Test: Slúchadlá pre hráčov nemusia byť drahé. SteelSeries vie, ako ich vyrobiť

Herné príslušenstvo má obvykle nálepku "drahé". SteelSeries vykročil cestou kompromisov a so slúchadlami za 60 eur ukázal, kde má zmysel šetriť a kde už nie.

29.08.2019 14:00
ARCTIS 1, SteelSeries, herné slúchadlá Foto:
Herné slúchadlá SteelSeries Arctis 1.
debata

Počítačové príslušenstvo pre hráčov je ako z iného sveta. To, nad čím by bežný spotrebiteľ ohrnul nosom, je mnohokrát vlastnosť, ktorú hráči považujú za samozrejmosť. Taká herná klávesnica by nemala mať iné, než mechanické klávesy, ideálne aj s voliteľným mechanizmom stláčania. Kancelársky používateľ by takúto klávesnicu častoval prívlastkami ako hlučná, nepraktická a zastaralá. Podobné je to aj pri počítačových myšiach. Tie pre bežné použitie už dávno nemajú káblik, hoci hráči jeho prítomnosť aj po rokoch stále ocenia. Drahšie herné slúchadlá už nemajú káblik, no bez mikrofónu a detailnejšie profilovaného zvuku sa nezaobídu. Vyskúšali sme slúchadlá SteelSeries Arctis 1, ktoré sú najlacnejšími hernými slúchadlami v ponuke tohto výrobcu.

Dá sa to aj za pár desiatok eur

SteelSeries si už roky buduje povesť prémiového výrobcu herného príslušenstva. Firma však vyhodnotila, že ťažiť by mohla aj ak by sa zamerala na menej majetných hráčov. Slúchadlá Arctis 1 sú toho dokonalou ukážkou. Nestoja totiž ani 60 eur. V čom teda urobila firma kompromis? Ak by ste si do ruky zobrali drahší model slúchadiel tejto značky a porovnali ich s Arctis 1, rozdiel by ste si určite všimli. Slúchadlá sú veľmi ľahké, konštrukcia je menej robustná, no napriek tomu nie krehká. Dominantným materiálom je plast, ktorý sa nachádza takmer všade – výnimkou je mäkké čalúnenie na moste a na mušliach a kovové výstuhy vo výsuvných ramenách. Plast je síce mäkký a menej hrubý, no je zrejmé, že firma zapracovala ergonómii, takže nikde netlačí a na miestach, kde sa vyžaduje väčšia tvrdosť je plast spevnený.

Slúchadlá majú odpojiteľný mikrofón. Foto: Tomáš Švec
ARCTIS 1, SteelSeries, herné slúchadlá Slúchadlá majú odpojiteľný mikrofón.

Ergonómia na úrovni, plasty ale ukazujú, kde firma šetrila

Ďalším rozdielom oproti drahším slúchadlám je káblik. Ten je pevný, nie je ho možné vytiahnuť a slúchadlá používať bezdrôtovo. V balení sa nachádza aj adaptér na rozdelenie kanálov – vstup na mikrofón a výstup na slúchadlá. Mušle majú veľmi mäkkú penu a širší most zabezpečuje primeraný prítlak. Ani po dvoch hodinách nás slúchadlá netlačili, aj keď výrobca mohol použiť pevnejšiu penu a odolnejší poťah. Mikrofón je na slúchadlách voliteľnou súčasťou. Nie je vysúvací, ale zasúvací. Pripojiť ho je možné do konektora na ľavej ušnici. Ak chcete len počúvať hudbu alebo sa hrať hry bez komunikovania s protihráčmi, môžete ho odpojiť. Na ľavej ušnici sa takisto nachádza tlačidlo na aktiváciu a deaktiváciu mikrofónu a takisto koliesko na zmenu hlasitosti.

Kvalita zvuku je pri zohľadnení ceny naozaj nadštandardná. Stredy sú jasné, výšky ostré, no basy skôr mdlé. SteelSeries zrejme očakával, že pri hraní hier nebudú tak dôležité. My by sme väčší dôraz v nižších frekvenciách ale ocenili. Mikrofón zachytáva hlas s vyšším rozlíšením než je pri bežných slúchadlách zvykom, no v porovnaní s drahšími modelmi je výstup o čosi viac skreslený.

SteelSeries Arctis 1 – cena: 59 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva

  • Veľmi dobrý zvuk (stredy a výšky)
  • Relatívne pevná konštrukcia
  • Ergonómia a pohodlie aj pri dlhom nosení
  • Cena

Negatíva

  • Chýbajúce basy
  • Menej odolný poťah na mušliach

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SteelSeries #herné slúchadlá #herné príslušenstvo #Arctis 1