Test: Náramok Honor Band 5 má to, čo iným chýba - meranie okysličenia krvi

Na prvý pohľad nudný a obyčajný športový náramok ponúka prepracované funkcie merania zdravia. Honor má však stále čo zlepšovať.

20.11.2019 17:00
Honor Band 5, inteligentný náramok, športový... Foto:
Športový náramok Honor Band 5.
debata

Nie je možné očakávať, že niektorý výrobca lacných inteligentných náramkov urobí na trhu opäť taký veľký prielom aký sa podaril čínskemu Xiaomi. Doba pokročila a športové náramky zľudoveli. Kvalitný náramok s meraním tepu a dokonca aj s farebným displejom je na trhu možné nájsť za desiatky eur. Nízka cena pritom nie je indikátorom, že niečo nie je v poriadku. Firmy skrátka medzi sebou zápasia o zákazníka a ponúkajú veľa za málo peňazí. Vyskúšali sme ďalší z radu športových náramkov, tentokrát od Honoru. Piata generácia náramku Band dostala farebný displej a zopár funkcií navyše.

Kratšia výdrž a zvláštne nabíjanie

Hodinky sú zabalané veľmi jednoducho a obsah balenia je skromný. Okrem hodiniek v krabičke nájdete nabíjací stoja. Band 5 má vlastnú nabíjačku, ktorá je ale kvôli zvláštnej manipulácii nepraktická. Našťastie, náramok do nej nie je potrebné vkladať každý deň. Na jedno nabitie by mal vydržať 14 dní (o šesť dní kratšie než Honor Band 4), no na plné nabitie potrebuje len jednu hodinu.

Náramok má veľmi zvláštnu nabíjačku. Foto: Tomáš Švec
Honor Band 5, inteligentný náramok, športový náramok Náramok má veľmi zvláštnu nabíjačku.

Športový náramok vyzerá veľmi stroho a od konkuerncie je len veľmi ťažko odlíšiteľný. Honor si mohol dať pri dizajne väčšiu námahu a byť o čosi kreatívnejší. Je ale pochopiteľné, že pri náramku za 40 eur nie je rentabilné investovať priveľa do invencií a stačí, ak sa výrobca bude len držať overenej klasiky. Honoru však musí byť jasné, že jeho Band 5 hladinu príliš nerozvíri a tým, ktorí značku nepoznajú, chrobáka do hlavy určite nedá.

S Bluetooth 5.0 no bez NFC

Honor Band 5 má rovnaký 0,95-palcový farebný AMOLED displej ako jeho predchodca. Namiesto Bluetooth 4.0 používa novší a energeticky úspornejší Bluetooth 5.0, ktorý má tiež väčší dosah. Po skúsenostiach môžeme potvrdiť, že náramok nestratil signál ani ak sme sa vzdiali od telefónu do niekoľko metrov vzdialených miestností oddelených múrmi. Mimochodom, v zahraničí je na predaj aj verzia s NFC, ktoré je využiteľné ako cestovný lístok na hromadnú dopravu. Škoda, že európska verzia NFC nedisponuje – veľmi by potešila podpora bezkontaktných platieb.

Lákadlom je presnejšie meranie pulzu a okysličenia krvi

Ak vyzdvihnúť nejakú funkciu, tak predovšetkým na meranie okysličenia krvi. Zhodnotiť presnosť meraní nedokážeme, no pre ľudí, ktorí trávia veľa času v práci za počítačom, môže hodnota poslúžiť ako indikátor, že sa im v krvi hromadí viac oxidu uhličitého a je preto vhodná krátka prechádzka a nádych do plných pľúc. Honor napríklad tvrdí, že pri kalibrovaní merania pulzu a okysličenia krvi spolupracoval s tristo nemocnicami. Medzigeneračne presnejšie meranie pulzu sa má odzrkadliť na lepšej analýze spánku a personalizovaných odporúčaniach.

Náramok ponúka na výber osem ciferníkov a pri športe dokáže merať jedenásť rôznych aktivít vrátane plávania či prechádzok. Počíta kroky, vzdialenosť a spálené kalórie. Pohyb v menu je trochu kostrbatý a niektoré funkcie sú skryté hlboko v menu. K stopkám sa napríklad dopracujete až po prechode do menu nastavenia. Väčšina najpoužívanejších funkcií je ale rýchlo dostupná. Notifikácie, na ktoré je náramok ideálnym pomocníkom, síce zobrazí, no bez väčších detailov, čo je škoda.

Honor Band 5 – cena: 40 eur

Hodnotenie: 8/10

Pozitíva:

  • podpora Bluetooth 5 a väčší dosah
  • farebný displej
  • väčší počet športových režimov
  • meranie tepu a okysličenia krvi
  • kratšia, no stále nadpriemerná výdrž
  • cena

Negatíva

  • obmedzené notifikácie
  • zvláštne nabíjanie
  • v Európe bez NFC

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné hodinky #Honor #športový náramok #Band 5 #okysličenie krvi