Test: Lenovo ukazuje sympatickejšiu tvár 'nudných' ThinkPadov

Lenovo pred pár mesiacmi predstavilo nový rad notebookov ThinkBook. Model ThinkBook 13s je odolný, výkonný, no aj drahý.

02.10.2019 11:00
Lenovo Thinkbook, Foto:
Lenovo ThinkBook.
debata

Notebooky radu ThinkPad má mnoho ľudí zaškatuľkovaných ako nudné zariadenia pre nudných manažérov. Napokon, ďaleko od pravdy tieto tvrdenia ani nemajú. ThinkPady naozaj zodpovedajú tomu, čo od pracovného nástroja požaduje priemerný manažér – výkon, mobilitu, kvalitné materiály a výdrž. Na dizajne až tak nezáleží, a tak sa dostal do úzadia.

Konzervatívne prvky na ThinkPadoch prežívali desaťročia a nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo v dohľadnej dobe zmeniť. Lenovo sa preto rozhodlo pre ústretovejší krok smerom k užívateľom, pre ktorých má dizajn stále pridanú hodnotu. Nové ThinkBooky pripomínajú ThinkPady Edge, ktoré boli akousi odľahčenou verziou ThinkPadov z menej robustných materiálov, so slabším procesorom, no väčšou mobilitou a nižšou cenou. O ThinkBookoch zas Lenovo hovorí ako o biznis notebookoch „so štýlom“.

Rodina ThinkBookov sa zatiaľ ešte len rozrastá. V ponuke sú varianty s 13 a 14-palcovým displejom. Nám sa do rúk dostal 13,3-palcový model vybavený procesorom Core i5, ôsmimi gigabajtami operačnej pamäte a 256 GB SSD diskom. Displej s IPS LCD technológiou má Full HD rozlíšenie. Spolu s batériou, ktorá notebook napája po dobu zhruba 7–8 hodín má hmotnosť 1,3 kilogramu. Aj keď to nie je skutočný ThinkPad jeho cena zostáva o čosi vyššia – nami testovaný model stojí zhruba bezmála 950 eur. To je cena, za ktorú by mohol užívateľ očakávať aj čosi viac než len štýl.

Displej je možné otočiť o 180 stupňov. Foto: Tomáš Švec
ThinkBook, Lenovo, notebook Displej je možné otočiť o 180 stupňov.

Vyhotovenie ThinkBooku je prinajmenšom neštandardné. V prvom rade má notebook modernejší dizajn s ohybným kĺbom, ktorý umožňuje vertikálne naklonený displej sklopiť do horizontálnej polohy. Pri niektorých situáciách to môže byť praktické, vo väčšine prípadov je to však rozmar. Vnútorná časť displeja je takisto farebne nekonzistentná, keď namiesto striebornej farby má čierny rám s výrazne väčším spodným lemom. Telo je vyhotovené z hliníka, rám displeja je zas z plastu. Hliník je lacnejší, ľahší, no aj mäkší než kompozitné materiály, ktorými disponuje napríklad ThinkPad L390. Napriek použitiu hliníka je telo pevné, pod tlakom sa neprehýba, snáď len s výnimkou veka displeja.

Klávesnicu si ThinkBook požičal z IdeaPadov.... Foto: Tomáš Švec
ThinkBook, Lenovo, notebook Klávesnicu si ThinkBook požičal z IdeaPadov. Píše sa však na nej dobre.

Výhodou ThinkBooku je, že má oveľa viac konektorov, než niektoré notebooky radu Yoga. Nechýba medzi nimi jeden USB-C, dva USB 3.1 a HDMI port na video. Zamrzí absentujúca čítačka kariet, Thunderbolt a takisto podpora nabíjania cez USB-C konektor. Pripojiť notebook k internetu cez kábel je tiež možné až za pomoci redukcie z USB. Ethernetový port je skrátka pre väčšinu firiem nemoderným prežitkom.

Notebook má niekoľko portov, no cez USB-C... Foto: Tomáš Švec
ThinkBook, Lenovo, notebook Notebook má niekoľko portov, no cez USB-C zariadenia nenabijete.

Keďže notebook je manažérsky, pre zvýšenie bezpečnosti disponuje aj čítačkou odtlačkov prstov, ktorá funguje spoľahlivo a je ukrytá priamo do tlačidla na zapínanie. Drobnosťou je mechanická záslepka pre webkameru. Klávesnicu má ThinkBook štandardnú, prepožičanú z lacnejších IdeaPadov. Je však podsvietená, klávesy majú primeraný zdvih, no prekážalo nám umiestnenie funkčného tlačidla Fn medzi klávesami Control a Windows. Používateľom ThinkPadov môže chýbať aj malý červený trackpad. ThinkBook má len veľký touchpad so „stratenými“ tlačidlami.

Klávesnicu má ThinkBook podsvietenú. Foto: Tomáš Švec
ThinkBook, Lenovo, notebook Klávesnicu má ThinkBook podsvietenú.

Notebook sa nabíja cez úzky nabíjací konektor v tvare USB, no nie priamo cez USB-C konektor. Pribalená 65 Wattová nabíjačka ho dokáže nabiť aj zrýchlene. Na zhruba 80 percent kapacity batériu nabije za hodinu. To je veľmi užitočné, ak s notebookom veľa cestujete alebo ho prenášate z miesta na miesto medzi stretnutiami. Na jedno nabitie možno očakávať zhruba 7 až 8 hodinovú výdrž, čo je pre väčšinu nad pomery postačujúce. Iné notebooky v rovnakej cene ale zvládnu aj hodinu, dve práce navyše.

Lenovo ThinkBook 13s – cena: od 949 eur

Hodnotenie: 7.5/10

Pozitíva:

  • výdrž na jedno nabitie
  • rýchlonabíjanie
  • matný displej
  • zaujímavé vyhotovenie, kvalita materiálov

Negatíva:

  • displej so širokým spodným lemom
  • USB-C port bez nabíjania
  • chýbajúci trackpad a „lacnejšia“ klávesnica

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #ThinkPad #ThinkBook