Test: Honor 20 má to, čo ponúkajú aj vlajkové lode, no za polovicu ceny

Honor 20 síce prináša mnohé kompromisy, chýba mu OLED displej či lepšie nočné fotky, no obstojí aj v oveľa tvrdšej konkurencii.

22.09.2019 17:45
Honor 20, Honor, smartfón Foto:
Honor 20.
debata

Budeme sa síce opakovať, no je potrebné podotknúť, že Honor už ani zďaleka nie je len výrobcom mobilov nižšej strednej triedy. Dcérska značka Huawei sa snaží profilovať aj ako výrobca prémiovejších zariadení, aj keď k vlajkovým lodiam svojich konkurentov sa zatiaľ nepriblížila. Paradoxne, je to práve Huawei, ktorému snaží vo vyššej strednej triede konkurovať. U mnohých tak vyvoláva dojem, že Honor nemá s Huawei nič spoločné.

Séria smartfónov Honor 20 patrí práve medzi tie, ktoré majú presah z nižšej strednej do vyššej strednej triedy. Honor 20 Lite je odľahčenou verziou modelu Honor 20, model 20 Pro zas jeho nadstavbou. Nám sa do rúk dostalo zariadenie Honor 20, ktoré prináša aj zopár kompromisov. Ako sa ukázalo, nie je ich až tak veľa a v konkurencii iných smartfónov strednej triedy obstojí bez problémov.

Vyššia stredná triedy bez zbytočných plastov

Doba plastových mobilov strednej triedy sa skončila. Už aj mobily s cenovkou okolo 300 – 400 eur ponúkajú kvalitné materiály, sklo a veľký displej s výrezom pre kameru. Honor 20 má výrez okrúhly, umiestnený v ľavej časti displeja. Je rozhodne príjemnejší, než veľký stredový výrez, no zamrzí nepoužiteľná plocha v jeho okolí. Displej je z pochopiteľných dôvodov “len” LCD, na výrazne drahšiu a prémiovú OLED technológiu Honor zatiaľ nepresedlal. LCD so sebou prináša svoje neduhy – čierna nie je úplne čierna a kontrast by takisto mohol byť o čosi lepší.

Honor 20 má okrúhly výrez na foťák priamo v... Foto: Tomáš Švec
Honor, Honor 20, smartfón Honor 20 má okrúhly výrez na foťák priamo v displeji.

Dizajn telefónu je netradičný a bolo by škoda ukryť ho pod nepriehľadným plastovým obalom. Honor pri výrobe zadnej časti použil dizajn zvaný Dynamický Holografický podpis, ktorý pracuje s lomom svetla. Keďže je zadný kryt vyrobený z tvrdeného skla a rám z hliníka, v ruke sa šmýka a zapamätá si aj vaše odtlačky. Nepomáha tomu ani jeho veľkosť. Predsa len 6,26-palcový displej do ruky padne o čosi horšie, čo dozaista potvrdia aj mnohé dámy, obzvlášť, ak nie sú zvyknuté používať pri ovládaní mobilu obe ruky. Čítačka odtlačkov prstov je umiestnená priamo v tlačidle zapínania, čo môže byť pre niekoho s kratšími prstami výhodou. Znamená to ale, že mobil budete väčšinu času odomykať palcom alebo ukazovákom.

Čítačka odtlačkov sa nachádza priamo v tlačidle... Foto: Tomáš Švec
Honor, Honor 20, smartfón Čítačka odtlačkov sa nachádza priamo v tlačidle zapínania.

Štyri foťáky a hra o Megapixely

Výkonu má mobil na svoje pomery na rozdávanie. Čipset Kirin 980 patrí rovnako ako mobil do vyššej triedy, poteší aj šesť gigabajtov operačnej pamäte. Lákadlom pre záujemcu môžu byť aj foťáky. Na zadnej strane ich má až štyri. Hlavný so 48 Megapixelmi, sekundárny pre širokouhlé snímky so 16 Megapixelmi, makrofoťák s dvoma Megapixelmi a dvojmegapixelový senzor na meranie hĺbky ostrosti. Podľa množstvo pixelov však kvalitu foťáka posudzovať nemožno. Menej niekedy býva viac.

48 Megapixelov v skutočnosti takmer... Foto: Tomáš Švec
Honor, Honor 20, smartfón 48 Megapixelov v skutočnosti takmer nevyužijete. Telefón totiž kombinuje štyri pixely do jedného.

Spomínané Megapixely možno niekoho ohúria, no namiesto nich by sme si viac priali napríklad optickú stabilizáciu, ktorú má model Pro a rovnako tak aj lepšiu optiku s vyššou svetelnosťou, ktorá by foteniu v zhoršených podmienkach výrazne dopomohla. Mobilu takisto chýba laserové zaostrovanie. Výrobca takisto v úvode nespomína, že 48 Megapixelov je skôr na “okrasu”, keďže technológia Quad-Bayer spája štyri pixely do jedného, čoho výsledkom sú ale ostrejšie fotky s nižším šumom.

Foťáky obstoja aj v náročnejších podmienkach s výnimkou nočných scén

Snímky majú pri klasickom fotorežime veľmi peknú kresbu, verné farby a ani po digitálnom priblížení a následnom softvérovom orezaní sme ich nezatracovali. Širokouhlý objektív už farby mierne skresľuje a sú o čosi bledšie. Veľmi dobre si ale Honor poradil s odstránením “zaobleného” efektu, ktorý bežne vzniká pri širokouhlých fotkách. Foťák má však rezervy pri fotení v noci. Objekty nie sú tak ostré, chýba im viac detailov a menej šumu.

Druhému širokouhlému foťáku zas chýba automatické zaostrovanie. Makro takisto nedosahuje hodnôt, ktorými sa u vlajkových lodí chvália konkurenti a Huawei. Objekty je možné fotiť zo vzdialenosti minimálne 4 centimetre. Výsledok je ale veľmi dobrý a štruktúra objektov ostrá. Predný selfie foťák nekombinuje pixely a tak je výsledkom 32-Megapixelový autoportrét.

Bez konektoru na slúchadlá, no s rýchlonabíjaním

Honor sa snaží zabudnúť na konektor pre slúchadlá. V podobnom zariadení by sme ho ale určite privítali. Namiesto konektoru pre slúchadlá má mobil len jeden USB-C konektor, ktorý slúži tak pre pripojenie slúchadiel ako aj nabíjanie – tentokrát už aj s podporou zrýchleného nabíjania Super Charge. V praxi to znamená 30 minút nabíjania a 50 percent batérie, respektíve 90 minút do jej úplného nabitia. Výdrž telefónu je takisto excelentná a viaceré mobily mu môžu len závidieť. Bez väčších problémov ho stačí nabiť raz za 1,5 dňa. Pomôcť s výdržou môže aj prepnutie rozlíšenia na HD, ktoré je dostupné v nastaveniach. Z vlastnej skúsenosti však nemôžme potvrdiť, že zmena by to bola nejak zásadná.

Honor 20 – cena: 400 eur

Hodnotenie: 8/10

Pozitíva

  • Neštandardný a pútavý dizajn
  • Prémiovejšie vyhotovenie
  • Veľký displej a umiestnenie prednej kamery bez veľkého výrezu
  • Výborná výdrž na batériu
  • Kvalita fotografií

Negatíva

  • Chýbajúci 3,5 milimetrový jack
  • Veľkosť v kombinácii s klzkým povrchom
  • Bez možnosti rozšírenia microSD kartami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #smartfón #Honor #Honor 20 Pro #Honor 20