Test: Lenovo ThinkPad T495 - nenápadný, ale výkonný

Vyskúšali sme nenápadný manažérsky notebook s nadštandardnou výbavou a celodennou výdržou. Milo prekvapil, aj keď jeho cena je veľmi vysoká.

18.12.2019 11:00
Lenovo, T495, ThinkPad, notebook Foto:
Lenovo ThinkPad T495.
debata

Intel mal medzi procesormi dlhodobo prevahu nad všetkými svojimi konkurentmi. AMD však nezaspalo na vavrínoch a konfrontovalo Intel s realitou. Jeho procesory Ryzen sú v mnohých ohľadoch lepšou voľbou pre desktopy a notebooky. V notebooku ThinkPad T495 od Lenova, ktorý sme mali možnosť detailne otestovať, sa nám potvrdilo, že výkon procesoru Ryzen 7 je v porovnaní s prémiovou triedou od Intelu síce veľmi podobný, no AMD má výraznú prevahu vo výkone grafiky.

Vyšší výkon než s Intel procesorom

Lenovo predstavilo vynovenú generáciu notebookov s procesormi Ryzen 7 Pro v polovici tohto roka. Prvé modely sa na slovenský trh dostali len pred niekoľkými mesiacmi. Nami testovaný notebook T495 je vybavený 12-nanometrovým štvorjadrom Ryzen 7 Pro 3700U od AMD. Čip je štandardne taktovaný na 2,3 GHz s možnosťou navýšenia výkonu na 4 GHz. Sekunduje mu grafická karta Radeon Vega Mobile Gfx. Pôvodne pracovný notebook má aj vďaka nej výkonu na rozdávanie. Na prácu v teréne, respektíve na cestách, ho však viac predurčuje jeho nízka hmotnosť a výdrž. S cenou to Lenovo síce nijak neprehnalo, no bežní užívatelia, ktorí hľadajú napríklad výlučne herný či kancelársky notebook, by sa mali poobzerať po iných, častokrát aj lacnejších, modeloch. Cena notebooku v základnej zostave totiž začína nad tisíceurovou hranicou.

Notebook má ohybný kĺb. Displej je možné otočiť... Foto: Tomáš Švec
Lenovo, T495, ThinkPad, notebook Notebook má ohybný kĺb. Displej je možné otočiť o 180 stupňov.

Označenie ThinkPad si Lenovo ponechalo ešte z čias, keď trh s biznisovými notebookmi ovládalo IBM. Odvtedy sa toho veľa zmenilo, no ThinkPady zostali verné viac menej rovnakým hodnotám a konečným zákazníkom. Nie sú určené ani tak pre bežných spotrebiteľov (pre nich sú IdeaPady alebo Yogy), ako skôr pre manažérov. Zodpovedá tomu aj, pre niekoho možno strohý, dizajn. Žiadne excentrické prvky, oblé tvary, hliník v kombinácii s plastom alebo vyleštené displeje. ThinkPad kombinuje najmä odolnosť, ergonómiu a výdrž s nenápadným a nevýrazným vzhľadom. Lenovo si namiesto „ohybnejšieho“ hliníka pomáha už aj plastom a veľmi odolnými uhlíkovými vláknami a horčíkovou zliatinou. T495 má flexibilnú, no napriek tomu odolnú šasi, ktorá je navyše pogumovaná, takže pri držaní v ruke notebook nekĺže. Aj napriek svojej veľkosti váži len 1,5 kilogramu a má hrúbku 18 milimetrov. Je zároveň tenký a displej má umiestnený na ohybných kĺboch. Otočiť displej dozadu síce nie je možné, no otvorenie do 180 stupňov je viac než postačujúce.

Pokračujúca evolúcia, nie však revolúcia

Klávesnicu má Lenovo po rokoch už odladenú. Jediné, čo jej môžme vyčítať je umiestnenie funkčného tlačidla v ľavom dolnom rohu a jeho výmena s tlačidlom Control. Je to ale charakteristickým prvkom ThinkPadov, takže ich užívatelia sú už na túto „anomáliu“ aj tak zvyknutí. Tí, ktorí nie sú, si môžu tlačidlá softvérovo zameniť. Klávesy majú primeraný zdvih, píše sa na nich veľmi dobre, plynulo a bez „zneisťujúceho“ prehýbania po okrajoch. Okrem naozaj veľmi veľkého touchpadu nechýba ani červený trackpoint v strednej časti klávesnice s trojicou tlačidiel pod medzerníkom. Reproduktory sú umiestnené v prednej časti notebooku a kvalita zvukového prejavu nás nijako neohúrila, respektíve neprekonala očakávania, ktoré sme mali.

Notebook má zabudovanú aj čítačku pamäťových... Foto: Tomáš Švec
Lenovo, T495, ThinkPad, notebook Notebook má zabudovanú aj čítačku pamäťových kariet a port pre pripojenie k základňovej stanici.

Výrobca sa poučil z chýb predchodcu a T495 má späť sieťový ethernetový port (model T490s ho nemal). Notebook má okrem toho aj dva USB-C konektory, dva porty USB 3.1 (napájaný je len jeden z nich), HDMI 2.0, čítačku kariet a kombinovaný port pre slúchadlá a mikrofón. Jeden z dvojice USB-C konektorov je primárne určený na nabíjanie, kým druhý má využitie pri pripojení dokovacej stanice, monitora a iného príslušenstva. Za príplatok je tiež dostupný 4G modem, ktorý sa hodí, ak ste pracovne na cestách. Pri takomto type pripojenia na internet je ale potrebné počítať s výrazne kratšou výdržou na batériu. Drobnosťou, ktorú si všimnete možno až na druhýkrát je záslepka na kameru. Čo do zabezpečenia poteší aj čítačka odtlačkov prstov vedľa veľkého touchpadu. Funguje bez problémov a autentifikácia je rýchla. Ak vás čítačka omrzí, vyskúšať môžete aj infračervenú kameru na rozpoznávanie tváre. Tá takisto funguje veľmi presvedčivo.

Lenovo ThinkPad T495.
Namiesto lesklého má T495 len matný displej.
+7Notebook má ohybný kĺb. Displej je možné otočiť...

Minimum zmien navonok, viac vo vnútri

Model T495 je na prvý pohľad takmer identický s modelom T490. Displej T495 s veľmi tenkým rámom má ale len Full HD rozlíšenie. Od výroby má aj vysoký kontrastný pomer. Výsledkom je ostré zobrazenie textu a takisto dobrá čitateľnosť na priamom svetle, k čomu dopomáha aj matné prevedenie. Nutno však dodať, že lesklý variant sa pri pracovných notebookoch už takmer vôbec nepoužíva. Viaceré testovania zahraničných recenzentov potvrdili, že displej má minimálne odchýlky v zobrazovaní farieb a odtieňov šedej a na bežnú prácu nie je potrebná jeho kalibrácia. Cez HDMI 2.0 je pripojiť externý monitor a využiť aj podporu FreeSync – teda technológie na adaptívnu synchronizáciu. Podľa zvoleného variantu je na výber aj model s displejom so svietivosťou až 400 nitov.

Namiesto lesklého má T495 len matný displej. Foto: Tomáš Švec
Lenovo, T495, ThinkPad, notebook Namiesto lesklého má T495 len matný displej.

Výrobca výkonný procesor spároval s PCIe SSD diskom od Samsungu, výsledkom čoho je veľmi dobrá odozva systému. Prítomný SSD disk spozorujú všetci tí, ktorí boli zvyknutí pracovať so systémom s klasickým (a pomalým) harddiskom. Aplikácie sa vďaka SSD spúšťajú okamžite a limitom už nie je ani jeho kapacita. Nami testovaný model mal SSD disk s kapacitou až 1 Terabajt (na výber je však aj variant s 256 GB SSD).

Aj keď názov grafickej karty Vega 10 môže vyvolávať dojem, že karta nie je integrovaná, nie je tomu tak. V porovnaní s predošlou generáciou Vega 8 má len mierny výkonnostný náskok, no od grafickej karty od Intelu má výrazne navrch. Hluk počas záťaže sme síce nemerali, no subjektívne sme nezaznamenali žiaden výraznejšie rušivý element. Navyše systémovo je možné riadiť otáčky ventilátoru nastavením nižšieho výkonnostného profilu. Nároční používatelia však po tejto alternatíve asi nesiahnu. Našťastie ventilátor procesoru je jediným komponentom produkujúcim hluk.

Modelový rad T495 sa predáva s výkonnými AMD... Foto: Tomáš Švec
Lenovo, T495, ThinkPad, notebook Modelový rad T495 sa predáva s výkonnými AMD procesormi.

Na batériu vydrží až 12 hodín

Notebook má klávesnicu s podsvietením, ktoré sme počas testovania využívali minimálne, no v noci poteší. Na výdrž má podsvietenie klávesnice len zanedbateľný vplyv. Vyšší výkon procesora sa takisto nepodpisuje pod skrátenú výdrž na batériu. Ryzen 7 dokázal, že vie byť veľmi úsporný. Pri zhruba polovičnom jase, aktivovanom Wi-Fi a bežnom surfovaní na internete je možné očakávať bezmála 11-hodinovú výdrž. Maximálny jas výdrž skráti zhruba o štvrtinu až pätinu. Ak si ale notebook vezmete napríklad na cestu do lietadla bez aktivovaného Wi-Fi, nemusíte sa obávať ani dlhého zaoceánskeho letu. Pri sledovaní filmov by mala výdrž bez problémov pokoriť 12-hodinovú hranicu. Za zmienku tiež stojí technológia rýchleho nabíjania. Za hodinu dokáže 65 Wattový adaptér nabiť batériu až na 80 percent kapacity.

Lenovo ThinkPad T495 – cena: od 1250 eur (testovaný variant – 1700 eur)

Pozitíva

  • Výborné spracovanie
  • Vysoká výdrž na batériu
  • Výkonný procesor
  • Výkonnejšia grafika (v porovnaní s Intel variantom)
  • Zobrazovacie schopnosti displeja a podanie farieb
  • Nízka hmotnosť

Negatíva

  • Vyššia cena
  • Zvuk z reproduktorov má rezervy
  • Dostupné len Full HD rozlíšenie displeja

Parametre testovaného modelu:

Procesor: AMD Ryzen 7 3700U

Grafická karta: Integrovaná AMD Radeon Vega 10

Operačná pamäť: 16 GB

Úložisko: 1 TB PCIe SSD

Monitor: 14 palcov (1920 × 1080 bodov)

Operačný systém: Windows 10 Pro

Lenovo ThinkPad T495.
Namiesto lesklého má T495 len matný displej.
+7Notebook má ohybný kĺb. Displej je možné otočiť...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #laptop #ThinkPad #manažérsky notebook #T495