Tip: Vianočné darčeky na poslednú chvíľu. Čo tak mobil do 300 eur?

Stále vám chýbajú posledné darčeky pod stromček? Prinášame vám štyri tipy na lacný a kvalitný mobil do 300 eur. Poteší seniora, tínedžera aj domáceho majstra.

17.12.2019 11:30
Motorola One Action, smartfón Foto:
Motorola One Action
debata

Začalo sa odpočítavanie posledných dní do Vianoc. Ak nemáte stále kúpený darček pre blízkeho, prinášame vám zopár tipov na poslednú chvíľu. Tentokrát sme si posvietili na mobilné telefóny. Dobrý mobil totiž nemusí stáť veľa. Zoženiete ho aj za dve stovky, nehovoriac o vianočných akciách mobilných operátorov, ktoré môžete takisto stále využiť. A na kúpe koniec koncov ušetriť desiatky či stovky eur. Naše tipy sme rozdelili do niekoľkých kategórií – pre nenáročných užívateľov a seniorov, deti a tínedžerov aj náročnejších konzumentov spotrebnej elektroniky.

Jednoduché „véčko“ pre seniora

Na ovládanie jednoduchý a na rozpočet nenáročný mobil zoženiete aj za pár desiatok eur. Samozrejme, nemôžete čakať divy. Klasické tlačidlové telefóny ešte nevymreli a s trochou zveličenia možno povedať, že zažívajú renesanciu. Na trh sa ich snaží vrátiť Nokia, ktorá ľuďom pripomína nestarnúce evrgríny – napríklad upravenú a zmodernizovanú verziu známej Nokie 3310. Nedávno firma predstavila aj výklopné „véčko“ 2720 Flip. Telefón má dva displeje, veľké tlačidlá a jednoduché ovládanie. Vonkajší displej informuje o čase a zmeškaných hovoroch, vnútorný na zobrazovanie všetkého ostatného a dokonca aj na prehrávanie videí na YouTube. Rozlíšenie displeja je však veľmi malé (240 × 320 pixelov) a aplikácií je v mobile len zopár. Mobil však poteší menej náročného používateľa – napríklad malého školáka alebo naopak seniora, ktorý viac než aplikácie v Androide potrebuje čitateľný displej a veľké tlačidlá.

Nokia 2720 – cena: do 100 eur

Nokia 2720 Flip Foto: Nokia
nokia 2720 flip Nokia 2720 Flip

Odolný mobil pre remeselníkov a dobrodruhov

Vodotesnosťou a prachudolnosťou sa dnes môže pochváliť aj mobil strednej triedy. Málokedy je však aj nerozbitný. Stačí menej šetrné zaobchádzanie a nevyhnete sa škrabancom, prasklinám alebo fatálnym poškodeniam. Niektoré smartfóny však majú aj odolnejšiu konštrukciu vďaka ktorej odolajú pádom aj z viac než metrovej výšky. Odolné sklo zas ochráni displej pred škrabancami a izolácia pred vyššími teplotami a otrasom. Odolné mobily už nemusia byť ani pridrahé. Ich cena začína niekde pri 250 eurách. Zaujímavým riešením môže byť napríklad mobil CAT S31, ktorý má pogumované telo a vďaka certifikácii IP 68 aj zvýšenú odolnosť. Používať ho je možné aj pod vodou či vo veľmi prašnom prostredí, kde by mikroskopické nečistoty mohli poškriabať displej. Poteší aj vyššia výdrž na batériu. Daňou je však vyššia hmotnosť a horšie parametre (HD displej a 8+2 Mpix foťák).

CAT S31 – cena: do 250 eur

CAT S31 Foto: CAT
cat s31, smartfón CAT S31

Mobil na fotky a videá pre mladého YouTubera

Máte doma mladého YouTubera, TikTokera alebo Instagramera? Možno by ho potešil mobil s lepším foťákom. V poslednej dobe sa výrobcovia pretekajú v tom, ktorý vymyslí netradičnejší mobil. Po vzore Xiaomi a Samsungu aj Honor v modeli 9X natiahol displej na celú prednú časť mobilu a lepší foťák na autoportréty a selfie videá schoval do výsuvnej jednotky nad displejom. Po aktivácii predného foťáku sa tak vysunie článok s kamerou a je možné začať fotiť. Na mobile je dobrý nie len predný, ale aj zadný foťák. Má ich dokonca až tri, pričom hlavný má 48 Megapixelové rozlíšenie. Kvalita fotiek je v tejto cenovej kategórii nadštandardná, no nie je možné porovnávať ju s kvalitou mobilov v najvyššej triede.

Honor 9X – cena: do 250 eur

Honor 9X Foto: Honor
honor 9x Honor 9X

Mobil pre nadšencov akčných fotiek a videa

Na športovú fotografiu a videá sú zväčša prispôsobené mobily najvyššej triedy. Predsa len, zachytiť pohybujúci sa objekt nie je jednoduché a okrem snímača s dobrou svetelnosťou je potrebná aj rýchla uzávierka, ktorá lacným mobilom príliš nevonia. Na trhu je však možné nájsť výnimku v podobe Motoroly One Action. Mobil má netradičný natiahnutý displej, ktorý v ruke nemusí vyhovovať každému. Hodí sa však na multimédiá. Najdôležitejším prvkom mobilu je foťák. Okrem hlavného snímača s 12 Megapixelmi mu asistuje aj 5 Megapixelový čip na zachytenie hĺbky ostrosti a čip so širokouhlou optikou na natáčanie videa. Videá zachytené „akčným“ snímačom majú Full HD rozlíšenie a vzorkovaciu frekvenciu 60 snímok za sekundu. Mobil je tak vhodným spoločníkom pri natáčaní dovolenkových videí. Škoda len, že jeho konštrukcia nie je odolnejšia. Akčnému mobilu by svedčala.

Motorola One Action – cena: do 200 eur

Motorola One Action Foto: Motorola
Motorola One Action, smartfón Motorola One Action

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #smartfón #vianočné darčeky #Vianoce 2019