Test: CAT S52 - odolný tank s dizajnom bežného mobilu

Nie je to úplne typický mobil, ktorých sú na trhu desiatky. Extrémne odolná konštrukcia, ktorá iné mobily zvyčajne hyzdí, CAT S52 veľmi svedčí. Pozreli sme sa na zúbok jednému z najtenších odolných telefónov na trhu.

22.12.2019 15:00
CAT, S52, smartfón, odolný mobil Foto:
CAT S52 má veľmi odolné telo, aj keď jeho rám je z hliníka.
debata

Pod pojmom odolný telefón si ľudia zväčša predstavia veľký a ťažký mobil s masívnou gumenou konštrukciou, ktorá môže byť niekedy na príťaž. Obvykle tomu tak aj je. Aby mohol mať mobil prívlastok “odolný”, musí byť jeho konštrukcia primerane pevná, aby sa nerozpadla pri prvom väčšom náraze. Výber materiálov je preto kľúčový. Z času na čas sa na trhu objaví aj produkt, ktorý je odolný a nehyzdí ho priveľká a ťažkopádna konštrukcia. Takýmto príkladom je S52 od firmy CAT, ktorý stále patrí medzi najtenšie odolné telefóny na trhu. V našom teste mobil veľmi príjemne prekvapil, no odhalili sme aj pár nedostatkov.

Na odolný mobil má S52 veľmi netradičný a odvážny dizajn

Ak by ste sa na mobil pozreli spredu, okrem skosených hrán a mierne vyvýšeného rámu okolo displeja by ste zrejme nepredpokladali, že telefón má odolať pádom z takmer dvojmetrovej výšky. Čo-to o jeho odolnosti napovedá zadná, pogumovaná, strana, ktorá je primerane strohá. Mäkšiu gumenú vrstvu výrobca použil najmä preto, aby lepšie absorbovala nárazy. Zaujímavé pritom je, že na rozdiel od čítačky odtlačkov prstov S52 nemá foťák “zapustený” do tela, ale je mierne vyvýšený. Na prvý pohľad by sa zdalo, že práve on môže byť Achilovou pätou pri silnejších nárazoch, a že jeho krycie sklíčko neodolá pádom. Pri pádoch z bežnej výšky, no aj z výšky 1,5 metra sme však nepostrehli, že by firma niečo konštrukčne podcenila a zanedbala. Ak, tak snáď len hliníkový rám, ktorý možno nešetrné zaobchádza ustojí, no vďaka škrabancom si ho aj zapamätá.

Čítačka odtlačkov prstov je zapustená priamo do... Foto: Tomáš Švec
CAT, S52, smartfón, odolný mobil Čítačka odtlačkov prstov je zapustená priamo do tela.

Tri tlačidlá na telefóne takisto nie sú zapustené, no pádom by mali odolať. Nabíjací konektor nie je nijako chránený gumenou krytkou, čo znamená, že firma si poradila s izoláciou súčiastok, ktoré by sa mohli pri vniknutí vody poškodiť. Telefón spĺňa štandard odolnosti IP68 a armádnu normu MIL STD 810G. K ich získaniu mu zrejme dopomohlo aj krycie sklo Gorilla Glass 6, ktoré chráni displej pred zničením. CAT tvrdí, že mobil znesie niekoľko desiatok pádov z jeden a pol metrovej výšky. Jeho skutočné limity sme ale neskúšali.

Na prvý pohľad mobil vyzerá ako akýkoľvek iný...
Čítačka odtlačkov prstov je zapustená priamo do...
+5CAT S52 má veľmi odolné telo, aj keď jeho rám...

Stredná trieda, skromnejší výkon, no väčšia výdrž

Nie je to len o odolnosti telefónu, ale aj o možnostiach jeho používania. Parametrami patrí skôr do vyššej strednej triedy. Vo výbave má osemjadrový procesor Helio P35 s taktom 2,3 GHz, štyri gigabajty operačnej pamäte a 64 GB úložisko rozšíriteľné o microSD karty. Displej má napriek svojej veľkosti 5,65 palca skromnejšie rozlíšenie (1440 × 720 bodov). Batéria má kapacitu 3100 mAh, čo na prvý pohľad nie je nadštandardne veľa, no v praxi môžeme potvrdiť, že s dvojdňovou výdržou mobil naozaj nemá žiaden problém. Vyťažiť z kapacity batérie čo najviac dopomáha práve spomínaný procesor, ktorý je úspornejší, no zároveň aj o čosi menej výkonný. Ak sa kapacita vyčerpá, poteší rýchlonabíjanie a pribalená 18 Wattová nabíjačka, vďaka ktorej sa mobil z nuly na sto percent nabije pod jednu hodinu.

Nabíja sa cez USB-C konektor. Foto: Tomáš Švec
CAT, S52, smartfón, odolný mobil Nabíja sa cez USB-C konektor.

CAT našťastie nemá potrebu upravovať operačný systém podľa vlastných preferencií s množstvom zbytočných aplikácií. Android má síce typickú čiernu tému a sériu doplnkových aplikácií Toolbox, inak je ale doslova prázdny. Užívateľ si ho preto môže upraviť podľa ľubovôle bez toho, aby strávil desiatky minút úpravou a vymazávaním prebytočného balastu.

Displej má slabšie maximálne podsvietenie. Je... Foto: Tomáš Švec
CAT, S52, smartfón, odolný mobil Displej má slabšie maximálne podsvietenie. Je však čitateľný aj na priamom slnku.

Foťák neohúril, no cez deň mu niet čo vytknúť

Fotoaparát je strohý a napriek 12 Megapixelom a svetelnosti f/1.8 fotí len priemerne. Na výber je len režim na fotenie, portréty a natáčanie videí. V nastaveniach si je ešte možné upraviť parametre fotky a videa (vrátane funkcie HDR) a využiť časovač a blesk. Snímky sú s denným svetlom ostré, farby živé a realistické. V noci sa napriek použitému blesku stráca ostrosť.

CAT S52 – cena: 499 eur

Hodnotenie: 8,5/10

Pozitíva

  • Veľmi odolná konštrukcia
  • Tenké telo
  • Vysoká výdrž na jedno nabitie
  • Podpora rýchlonabíjania cez USB-C
  • Úsporné komponenty
  • Takmer čistý Android

Negatíva

  • Nižšie rozlíšenie displeja
  • Priemerný foťák

Displej: 5,65 palca, 1440 × 720 pixelov

Operačná pamäť: 4 GB

Úložná pamäť: 64 GB + microSD (do 256 GB)

Procesor: Mediatek P35, 8 jadier, 2,3 GHz

Konektory: USB-C, 3,5mm jack, DualSIM

Fotoaparát: 12 (f/1.8) + 8 Mpix (f/2.2)

Batéria: 3100 mAh

Odolnosť: IP68

Na prvý pohľad mobil vyzerá ako akýkoľvek iný...
Čítačka odtlačkov prstov je zapustená priamo do...
+5CAT S52 má veľmi odolné telo, aj keď jeho rám...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #smartfón #odolný telefón #CAT #S52