Microsoft prekvapil počítačom s dvoma displejmi aj slúchadlami, ktorými možno ovládať Office

"Windows už pre nás nie je najdôležitejší," tvrdí šéf Microsoftu. Neznamená to však, že Microsoft s Windowsom nepočíta. Počíta, no na rovnakú úroveň dôležitosti stavia hardvér. Firma v týchto dňoch predstavila hneď niekoľko nových zariadení vrátane dvojdisplejových tabletov Surface Do a Surface Neo.

05.10.2019 18:00
microsoft, surface duo, Foto:
Smartfón s dvoma displejmi učaroval aj Microsoftu.
debata

Operačný systém vraj už nie je pre Microsoft tým najdôležitejším produktom. V úvode svojej prednášky to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Satya Nadella, podľa ktorého Microsoft prechádza veľkými zmenami. Dôkazom toho má byť aj niekoľko nových zariadení, z ktorých minimálne dve možno označiť prívlastkom netypické. Tablety či skôr hybridné notebooky Surace Duo možno „zlomiť“ napol. Namiesto klávesnice majú dva displeje.

Namiesto ohybného OLED panelu len dva samostatné displeje

Podobných riešení tu už bolo viacero, no až Microsoft ukázal, že je ochotný podstúpiť takéto riziko naplno. Vyhol sa pritom nedospelým riešeniam v podobe ohybných OLED panelov, ktoré Samsungu a Huawei priniesli viac problémov než úžitku. Dva displeje nie sú ani zďaleka tak elegantné, najmä ak má celistvosť obrazovky nabúrať úzka deliaca čiara. Microsoft si s týmto problémom ale vysporiadal po svojom.

Druhý displej v Surface neo dokáže premeniť na klávesnicu podobne ako Yoga Book od Lenova no s tým rozdielom, že klávesnica nemusí byť len softvérová. Na druhý displej je možné položiť voliteľnú hardvérovú klávesnicu. Zvyšná nezakrytá časť displeja potom môže slúžiť ako dotykový ovládací panel podobne ako na MacBookoch Pro. Po spojení oboch displejov má zariadenie uhlopriečku 13 palcov. Namiesto štandardného Windowsu využíva verziu 10X upravenú pre zariadenia s dvoma displejmi.

Hybridný tablet alebo netradičný notebook? Ani... Foto: Microsoft
surface neo, microsoft Hybridný tablet alebo netradičný notebook? Ani jedno, ani druhé.

Mobil s Androidom je opäť na scéne

Zariadenie Surface Duo, ktorého koncept je rovnaký, je výrazne menšie. Po roztvorení má uhlopriečku 8,3 palca. Microsoft o Duo hovorí ako o smartfóne. Zodpovedá tomu aj jeho výbava. Namiesto zabudnutého mobilného Windowsu má Android. Presadiť sa na trhu však nebude mať jednoduché. Microsoft bude musieť o životaschopnosti takéhoto riešenia presvedčiť najprv vývojárov aplikácií, čo sa iným firmám zatiaľ nepodarilo. Potom mu už len zostáva dúfať, že nápad s dvoma displejmi ocenia aj spotrebitelia, ktorým navyše nebude vadiť, že mobil má len jeden foťák.

Microsoft zatiaľ neoznámil presné špecifikácie oboch hybridných zariadení. Skúpy bol aj na informácie o dostupnosti a cenách.

Slúchadlá Surface Earbuds sú v ušiach... Foto: Microsoft
surface earbuds, microsoft Slúchadlá Surface Earbuds sú v ušiach neprehliadnuteľné.

Slúchadlami možno ovládať prezentácie v PowerPointe

Do tretice sa Microsoft pridal aj k výrobcom slúchadiel do uší. Novinka s názvom Surface Earbuds má mať ergonomický tvar a slúchadlá by tak nemali vypadávať z uší. Microsoft vraj skúmal tisíce uší aby vytvoril univerzálny tvar slúchadiel. Na tom by nebolo nič špeciálne nebyť jednej funkcie – slúchadlá je možné používať aj ako diaľkový ovládač k prezentáciám v Powerpointe. Stačí poklepať a prezentácia sa posunie o jednu snímku vpred alebo vzad. Surface Earbuds budú výrazne drahšie než slúchadlá konkurencie. Microsoft si za ne vypýta až 249 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #tablet #Surface Duo #Surface Neo