Nové iPhony neprekvapili výbavou, ale cenou. Najväčší potenciál má najlacnejší model

Trojica nových iPhonov neprináša prelomové novinky. Apple v mnohom len dobieha zameškané. Najväčší záujem však očakáva pri najlacnejšom iPhone 11.

11.09.2019 20:30
iphone 11 pro, iPhone, Apple Foto:
iPhone 11 má obyčajný LCD displej, nižšie rozlíšenie a len dva foťáky.
debata (1)

Apple zjednocuje, no zároveň rozdeľuje. Tri nové modely smartfónov majú opäť odlišné názvy – iPhone 11, 11 Pro a 11 Pro Max. Namiesto rímskych číslic, označení S, SE, C, Xr či Plus sa firma rozhodla názvy mobilov zosynchronizovať s názvami iných mobilných produktov. Užívatelia sa tak musia v ponuke znova zorientovať. Len v skratke – iPhone 11 je nasledovníkom iPhonu Xr, iPhone 11 Pro modelu Xs a 11 Pro Max modelu Xs Max. Spôsob, akým budú novšie smartfóny nahrádzať staršie sa v zásade nemení. iPhone 11 má rovnaký hardvér ako vyššie modely, líši sa len displejom a foťákmi. Namiesto troch má len dva. Aj to je ale v porovnaní s iPhonom Xr posun vpred. Čo však zamrzí je chýbajúci OLED panel, za ktorý si musí záujemca priplatiť (len v modeloch Pro a Pro Max).

Apple predstavil svoj prvý iPhone s tromi... Foto: Apple
iphone 11 pro, iPhone, Apple Apple predstavil svoj prvý iPhone s tromi foťákmi. Na fotke iPhone 11 Pro.

Šéf Apple, Tim Cook, hneď v úvode priznal, že iPhone Xr bol najpredávanejším minuloročným iPhonom. Mnohých evidentne presvedčila nižšia cena, ktorá priniesla kompromisy, no nebolo ich veľa. Xr si tak nezopakoval fiasko iPhonu 5C spred niekoľkých rokov, pri ktorom Apple urobil až priveľa kompromisov a telefón tak posunul na úroveň čierneho káčatka, o ktoré nemá nikto záujem. Nápadu predávať lacnejšiu verziu telefónu sa firma nevzdala a urobila dobre. iPhone 11 má tak našliapnuté stať sa ďalším úspešným hitom. Veľmi presvedčivá je aj jeho cena začínajúca na 699 dolároch. iPhone Xr vďaka tomu o stovku zlacnel (na 599 dolárov) a lacnejšie sú aj staršie modely telefónov vrátane nesmrteľného iPhonu 8 (449 dolárov).

Najlacnejší je stále bez OLED displeja

Základný iPhone 11 patrí do stredu, čo sa veľkosti displeja týka. Jeho 6,1-palcový displej má pritom skromnejšie rozlíšenie (828 × 1792 bodov) než displej 5,8-palcového iPhonu Pro (1125 × 2436 bodov). Najväčší iPhone Pro Max má obrovský 6,5-palcový displej s rozlíšením 1242 × 2688 bodov. Ďalšie parametre telefónov sú s výnimkou foťákov totožné. Využívajú najvýkonnejší mobilný čip A13 Bionic s neurónovou jednotkou využívanou na strojové učenie. Apple sa viac než na rast výkonu zameral na znižovanie spotreby. Všetky iPhony tak vydržia minimálne o hodinu (11) až o 4 až 5 hodín (11 Pro a 11 Pro Max) dlhšie než ich starší súrodenci.

Výrazne ďalej sa posunuli fotoaparáty. Kvôli dvom či trom šošovkám už iPhone nemá tak ladné a nenápadné krivky. Foťáky sa dizajnérom nepodarilo nenápadne schovať alebo aspoň symetricky rozmiestniť. Nachádzajú sa v štvorcovej matici v pravom hornom rohu. iPhone 11 má len dva foťáky, zvyšné dva modely majú tri. Základný model je ochudobnený o 12 Megapixelový čip s teleobjektívom s dvojnásobným optickým priblížením. Súčasťou všetkých troch modelov sú zhodne dva 12 Megapixelové snímače – jeden širokouhlý s výbornou svetelnosťou f/1.8 a optickou stabilizáciou, druhý ultraširokouhlý so svetelnosťou f/2.4. Nechýba ani podpora nočného režimu, ktorý zrejme neprekoná vlajkové lode konkurencie, no Apple by sa už nemusel hanbiť vstúpiť s nimi do súboja. Pomôcť mu má najmä technológia Deep Fusion, ktorá zachytí hneď 9 snímok a pomocou strojového učenia dopočítava scénu. Všetky tri modely zvládnu natáčať 4K video so 60 snímkami za sekundu.

Cena podľa očakávaní. Apple v ponuke ponechá aj starý iPhone 8

Nové iPhony podporujú bezdrôtové nabíjanie, rýchlejšie rozpoznávanie tváre a iPhone 11 Pro a Pro Max bude konečne možné nabíjať aj zrýchlene 18 Wattovou nabíjačkou. Telefóny budú dostupné vo verzii so 64, 128 a 256 GB pamäťou. Ich základná cena bola stanovená na 699 (11), 999 (11 Pro) a 1099 (11 Pro Max) dolárov. Za väčšiu kapacitu pamäte sa bude opäť výrazne priplácať. Mobilní operátori na Slovensku plánujú spustiť predobjednávky už v piatok 13. septembra. Predaj bude oficiálne spustený 20. septembra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone 11 #iPhone 11 Pro #iPhone 11 Pro Max