Google má nový Pixel 4. Mobil je vraj neprekonateľný v nočnej fotografii

Pixel 3 minulý rok nastavil novú latku nočnej fotografii. Jeho nástupca potvrdil, že Google má pred konkurenciou stále náskok. Kľúčom k výnimočným nočným snímkam nie sú však Megapixely, ale umelá inteligencia.

16.10.2019 17:30
Google, Pixel 4, Pixel, smartfón Foto:
Google predstavil nový smartfón Pixel 4.
debata

O nástupcovi smartfónu Pixel 3 sa hovorilo v superlatívoch už niekoľko mesiacov pred jeho predstavením. Sám Google ľudí poctivo udržiaval v napätí od júna, keď ľuďom po prvýkrát ukázal, ako budú Pixel 4 a Pixel 4 XL vyzerať. „Dvojplatnička“ s foťákmi na zadnej strane, podobne ako u Applu sa stáva novým trendom, čo Google potvrdil aj v stredu 15. októbra. Dvojicu smartfónov bude predávať za 799 (Pixel 4) a 899 dolárov (Pixel 4 XL) v základnej verzii a o stovku drahšie vo verzii so 128 GB pamäťou. Výkon mobilom zabezpečuje Snapdragon 855 a šesť gigabajtov operačnej pamäte. Mobily podporujú aj bezdrôtové nabíjanie, no rýchlejšie ich je možné dobiť cez USB-C port.

Zachytí vraj aj Mliečnu cestu

Google vie, že vo svete mobilnej fotografie nastavujú latku zväčša jeho konkurenti. Najlepší fotomobil vyrábajú Samsung a Huawei v tesnom závese s Apple. Google však už pri Pixel 3 ukázal, že na vrchol môže pomôcť nie len optika, ale najmä softvér. Pixel 4 to len potvrdzuje a titul, ktorým ho Google korunoval, si smartfón pravdepodobne aj obháji – najlepší mobil na astrofoto. Len donedávna bolo pritom nemysliteľné, aby telefóny zachytili oblohu aj s hviezdami, či dokonca mliečnou dráhou. Objektív s vysokou svetelnosťou, citlivý snímač, optická stabilizácia a softvérové dopočítavanie boli „smrteľnou“ kombináciou.

Fotoaparáty má Pixel 4 umiestnené v čiernom... Foto: Google
Google, Pixel 4, Pixel, smartfón Fotoaparáty má Pixel 4 umiestnené v čiernom štvorci v zadnom rohu.

Jeden z dvoch foťákov má 12 megapixelov (svetelnosť f/1.7), druhý až 16 Megapixelov (svetelnosť f/2.4) a funkciu telefoto s dvojnásobným optickým priblížením. Mobilu tak paradoxne chýba oveľa užitočnejšia širokouhlá optika. Pri fotení hviezd mobil zachytí sériu snímok s rôznou citlivosťou. Následne ich systém pospája, čoho výsledkom má byť veľmi precízna fotografia nočnej oblohy.

Displej s plynulejšou grafikou a rýchlejšie odomykanie

Pixel 4 má veľmi zaujímavý dizajn. V hornom rohu na zadnej strane má v štvorcovej matici umiestnené dva foťáky. Model XL už navyše nemá ani výrez na foťák, ktorý Google radšej ukryl priamo do širšieho horného rámika. Displej a zadnú stranu chráni Gorilla Glass 5. Zaujímavá je ale iná vlastnosť použitého 5,7, respektíve 6,3-palcového OLED displeja – má 90Hz frekvenciu, čo možno interpretovať, že sa obraz na ňom obnoví až 90-krát za sekundu. Výsledkom je plynulejšia grafika a animácie vrátane ostrejších kontúr textu. Len pre porovnanie, väčšina súčasných displejov má „len“ 60Hz obnovovaciu frekvenciu. Súčasťou nového displeja je aj technológia Ambient EQ, ktorá prispôsobuje farebnú teplotu okolitému svetlu.

Prednú aj zadnú stranu chráni Gorilla Glass. Foto: Google
Google, Pixel 4, Pixel, smartfón Prednú aj zadnú stranu chráni Gorilla Glass.

Veľmi zaujímavá je ale aj iná funkcia. Telefóny podporujú odomykanie systému skenom tváre. To však Google posunulo na vyšší level použitím akéhosi radaru. Snímač deteguje pohyb ruky a akonáhle zistí, že sa používateľ načahuje po telefón, pripraví kameru, ktorá zabezpečí jeho odomknutie. Výsledkom je oveľa rýchlejšia autentifikácia. Rovnaký senzor môže poslúžiť aj na bezdotykové ovládanie hudobného prehrávača či prijímanie telefonických hovorov. Doslova stačí mávnuť rukou nad mobilom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #smartfón #Pixel 4 #Pixel 3 #astrofoto