Microsoft ukázal ako bude vyzerať nová herná konzola Xbox Series X

Konzola má veľmi netradičný dizajn, zvláštny názov a extrémny výkon. Poradí si dokonca s 8K rozlíšením.

14.12.2019 11:29
Microsoft, Xbox, Xbox Series X, herná konzola Foto:
Herná konzola Xbox Series X.
debata

Microsoft napokon nenechal fanúšikov herných konzol dlho čakať. Na podujatí The Game Awards firma predstavila nástupcu konzoly Xbox One X, model Xbox Series X. Konzola má okrem mätúceho názvu aj veľmi netradičný dizajn. Namiesto polohy naležato bude vedľa televízora umiestnená postojačky. Xbox Series X je čiernym monolitom, ktorý pripomína klasický stolový počítač.

Microsoft tvrdí, že výkonovo konzola hravo prekoná najvýkonnejšie počítače na trhu. Grafický výkon sa má rovnať 12 teraflopom, čo je hodnota, ktorou sa môžu chváliť najrýchlejšie počítačové grafické karty. Celkovo má mať konzola až štvornásobne vyšší výkon ako jeho predchodca. S prehľadom by si mala teda poradiť s rozlíšením hier v 4K pri 60 snímkach za sekundu. Dostupné by malo byť dokonca aj 8K rozlíšenie, no zatiaľ nevedno s akou vzorkovacou frekvenciou. Xbox Series X podporuje aj technológiu Ray Tracing, ktorá je súčasťou výkonných grafických kariet. Táto technológia v hre simuluje dopad a odraz svetelných lúčov.

Konzola sa namiesto pevného disku bude spoliehať na rýchlejší SSD variant. Cenu ani presne parametre Microsoft zatiaľ nezverejnil. Urobí tak až na konci budúceho roka, kedy má Xbox Series X aj začať predávať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #xbox #herná konzola #Series X