Test: Apple Watch 5 - nová generácia hodiniek vylepšenia dôsledne ukrýva

Majitelia štvrtej generácie hodiniek nemajú veľa dôvodov na kúpu Apple Watch 5. Prechod má však zmysel už pri dva roky starých modeloch. Dôsledne sme otestovali piatu generáciu hodiniek Apple Watch.

01.12.2019 18:00
Apple Watch 5, Apple, Watch, inteligentné hodinky Foto:
Hodinky Apple Watch piatej generácie sú takmer identické so svojim predchodcom.
debata (10)

Apple Watch začínali dláždiť cestu inteligentným hodinkám veľmi pozvoľna. Niekoľko rokov trvalo, kým sa Apple s hodinkami dostal tam, kde sa nachádza dnes. Dôležité je, že to firma nevzdala na pol ceste a pokračovala s vývojom, na ktorého konci sú hodinky s vynikajúcim ovládaním, výborným displejom a prepojeným ekosystémom. Množstvo funkcií a ergonómia však priniesli aj veľké obete, ktoré sú aj po rokoch hlavným argumentom všetkých tých, ktorí namiesto Apple Watch siahnu po konkurenčných značkách. Vysoká cena je dôvodom na vysoké očakávania a tí, ktorí chcú na ruke nosiť hodinky s niekoľkodňovou výdržou, zostanú sklamaní. Prinášame vám naše postrehy z používania Apple Watch piatej generácie.

Apple vie, že prvý dojem predáva

Na ruke sme mali možnosť vystriedať veľké množstvo chytrých náramkov a hodiniek najrôznejších tvarov a funkcií. Apple Watch boli čerešničkou na torte a to doslova. Už na prvý pohľad je zrejmé, že Apple si dáva veľmi záležať na balení – pretože pri tak drahom produkte predáva dizajn a dojem luxusu. Spotrebiteľ musí mať dojem, že svoju peňaženku vyprázdňuje rád, a že to, čo si kupuje spolu s Apple Watch mu žiadna iná firma neponúkne. Hodinky sú zabalené precízne. Každý komponent má svoje miesto, dokonca vlastnú škatuľku s priehradkami má aj gumený remienok a hodinky sú vložené do ochranného puzdra.

Balenie ako zážitok? Aj takúto stratégiu razí... Foto: Tomáš Švec
Apple Watch 5, Apple, Watch, inteligentné hodinky Balenie ako zážitok? Aj takúto stratégiu razí Apple.

Okrem hodiniek, samostatne zabalených remienkov sa v krabici nachádza aj klasická 5 Wattová nabíjačka a okrúhly magnetický “puk” pre bezdrôtové nabíjanie hodiniek. Mimochodom, ak by ste sa rozhodli kúpiť si náhradný, pripravte si ďalších 35 eur. Toľko si totiž Apple pýta za náhradný kábel, ktorý je “očipovaný”. Znamená to, že s najväčšou pravdepodobnosťou vám neoriginálny kábel s hodinkami nebude korektne fungovať a napokon si aj tak budete musieť násobne drahší kúpiť originál na ktorom sa hodinky nabijú z nuly na sto percent zhruba za 2,5 hodiny.

Na experimenty výrobcu prešla chuť. Verí overenej „klasike“

Nemeniť, to čo funguje. Apple to vie a tohto hesla sa od začiatku drží. Ak by ste si kúpili Apple Watch piatej generácie a porovnali ich s prvou generáciou, priveľa rozdielov by ste nenašli. Hodinky sú síce oblejšie, tenšie, majú novší senzor a väčší displej, no inak sa väčším zmenám firma vyhýbala. Medzi treťou a štvrtou generáciou došlo k najväčším funkčným a dizajnovým zmenám. OLED panel hodinkám síce zostal, no vďaka zaobleniu sa panel rozprestiera na oveľa väčšej ploche. Paradoxom potom je, že “dámske” hodinky so 40mm uhlopriečkou (u piatej generácie) majú väčšiu zobrazovaciu plochu než väčší 42mm variant hodiniek tretej generácie. Tento rozdiel je naozaj viditeľný a určite je jedným z dôvodov, prečo by majitelia “trojky” mali uvažovať “pätke” alebo aspoň “štvorke”.

Hodinky Apple Watch piatej generácie Foto: Tomáš Švec
Apple Watch 5, Apple, Watch, inteligentné hodinky Hodinky Apple Watch piatej generácie

Displej má v piatej generácii na rozdiel od štvrtej funkciu “always on”. Môže teda čas zobrazovať nonstop, nie len po zdvihnutí ruky či poklepaní po displeji. Funkciu je možné v záujme šetrenia batérie vypnúť. Podľa nášho názoru je zbytočná, minimálne ak jej vypnutie dokáže predĺžiť výdrž o pár hodín, ktoré sa pri Apple Watch vždy zídu. Displej má veľmi dobrú čitateľnosť na priamom slnku vďaka maximálnemu jasu 1000-nitov, ktorý displej automaticky rozsvieti vďaka senzorom pri ostrom svetle.

Tip: Ak hodinky Apple Watch už vlastníte, vedeli ste, že priložením dlane k displeju je možné ho vypnúť? Priložením dvoch prstov na úvodnú obrazovku vám zas Siri povie, koľko je hodín.

Displej hodiniek je zaoblený na okrajoch a priamo prechádza do hliníkovej šasi. Škoda, že za prémiovejšie materiály si je potrebné priplatiť (a nie málo). Väčšina tak zostane verná hliníku, ktorý je na trhu najdostupnejší, no zároveň aj najnáchylnejší na škrabance. Ak si nedáte pozor, po pár mesiacoch vám to hodinky pripomenú. Hliníkové šasi vymeniť nemôžte, znečistené či potrhané remienky ale áno. Na výber ich je veľké množstvo a nemusíte siahnuť len po originálnych a predražených origináloch. Alternatívni výrobcovia ponúkajú množstvo remienkov najrôznejších prevedení a farieb za zlomok ceny originálu.

Ovládanie je jednoduché a návykové

Apple sa snažil zachovať jednoduchosť ovládania, na ktorú sú majitelia iných výrobkov zvyknutí. To znamená, že hodinky si vystačia s dvoma tlačidlami a otočnou digitálnou korunkou. Korunka pri otáčaní poskytuje výbornú a presnú haptickú odozvu. Korunku je možné aj stlačiť a presúvať sa cez položky v menu vrátane ich zmenšovania, či zväčšovania. V tlačidle na korunke sa nachádza aj senzor pre meranie EKG. Druhému tlačidlu bola priradená funkcia listovania medzi spustenými aplikáciami a spustenia “peňaženky” pre bezkontaktné platby cez spárovanú platobnú kartu. Spomínané meranie EKG je možné aktivovať priamo v menu alebo tlačidlom na displeji (ak ho máte aktivované). Pri následnom meraní je potrebné uzatvoriť obvod a preto je potrebné držať korunku 30 sekúnd, až kým hodinky neukončia meranie.

Piata generácia hodiniek má zabudovaný kompas. Foto: Tomáš Švec
Apple Watch 5, Apple, Watch, inteligentné hodinky Piata generácia hodiniek má zabudovaný kompas.

Zaujímavé je tiež, že hodinky je možné použiť aj na telefonovanie (niečo, s čím konkurenčné značky prichádzajú postupne). Aby to bolo možné, na ľavej strane hodiniek sa nachádza väčší reproduktor a na pravej mikrofón. Neočakávali by sme, že telefonovanie cez hodinky bude tak jednoduché a niekedy aj praktické. Reproduktor je dostatočne hlasný a mikrofón zachytí váš hlas zreteľne, aj keď nemáte hodinky tesne pod ústami. Keďže reproduktor musí byť exponovaný, dostane sa doň voda, ktorú je po sprchovaní či plávaní (do hĺbky 50 metrov) možné zvukovými vlnami odstrániť. Aktivovaním vodného režimu sa uzamkne plocha a otočením korunky sa prehrá séria tónov vyššej frekvencie, ktoré majú “vypudiť” vodu.

Príliš málo hodnotných zmien

O potrebe úložného miesta v hodinkách je možné diskutovať, no Apple si napriek tomu myslí, že väčšia pamäť sa užívateľom zíde. Hodinky majú 32 GB pamäť, ktorú je možné použiť na inštalovanie aplikácií, ukladanie dát z aplikácií a na hudbu. To sa zíde snáď len vtedy, ak na šport nenosíte s hodinkami aj mobil a máte čas presúvať si z počítača hudbu do hodiniek. Na užitočnosť eSIM by sme aj upozornili, nebyť toho, že žiaden slovenský mobilný operátor technológiu v hodinkách Apple Watch nepodporuje. V porovnaní so štvrtou generáciou hodinkám pribudol napríklad výškomer a kompas. Či sa vám naozaj zíde, necháme na individuálnom zvážení.

Nabíjanie každý deň? Apple sa stále nepolepšil

Zlou správou, ktorú sme už v úvode naznačili, je výdrž batérie. Apple sa na tlačovej konferencii pýšil “až” 18 hodinami na jedno nabitie. Pokiaľ ste doposiaľ neboli zvyknutí na hodinu-dve skladať hodinky každý deň z ruky, Watch vás nepotešia. Výdrž medzigeneračne priveľmi nerástla. Platí, že hodinky budete musieť aj naďalej nabíjať aspoň raz za jeden a pol dňa (v závislosti od používania). Spomínaných 18 je veľmi podhodnotených. Reálne môžete očakávať zhruba 30 hodinovú výdrž na jedno nabitie. Ak hodinky budete nosiť aj na šport, výdrž sa zas môže výrazne skrátiť. Ďalšou zlou správou je, že hodinky na bežnej bezdrôtovej nabíjačke nenabijete. Musíte použiť len tú, ktorú vám Apple pribalil.

Porovnanie hodiniek Apple Watch 5 a Huawei... Foto: Tomáš Švec
Huawei Watch GT2, inteligentné hodinky, Huawei Porovnanie hodiniek Apple Watch 5 a Huawei Watch GT2.

O funkciách systému watchOS by sme mohli písať samostatný článok, preto skratkovite len to najpodstatnejšie. Ak sa spýtate niekoho, kto už Apple Watch používal, pravdepodobne vám potvrdí, že tieto hodinky sú najlepšie integrované so systémom iOS. Žiaden Fitbit, Xiaomi, Samsung, Huawei a iné značky neponúkajú také prepojenie s iOS ako Apple Watch. A zatiaľ čo Huawei, Samsung a ďalší vyrábajú hodinky pre Android, no s kompatibilitou aj s iOS, Apple ide vlastnou cestou a Apple Watch s inými hodinkami nespojíte. Ani by to vzhľadom k aplikáciám, notifikáciám a používaniu nedávalo veľký zmysel.

Hodinky sa nastavujú cez vlastnú aplikáciou. Foto: Tomáš Švec
Apple Watch 5, Apple, Watch, inteligentné hodinky Hodinky sa nastavujú cez vlastnú aplikáciou.

Aj po rokoch bez vlastného monitoru spánku

Kým na hodinkách Fitbit sme si vystačili s jednou aplikáciou, cez ktorú sme sledovali kvalitu spánku, pohyb či menili ciferníky, Apple má aplikácií hneď niekoľko. Základnou je aplikácia Watch, cez ktorú sa nastavujú hodinky, menia ciferníky a inštalujú aplikácie. Druhá aplikácia Activity zas zbiera informácie o vašom pohybe a konfrontuje vás s často nelichotivými štatistikami. Ak plánujete monitorovať aj svoj spánok, musíte si stiahnuť ďalšiu aplikáciu od iného výrobcu. Apple totiž stále neponúka vlastný monitoring spánku. Našťastie existuje niekoľko aplikácií, ktoré to zvládnu veľmi sofistikovane, aj keď úrovni na hodinkách Fitbit sa nepribližujú.

Samostatná aplikácia monitoruje aktivitu počas... Foto: Tomáš Švec
Apple Watch 5, Apple, Watch, inteligentné hodinky Samostatná aplikácia monitoruje aktivitu počas dňa.

Platí, že do hodiniek si môžete nainštalovať akýkoľvek doplnok k iným plnohodnotným aplikáciám, ktoré už máte vo svojom mobile. Aplikáciu pre Watch má napríklad Evernote, Uber, Shazam, Spotify či spravodajské servery. Okrem týchto aplikácií však hodinky majú aj veľké množstvo vlastných – napríklad kalkulačku, kalendár, vysielačku, stopky, prehrávač hudby, diktafón, telefónny zoznam s funkciou vytáčania a aj diaľkovú spúšť na foťák na mobile.

Hlavne pre ľudí, ktorí žijú športom

Samostatnou kapitolou je monitorovanie aktivity. Watch sú dobrým spoločníkom aktívnych ľudí, ktorí často a veľa trénujú. Apple dokáže monitorovať čas, pohyb, vzdialenosť, polohu, spálené kalórie aj vitálne funkcie. Deteguje, že ste v pohybe, zistí či práve beháte, kráčate alebo ste práve zastavili. Automatické monitorovanie aktivity je naozaj veľmi užitočné a zdá sa, že aj presné.

Apple Watch 5 – cena: 489 eur

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva:

  • výborné spracovanie a ergonómia
  • kvalitný displej a vysoká svetelnosť
  • meranie pulzu cez EKG funkciu
  • integrácia so systémom iOS
  • jednoduché telefonovanie cez hodinky
  • športové režimy a meranie aktivity
  • množstvo funkcií a nastavení

Negatíva:

  • výdrž na jedno nabitie
  • drahé náhradné komponenty (remienky, nabíjačka)
  • bez vlastného merania spánku
  • vysoká cena
  • minimum noviniek v porovnaní so štvrtou generáciou

Hodinky Apple Watch 5 na test poskytla spoločnosť Alza.sk.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #inteligentné hodinky #hodinky #Apple Watch #športový náramok