Xperia 1 dostala menšieho súrodenca. Xperia 5 kopíruje pol roka starý mobil

Odhliadnuc od toho, že Xperia 5 je v podstate prezlečenou pol roka starou Xperiou 1, je to výborný mobil, ktorý v silnej konkurencii obstojí ešte aj dnes.

14.09.2019 11:00
xperia 5, smartfón, sony Foto:
Sony Xperia 5 je menšou verziou vlajkovej lode Xperia 1 predstavenej pred pol rokom.
debata

Sony zanechalo označovanie zmenšených mobilov prívlastkom Compact a rozhodlo sa dať im vlastný názov. Príkladom za všetky je v týchto dňoch predstavená Xperia 5, ktorá nie je ničím iným, než zmenšenou verziou pol roka starej Xperie 1. Veľa sa toho nezmenilo ani v ostatných parametroch. Hardvér je prakticky totožný, cena ale nižšia.

Xperia 5 namiesto kompaktnej verzie

Prívlastok Compact by Xperiu 5 napokon aj tak nevystihoval. Veľký natiahnutý displej má totiž uhlopriečku až 6,1 palca, technológiu OLED a rozlíšenie 1080 × 2560 bodov. Mobil rovnako ako pri Xperii 1 poháňa výkonný procesor Snapdragon 855 s ôsmimi jadrami rozdelými v troch skupinách (1× 2,8 GHz, 3× 2,4 GHz a 4× 1,8 GHz). Identická zostala aj kapacita operačnej pamäte (6 GB), ktorá je aj na dnešné pomery veľmi nadštandardná. Kapacita úložiska nie je voliteľná, predávať sa bude len model so 128 GB pamäťou rozšíriteľnou o microSD karty.

Ak je niečo v prípade Xperii dôležité, je to foťák. Xperia 5 ich má hneď tri. Hlavný so širokouhlou šošovkou má 12 Megapixelov svetelnosť f/1,6) a optickú stabilizáciu. Sekunduje mu druhý širokouhlý foťák so záberom až 135 stupňov a snímačom s rozlíšením 12 Megapixelov. Tretí foťák slúži na zachytenie vzdialených objektov (2-násobné optické priblíženie) má optickú stabilizáciu a 12 Megapixelový snímač. Štvrtý foťák sa nachádza vpredu a má 8 Megapixelov.

Xperia 5 je vodotesná (IP68), podporuje Bluetooth 5. generácie, NFC a zataiľ len LTE siete. Sony k mobilu za 799 eur automaticky pribalí aj výborné slúchadlá WF-1000XM3 s veľmi účinným potlačením okolitého hluku. Samostatné slúchadlá sa dnes predávajú za viac než 200 eur. Xperia 5 sa začne predávať v októbri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Xperia 1 #Xperia 5