Test: Sennheiser Memory Mic je externý mikrofón na prednášky aj na koncerty

Vyskúšali sme zaujímavú vychytávku v podobe externého mikrofónu, cez ktorý možno vo vysokej kvalite nahrávať prednášky, rozhovory či koncerty.

08.09.2019 10:00
sennheiser, memory mic, externý mikrofón Foto:
Externý mikrofón Sennheiser Memory Mic bez mobilu nevyužijete.
debata

Mnohí už používajú mobil aj ako svoj osobný diktafón. Nahrávajú doň prednášky či rozhovory. Niekedy však obyčajný mikrofón v mobile nestačí, najmä ak je jeho úlohou zachytiť hlas z väčšej vzdialenosti. Niektoré telefóny síce už disponujú funkciou priblíženia zvuku, no tá funguje len za pomoci dodatočnej úpravy softvérom. Existujú však aj zariadenia, ktoré zvuk snímajú priamo pri zdroji a posielajú ho priamo do telefónu. Jedným takým je netradičný bezdrôtový mikrofón s názvom Memory Mic od firmy Sennheiser. Na rozdiel od mikrofónov, ktoré môžete vidieť pripnuté na košeli moderátorov či televíznych hlásateľov, má Memory Mic veľké rozmery. Ani zďaleka nie je kompaktný a už vôbec nie neviditeľný. Plastový obal veľkosti zápalkovej škatuľky v sebe okrem citlivého mikrofónu ukrýva aj batériu, Bluetooth a Wi-Fi čip.

Nápadný sluha s jednoduchým ovládaním

Mikrofón sa k oblečeniu pripája pomocou magnetického klipu na zadnej strane. Na zapnutie, vypnutie a párovanie zariadenia slúži jediné tlačidlo. Sparťanské prevedenie nám ale neprekážalo, mikrofón sa napokon ovláda hlavne z mobilu. Po nainštalovaní a zapnutí aplikácie na nás vyskočila informácia o novom firmvéri rýchlosťou blesku. Spárovanie mikrofónu s mobilom prebehlo bez problémov, rovnako tak aj aktualizácia firmvéru. Pri nastavovaní mikrofónu odporúčame vzdialiť sa od od okolia. Nie je to len kvôli tomu, že prostredie by malo byť čo najmenej hlučné, ale aj kvôli zvukom vydávaným mikrofónom. Tie sú tak výrazné a nepríjemné, že sme si museli dokonca zapchať uši. Zvuky mikrofón vydáva kvôli správnej kalibrácii s telefónom a nastaveniu adekvátnej odozvy.

Sennheiser Memory Mic. Foto: Sennheiser
Sennheiser Memory Mic, mikrofón Sennheiser Memory Mic.

Po úvodnom nastavení sa na hlavnej stránke zobrazí logo mikrofónu spolu s aktuálnym stavom batérie a predpokladanou výdržou. Pri plnom nabití môžete očakávať zhruba štyri hodiny nepretržitého zvukového záznamu. Nastavenia zariadenia sú pomerne strohé a jednoduché. Vybrať si môžete napríklad úroveň citlivosti od nízkej, cez strednú, až po vysokú. Nízku citlivosť výrobca odporúča vo veľmi hlučnom prostredí, zatiaľ čo strednú pri nahrávaní reči a v prostredí s väčším množstvom ľudí. Vysoká citlivosť je naopak určená pre nahrávanie rozhovorov, pri ktorých je dôležité zachytiť čo zvuk v čo najvyššej kvalite.

Chýba väčšie množstvo nastavení aj kvalitnejší záznam videa

Pri samotnom nahrávaní si je možné vybrať režim zvuku alebo videa, pričom kvalitu videa je možné nastaviť priamo v aplikácii (v kvalite SD, HD, Full HD a 4K). Možnosti nastavenia mikrofónu niekde tu končia. Škoda, že dostupných nastavení nie je viac a aplikácia nie je viac prepracovaná. Na druhej strane, jej jednoduchosť mnohí ocenia. Dôležitá je najmä kvalita nahrávky.

Sennheiser Memory Mic. Foto: Sennheiser
Sennheiser Memory Mic, mikrofón Sennheiser Memory Mic.

Mikrofón sme pri nahrávaní videa skúšali v rôznej vzdialenosti od mobilu. Porovnávali sme tiež kvalitu zvukového výstupu pri bežnom nahrávaní na väčšiu vzdialenosť bez externého mikrofónu a s ním. Výsledok dopadol podľa očakávaní. Nahrávka bola primerane kvalitná, zreteľná a mali sme pocit, že Sennheiser si dokázal veľmi efektívne poradiť aj s odstránením šumu. Sennheiser z pochopiteľných dôvodov nahráva video priamo v aplikácii (kvôli párovaniu s mikrofónom), čo je ale škoda. Video nie je ani zďaleka tak kvalitné, ako to, ktoré by ste natočili priamo v predvolenej aplikácii telefónu, nehovoriac o možnostiach nastavenia záznamu. Video režim tak poslúži len pre prípad, ak záznam nemusí byť extrémne kvalitný po obrazovej stránke.

Aplikácia Memory Mic od Sennheiser. Foto: Sennheiser
Sennheiser Memory Mic, mikrofón Aplikácia Memory Mic od Sennheiser.

Sennheiser Memory Mic – cena: 199 eur

Hodnotenie: 7/10

Pozitíva

  • Veľmi kvalitný zvukový záznam
  • Jednoduché nastavenie (na iOS)
  • Štvorhodinový zvukový záznam na jedno nabitie

Negatíva

  • Kvalita videozáznamu nedosahuje kvalít bežnej foto aplikácie
  • Vysoká cena
  • Minimum nastavení mikrofónu
  • Väčšie rozmery

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sennheiser #Memory mic #mikrofón