Test: Huawei Watch GT2 - očakávaný posun vpred, no nie revolúcia

Hodinky Huawei Watch GT2 neurazia pri športe ani v spoločnosti. Ponúkajú to, čo iným chýba - extrémnu výdrž na batériu. Zopár moderných funkcií by však nemusel výrobca ponúkať len v Číne.

23.11.2019 13:00
Huawei Watch GT2, inteligentné hodinky, Huawei Foto:
Huawei Watch GT2
debata

Ani pri prvej generácii hodiniek Huawei Watch GT nebolo možné tvrdiť, že sú ako každé iné. Dizajnom možno z radu športových hodiniek nevyčnievali, no výdrž na batériu ich katapultovala na miesto, o akom môžu konkurenčné firmy snívať. Nabíjať hodinky každý deň či obdeň nie je žiadna zábava, najmä ak raz za čas cestujete a zrovna si zabudnete pribaliť nabíjačku. Huawei sa vybral cestou, pri ktorej by iné firmy váhali – cestou veľmi úsporného procesoru, vlastného operačného systému a bez aplikácií tretích strán. Bolo toto rozhodnutie správne? Čas ukázal, že áno, inak by Huawei nemal apetít na nasledovníka modelu GT. Len pred niekoľkými týždňami firma predstavila hodinky GT2, ktoré si od predchodcu zobrali to najlepšie, pridali zopár funkcií a zmenili dizajn. Ten ale nemusí „zarezať“ každému, rovnako ako niektoré obmedzenia vyplývajúce z ekosystému.

Bez bezdrôtového nabíjania, no s novým dizajnom

Okrem hodiniek sa v balení nachádza aj nabíjacia podložka, ktorá nie je bezdrôtová. S hodinkami sa spojí pomocou magnetu. Hodinky ani len nepodporujú bezdrôtové nabíjanie, čo je škoda. Už na prvý pohľad sú hodinky GT2 iné než model GT. Namiesto veľkej kovovej lunety, ktorá hodinkám dodávala športový vzhľad a chránila displej, je nový model vybavený len zapustenou lunetou a zaobleným krycím sklom, ktoré je podľa výrobcu dostatočne pevné, aby ochránilo displej aj pri páde z väčšej výšky. Vyvýšená luneta vraj už nie je potrebná. Posúdiť to zatiaľ nedokážeme, no je pravdou, že zaoblený dizajn so zapusteným ciferníkom je elegantnejší. Huawei okrem väčšej „pánskej“ verzie ponúka aj veľmi elegantnú verziu pre dámy s displejom s priemerom 42 milimetrov.

Na zadnej strane hodiniek sa nachádza optický... Foto: Tomáš Švec
Huawei Watch GT2, inteligentné hodinky, Huawei Na zadnej strane hodiniek sa nachádza optický snímač pulzu. Škoda, že ho v Európe firma nevyužíva aj na monitorovanie okysličenia krvi.

Na úvod však začnime popisom rozdielov medzi pôvodnou a novou generáciou hodiniek. GT2 sú o päť gramov ľahšie no veľkosťou takmer identické. Displej výrobca nezmenil a GT2 ponechal AMOLED panel s rozlíšením 454 × 454 bodov, ktorý chráni 3D sklo. Zobrazovacím schopnostiam displeja niet čo vytknúť, viac než dostatočný je aj jeho jas. Problémy s čitateľnosťou tak nebudete mať ani na priamom slnku. Podobne ako Apple Watch 5, aj Watch GT2 podporujú režim Always-On, pri ktorom zostáva displej stále zapnutý, zobrazujúc hodiny.

S hodinkami si aj zatelefonujete

S mobilom hodinky komunikujú cez úsporné Bluetooth 5.1 (GT len s Bluetooth 4.2), ktoré je využívané aj pri volaniach z hodiniek. To funguje úplne jednoducho – stačí hovor zodvihnúť priamo cez hodinky a komunikovať cez zabudovaný reproduktor a mikrofón. Funkcia je to zaujímavá, no praktická je len vtedy ak nemáte možnosť (alebo ste leniví) vybrať mobil z vrecka nohavíc či batohu. Kvalita zvuku je dobrá, no druhá strana môže mať dojem, že telefonujete z kúpeľne, nehovoriac o možnom okolitom hluku, ktorý výhody takéhoto volania okresá na minimum.

Hodinkami je možné ovládať prehrávanie hudby, alebo ich priamo použiť aj ako hudobný prehrávač vďaka vlastnej pamäti, ktorá vystačí na uloženie približne piatich stoviek skladieb. Vďaka priamemu pripojeniu Bluetooth slúchadiel tak nie je potrebné nosiť k športu aj mobil. Navyše vďaka programovateľnému spodnému tlačidlu si je možné nastaviť automatické spustenie športového režimu alebo prehrávača hudby bez toho, aby ste ich lovili kdesi v menu.

Poteší najmä vysoká výdrž na batériu

Okrem štandardných senzorov majú hodinky aj senzor pre meranie tlaku vzduchu a kapacitný senzor. Na jedno nabitie vydržia zhruba 14 dní priemerného používania. Z ruky si ich nie je potrebné skladať ani pri športe (na výber je 15 športových režimov) a pri plávaní (do 5 atmosfér), pri ktorom dokonca dokáže merať aj pulz. Do Európy bohužiaľ nedorazila verzia s NFC čipom, ktorý by sprístupnil platby hodinkami tak ako niektoré konkurenčné modely a takisto ani verzia s meraním okysličenia krvi, ktorá je dostupná len v domácej čínskej verzii.

Porovnanie hodiniek Huawei Watch GT2 a Apple... Foto: Tomáš Švec
Huawei Watch GT2, inteligentné hodinky, Huawei Porovnanie hodiniek Huawei Watch GT2 a Apple Watch 5.

Keď sme už pri zdraví, hodinky majú technológiu TruSleep 2.0, ktorá sleduje spánok a diagnostikuje šesť rôznych spánkových problémov, na základe ktorých navrhuje, že by ste mali napríklad myslieť na spánok o hodinu skôr. Hodinky počas spánku monitorujú tep a dýchanie a po zobudení vám cez mobil spočítajú spánkové skóre. Podobne fungujú aj hodinky Fitbit, ktoré dokáž cez skóre indikovať, že vaše spánkové zvyklosti majú trhliny.

Huawei Watch GT2 – cena: 249 eur

Pozitíva

  • Výborné spracovanie
  • Výdrž na jedno nabitie
  • Kvalitný displej a jeho odolnosť
  • Podpora volaní z hodiniek
  • Individuálne nastavenie ovládania

Negatíva

  • Hodinky majú vlastný ekosystém bez ďalších aplikácií
  • Chýbajúce NFC a senzor okysličenia krvi
  • Bez bezdrôtového nabíjania

Hodinky na test poskytla spoločnosť Huawei.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné hodinky #Huawei #športový náramok #Watch GT2