jediným výrobcom športových kamier, ktoré môžete vidieť pripevnené na prilbách cyklistov, motorkárov, lyžiarov či v rukách potápačov a dobrodruhov. Na YouTube sa nachádzajú státisíce videí so skresleným širokouhlým záberom, označovaným aj ako rybie oko, ktorý väčšinou pochádza práve zo športových kamier. Po tom, čo GoPro vydláždilo cestu v tomto segmente, sa o ich výrobu začali zaujímať aj ďalšie firmy. Vďaka nim sa kamery stali aj bežnou výbavou dovolenkárov, ktorí už nemusia z vreciek vyťahovať stovky eur.

Športovú kameru si možno zakúpiť už za niekoľko desiatok eur. Parametrami síce neohúri, jej spracovanie bude takisto krívať, nehovoriac o vodotesnosti, kvalite videa a zvuku. Nájdu sa však aj také, ktoré nestoja ani 150 eur a ponúkajú to, čo možno nájsť u rádovo drahších modelov GoPro. Jednu takú kameru sme si vyskúšali. Lamax X10.1 patrí papierovo k tomu lepšiemu, na čo môžete pri potulkách internetovými katalógmi naraziť. Má ale svoje rezervy.

Neštandardne bohaté príslušenstvo

Kamera Lamax X10.1 je veľmi precízne zabalená, no väčší dôraz je vhodné klásť na príslušenstvo, ktorého je na rozdiel od iných kamier, veľmi veľa. Už v základnom balení sa nachádzajú všemožné stojany, upevňovacie svorky, diaľkový ovládač, dve batérie a dokonca aj vodotesné puzdro. Kamera ako taká totiž vodotesná nie je. Má tiež strohý dizajn so štvoricou tlačidiel a farebným displejom, ktorý neohúri rozlíšením. Displej má veľmi zlé pozorovacie uhly a je horšie čitateľný na priamom slnku. Ovládanie pomocou štyroch tlačidle je jednoduché – dve posuvné tlačidlá slúžia na pohyb v menu, zvyšné dve na nahrávanie či potvrdzovanie položiek v menu a návrat späť. Nič viac, nič menej. Menu kamery je veľmi rozsiahle a nastaviť si je v ňom možné čokoľvek od vyvážania bielej, citlivosti ISO, sériových záberov či časozberných fotografií.

V základnom balení sa okrem kamery nachádza... Foto: Tomáš Švec
Lamax X10.1, športová kamera V základnom balení sa okrem kamery nachádza množstvo príslušenstva, za ktoré si konkurenční výrobcovia účtujú desiatky eur.

Videá aj v 4K rozlíšení, no s menej kvalitnou stabilizáciou

Zaujímavosťou je rozsah ponúkaného rozlíšenia pre natáčanie videí. Pre tých, ktorí videá ďalej spracúvajú, môže byť zaujímavé aj najnižšie HD rozlíšenie (720p) s 30 až 240 snímkami za sekundu alebo Full HD rozlíšenie so 120 snímkami za sekundu. Naopak, najvyššie podporované rozlíšenie je 4K so skromnejšími 30 snímkami za sekundu. Pri akomkoľvek inom, než Full HD rozlíšení si však záujemca musí pripraviť microSD kartu s čo najvyššou kapacitou. Záznam vo vysokom rozlíšení okrem batérie (maximálne 1,5 hodiny záznamu, reálne o čosi menej) limituje aj podpora maximálne 64GB microSD kariet. Škoda. Väčšia podporovaná kapacita by pri súčasných cenách kariet určite nebola na škodu. Na druhej strane, videá sú ukladané v komprimovanom formáte H.264 alebo H.265, ktorý ich veľkosť výrazne redukuje. Komprimovaný záznam má význam aj pri časozberných videách, ktoré sú náročné na batériu. Na cestách ale poteší aspoň náhradný akumulátor, ktorý výrobca pribalil automaticky.

Displej má svoje rezervy. Je zle čitateľný pri... Foto: Tomáš Švec
Lamax X10.1, športová kamera Displej má svoje rezervy. Je zle čitateľný pri nakláňaní aj pod priamym slnkom.

Pri natáčaní videí sme ocenili optickú stabilizáciu, ktorá mala ale rezervy a určite ju nie je možné porovnávať so stabilizáciou v rádovo drahších kamerách. Stabilizácia sa aktivuje aj pri niektorom z vybraných režimov ako je je cyklistické nahrávanie či nahrávanie v aute. Keď už je video nahraté, je ho možné stiahnuť do mobilu cez vytvorený Wi-Fi hotspot. Kamera sa na domácu Wi-Fi sieť však pripojiť nedokáže. Potrebné je pripojiť k nej mobil a cez aplikáciu si fotografie alebo videá stiahnuť. Druhou alternatívou je stiahnutie záznamu priamo z microSD karty, čo pri použití ochranného puzdra ale nie je najpohodlnejšie.

Fotky sú skreslené a pri západe slnka im chýbajú detaily

Fotorežim je zaujímavým doplnkom aj napriek tomu, že väčšina ľudí má oveľa kvalitnejší foťák priamo v mobile. Nie každý mobil ale znesie drsnejšie zaobchádzanie a potápanie v morskej vode. Fotografie dokáže Lamax zachytiť do rozlíšenia 12 Megapixelov. Veľmi sme ocenili aj funkciu HDR, ktorá vyvažovala extrémy na záberoch – napríklad ostré slnko a vyváženie medzi tmavou a veľmi svetlou scénou. Sériové snímanie je takisto zaujímavé, ak chcete zachytiť športové aktivity v rôznom slede.

Kamera Lamax X10.1 je vyrobená z odolného... Foto: Tomáš Švec
Lamax X10.1, športová kamera Kamera Lamax X10.1 je vyrobená z odolného pogumovaného plastu.

Pri širokouhlom zábere je pri okrajoch záberu vidieť optické skreslenie, ktoré sa prejavuje modrými tieňmi, ktoré je najviac viditeľné na konároch stromov a iných štruktúrovaných objektoch. Je to skôr špecifikum podobných objektívov než ich negatívum. Napriek tomu sme sa už stretli aj s výrazne menším skreslením. Oveľa lepšie zábery (aj videá) by sme ale očakávali pri západe slnka, kedy je už viditeľný šum a kvalita obrazu sa ani len nepribližuje tomu, čo by sme očakávali pri zhliadnutí výstupu zo slnečného dňa.

Lamax X10.1 – cena: približne 150 eur

Hodnotenie: 7,5/10

Pozitíva

  • Nadštandardné balenie s množstvom príslušenstva
  • Výborné dielenské spracovanie
  • Podpora 4K videa
  • Jednoduché ovládanie
  • Dve batérie v balení
  • Množstvo nastavení

Negatíva

  • Displej so zlými pozorovacími uhlami
  • Podpora len 64 GB microSD
  • Horšia kvalita záberov pri západe slnka
  • Stabilizácia obrazu má svoje rezervy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #GoPro #športová kamera #Lamax