Lavína noviniek od Amazonu. Asistentka Alexa napodobní hlasy známych hercov

Cez reproduktory Echo sa vám môže prihovoriť napríklad Samuel L. Jackson. Za výber hlasu pre hlasovú asistentku si bude Amazon účtovať malý poplatok. Amazon tiež predstavil obojok pre psa s GPS, nové slúchadlá alebo výkonný reproduktor s technológiou Dolby Atmos.

27.09.2019 11:00
amazon echo dot, amazon Foto:
Reproduktor Amazon Echo Dot s hodinami.
debata

Uhádnete, ktorá firma predáva najviac „smart“ reproduktorov? Nie je to Google či Apple. Najviac ich predáva Amazon, ktorý má zároveň najširšiu ponuku reproduktorov od miniatúrnych, až po modely so vstavaným displejom. Aby toho nebolo málo, v najbližších dňoch v ponuke pribudnú ďalšie zariadenia so zabudovanou asistentkou Alexa. Amazon však potešil aj ľudí, ktorí už reproduktor s Alexou vlastnia. Najnovšie si doň budú môcť „nainštalovať“ hlas niektorej z celebrít, vrátane obľúbeného herca Samuela L Jacksona. Tento doplnok ale nebude Amazon ponúkať zadarmo, ale za poplatok 0,99 dolára.

Amazon si neodpustil moment prekvapenia. Jednou z noviniek sú okuliare Echo Frames s Alexou (180 dolárov), ktoré ale nemajú vlastný displej ako Google Glass. Namiesto neho na udalosti upozorňujú vibrovaním. Zabudovaný mikrofón a reproduktory zas slúžia na komunikáciu s hlasovou asistentkou. Do rámu si je možné nechať vybrúsiť vlastné dioptrické sklá. Podobne sú na tom aj Bluetooth slúchadlá Echo Buds (130 dolárov), ktoré na povely reagujú privolaním asistentky (nie je potrebné stláčať tlačidlá) a eliminovať dokážu aj okolitý ruch.

Okuliarový rám Amazon Echo Frames. Foto: Amazon
amazon echo frames, amazon Okuliarový rám Amazon Echo Frames.

Špecialitou je obrúčka Echo Loop (180 dolárov) podobná tej z pána prsteňov. Má dva mikrofóny a tlačidlo, ktorého stlačením sa aktivuje zadávanie hlasových povelov, prijímanie alebo odmietanie hovorov či prehrávanie hudby. Vibrovaním zas upozorní na notifikácie na mobile. Obrúčka vydrží nabitá jeden deň a dostupná je v štyroch veľkostiach.

Obrúčka Amazon Echo Loop pre ovládanie hlasovej... Foto: Amazon
amazon echo loop, amazon Obrúčka Amazon Echo Loop pre ovládanie hlasovej asistentky Alexa.

Štvrtou novinkou je prívesok Fetch určený pre domácich miláčikov. Fetch ich má pomôcť lokalizovať pomocou nového bezdrôtového štandardu Amazon Sidewalk. Prívesok s minimálnou spotrebou energie komunikuje na frekvencii 900 MHz na vzdialenosť do 500 metrov, či viac ako 1,5 kilometra pri vytvorení viacerých „hotspotov“.

V ponuke vôbec po prvýkrát pribudne reproduktor Echo Studio, ktorý má na to, aby kvalitou zvukovej reprodukcie konkuroval modelom od Sonos. Amazon tomu prispôsobil aj hudobnú službu, ktorá bude streamovať hudbu vo vysokom bezstratovom formáte. Dvestodolárové Echo Studio podporuje technológiu Dolby Atmos a vďaka mikrofónom dokáže sám kalibrovať zvuk zohľadňujúc veľkosť a rozloženie miestnosti.

Reproduktor Amazon Echo Studio Foto: Amazon
amazon echo studio, reproduktor Reproduktor Amazon Echo Studio

Firma začala spolupracovať aj s veľkou automobilkou General Motors, ktorej vozidlá budú od budúceho roka disponovať asistentkou Alexa. Tú si budú môcť do niektorých súčasných vozidiel doinštalovať aj ich majitelia.

Inteligentná mikrovlnka Amazon Smart Oven. Foto: Amazon
amazon smart oven, amazon Inteligentná mikrovlnka Amazon Smart Oven.

Aby toho nebolo málo, Amazon predstavil aj zmenšenú verziu reproduktora Echo Flex, pripojeného priamo do elektrickej zásuvky s možnosťou rozšírenia o malé svetlo a pohybový senzor. Ďalšou novinkou je svetlo Echo Glow, ktoré mení farby podľa prehrávanej hudby. Do domácnosti si môžu ľudia dokúpiť aj chytrú mikrovlnku ovládanú hlasom a prepojenú cez mobil. Naskenovaním čiarového kódu na potravine smartfónom bude mikrovlnka presne vedieť ako dlho má pokrm zohrievať. Vynovenia sa dočkaj aj reproduktor Echo Dot, ktorý dostal hodiny. Predávať sa bude za 60 dolárov, teda o 10 dolárov viac než jeho štandardná verzia bez hodín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Alexa #hlasová asistentka #Amazon Echo