Test: Epson EcoTank M2170 - Má atrament na to, aby prekonal laser?

Atramentové tlačiarne odsúvajú do úzadia laserové modely. Dobiehajú ich nie len v cene za výtlačok ale aj v rýchlosti.

12.10.2019 15:00
Tlačiareň, Ecotank, Epson, Foto:
Tlačiareň Epson EcoTank M2170
debata

Niektorí výrobcovia tlačiarní sa snažia verejnosť presvedčiť, že laserová doba skončila a spásu prináša atrament. Je pravda, že laserová tlač sa už nemá veľmi kam posunúť, keďže výrobcovia už siahli na jej technologické limity. Navyše spotreba laserových tlačiarní sa pohybuje aj v desaťnásobkoch spotreby atramentových modelov, nehovoriac o prevádzkyschopnom čase. Kým laseru nejaký čas trvá, kým sa nahreje (počas toho vznikajú energetické špičky), atrament tlačí prakticky okamžite. Epson patrí medzi tie firmy, ktoré sú tvrdými zástancami atramentovej tlače, aj keď laserové modely stále ponúkajú. Postupne by ich však najradšej nahradili. Pochopiteľne, nie sú za tým len nezištné dôvody, ale aj drobný kalkul. Na atramentovom spotrebnom materiáli je predsa len možné zarobiť o čosi viac, než na cartridgeoch. Nám sa do rúk dostala atramentová tlačiareň Epson EcoTank ET-M2170 s novým bezkazetovým atramentovým systémom.

Stredná trieda, no bez prastarého faxu a len s čiernou farbou

Tlačiareň EcoTank M2170 patrí do strednej triedy nie len vyhotovením, cenou, ale aj záťažou. Domácim používateľom by ale mohlo prekážať, že tlačí len čiernobielo. Hodí sa preto viac do menších kancelárií, kde nájde plnohodnotné využitie aj obojstranná duplexová tlač. Náročnejší záujemcovia si môžu pár eur priplatiť a získať multifunkčné zariadenie M3170 s faxom, väčším displejom a automatickým podávačom papiera. Ten nami testovaný model M2170 nemá, pri skenovaní je tak potrebné vkladať papier na dosku ručne a po jednom. Nie vždy je to praktické, najmä ak potrebujete skenovať obe strany dokumentu a mať ich uložené v jednom PDF.

Epson v prípade M2170 hovorí o maximálnom mesačnom zaťažení 2000 strán a odporúčaných 1500 stranách mesačne. To ani na menšiu kanceláriu nie je veľa a štyri balíky papiera prejdu cez tlačiareň veľmi rýchlo. Pri tlačiarňach tohto typu sa výťažnosť obvykle počíta v násobkoch tohto objemu.

Tlačí aj na diaľku a cez e-mail

Epson tlačiareň vybavil konektorom pre pripojenie Ethernetového kábla (gigabitová prípojka), ale aj Wi-Fi. Cez Wi-Fi je možné tlačiareň pripojiť k domácej sieti, prípadne ju využiť ako centrálny hotspot pre tlač zo zariadení v okolí. Pri takomto Wi-Fi Direct pripojení sa k lokálnej Wi-Fi sieti vytvorenej tlačiarňou môžu pripojiť iné zariadenia v domácnosti. Túto funkciu sme paradoxne ocenili viac, než tlačiareň pripojenú na internet. Malo by tomu však byť naopak. V našom prípade však tlačiareň sama od seba strácala pripojenie alebo nevedela dohľadať Wi-Fi siete v okolí. Nebyť toho, že sa nám do rúk dostal chybný kus, funkcia by to bola užitočnejšia. Rovnako to platí aj o tlačení na diaľku cez funkciu Epson Connect. V takom prípade je potrebné na unikátny e-mail tlačiarne zaslať dokument a po prijatí bude automaticky vytlačený. Okrem Epson Connect je na výber aj tlač cez Apple AirPrint a Google Cloud Print. Pri oboch službách je ale z pochopiteľných dôvodov potrebné internetové pripojenie.

Tlačiareň už nemá klasické cartridge. Foto: Tomáš Švec
Tlačiareň, Ecotank, Epson, Tlačiareň už nemá klasické cartridge.

Rýchlosť tlače nie je silnou stránkou M2170 najmä, ak by bola porovnávaná s laserovými modelmi. Pri atramentoch je ale 20 strán za minútu akýmsi zlatým stredom, ktorý neohúri, no nesklame. V bežných podmienkach sa nám podarilo napočítať presne 20 strán v priebehu minútu trvajúceho tlačenia.

Tlačiareň by si zaslúžila lepší displej

Je už akýmsi zaužívaným štandardom, že tlačiarne za sto, dvesto, či tristo eur majú jednoduchý „lacný“ displej. Ten na M2170 nie je ani dotykový a nemá ani vysoké rozlíšenie. Funkcie tlačiarne sa ovládajú stláčaním tlačidiel. Je to síce rýchle, no väčší, kvalitnejší a dotykový displej by určite potešil viac. Položky v menu sú radené logicky, no indikátory pripojenia k Wi-Fi a hotspotu by mohli byť výraznejšie.

Displej by mohol byť väčší a kvalitnejší. Foto: Tomáš Švec
Tlačiareň, Ecotank, Epson, Displej by mohol byť väčší a kvalitnejší.

Názov EcoTank napovedá, že tlačiareň má akýsi ekologický tanker na atrament. Tentokrát to už nie sú cartridge, ktoré by musel užívateľ vymieňať ale jedna nádoba na atrament, do ktorej sa atrament dolieva z plastových fľaštičiek. Tento nápad oceňujeme – je to rýchle, čisté a rozhodne ekologickejšie. Okrem toho sme mali informáciu o stave atramentu už pri pohľade na jeho nádobu. Epson navyše k tlačiarni automaticky pribaľuje aj množstvo atramentu, ktoré by malo vystačiť na dva roky priemerného používania – teda obdobie, po ktorom obvykle dochádza k výmene celej tlačiarne. Ekonomika tlače hrá v prospech atramentovej M2170, ktorá by pri prepočtoch mala tlačiť o niekoľko desiatok až stoviek eur ročne lacnejšie než laser.

Epson EcoTank M2170 – cena: 350 eur

Pozitíva

  • Ekonomika tlače
  • Doplniteľný cartridge
  • Možnosti vzdialenej tlače
  • Ročná záruka navyše
  • Duplexná obojstranná tlač

Negatíva

  • Jednoduchý displej
  • Nižšie maximálne mesačné zaťaženie
  • Priemerná rýchlosť tlače

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Epson #tlačiareň #atramentová tlačiareň