TikTok sa stal baštou teroristov z ISIS. Služba im už maže účty

Podporovatelia teroristickej organizácie ISIS našli dočasné útočisko na sociálnej sieti TikTok. Tá sa snaží šíreniu ich videí zabrániť.

23.10.2019 16:30
Mobil Foto:
Ilustračné foto.
debata

Poznáte sociálnu sieť TikTok? Sieť, ktorá funguje len cez mobilnú aplikáciu, si obľúbili najmä tínedžeri. Namiesto zdieľania príspevkov a fotografií zo života slúži na vytváranie a šírenie tanečných videí, v ktorých si užívatelia sami vymýšľajú kreatívne choreografie na ľubovolné skladby známych interpretov. TikTok, pôvodom z Číny, sa rozrástol tak veľmi, že začal ohrozovať aj iné sociálne siete na čele s Instagramom. Jeho popularitu si začali uvedomovať aj rôzne teroristické organizácie, ktoré TikTok využívajú na propagandu. Prostredníctvom násilných videí dávajú o sebe vedieť.

Jednou z teroristických organizácií, ktoré cez TikTok šíria propagandu, je aj Islamský štát. Jeho podporovatelia v aplikácii zdieľajú videá, na ktorých sú bojovníci Islamského štátu so zbraňami vedľa mŕtvych tiel civilistov. Na niektorých videách sa dokonca objavili aj rôzne filtre so srdiečkami či hviezdami. Obsah, ktorý užívatelia nahlásili TikTok obvykle zmazal do 24 hodín. To ale sympatizantom Islamského štátu nezabránilo v ich ďalšom šírení. TikTok tak musel pristúpiť k blokovaniu účtov.

Ako upozornil denník The Wall Street Journal, na TikTok sa nachádzajú desiatky účtov, ktoré v sú v nejakej podobe previazané s Islamským štátom, a to či už priamo ich tvorcami alebo obsahom. V pravidlách používania aplikácie sa pritom uvádza, že je v nej zakázané vytvárať a publikovať propagandistické videá a videá s podporou teroristických organizácií. TikTok uviedol, že bude promptnejšie reagovať na videá s podobnou tematikou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť #ISIS #TikTok