Takto vraj budú vyzerať notebooky budúcnosti. Majú mať ohybný displej

Budúcnosť počítačov je v znamení ohybným displejov. Lenovo ukázalo, ako môžu už onedlho vyzerať notebooky. ThinkPad X1 Fold má ohybný OLED displej.

14.01.2020 15:12
Lenovo, X1 fold, ThinkPad Foto:
Lenovo ThinkPad X1 Fold s ohybným displejom.
debata

V blízkej budúcnosti už notebooky nebudú mať pevnú konštrukciu s ohraničeným displejom a klávesnicou, ktoré od seba oddeľuje pohyblivý kĺb. Namiesto toho budú mať len jediný displej, ktorý bude sám o sebe ohybný. Takúto predstavu o notebookoch má Lenovo, ktoré na veľtrhu CES v Las Vegas ukázalo aj prototyp prenosného zariadenia ThinkPad X1 Fold s ohybným displejom. Podľa Lenova je X1 Fold prvým skladateľným počítačom na svete. Vyrobený je z kombinácie ľahkých zliatin a uhlíkových vlákien a pokrytý je koženým fóliovým poťahom.

Notebook, ktorý pripomína skôr tablet, má 13,3-palcový OLED displej s rozlíšením 2048 × 1536 bodov, a hmotnosť pod jeden kilogram. Po zložení na polovicu má displej polovičné rozmery. Na jeho druhú polovicu je možné položiť hardvérovú klávesnicu a premeniť ho tak na plnohodnotný, aj keď pre niekoho až príliš kompaktný notebook s horšou ergonómiou. Namiesto ohýbania displeja má však užívateľ stále možnosť umiestniť zariadenie na stojan a klávesnicu použiť oddelene.

Zariadenie zatiaľ poháňa Windows 10 Pro, ktorý Lenovo vymení za pripravovaný Windows 10X pre skladateľné a dvojdisplejové zariadenia. Na jedno nabitie má mať notebook nadštandardne vysokú, 11-hodinovú, výdrž. Z hardvéru je zatiaľ známy len procesor z rodiny Intel, grafická karta UHD 11. generácie, osem gigabajtová operačná pamäť a maximálne terabajtové SSD úložisko. Predná kamera má mať rozlíšenie 5 Megapixelov. Lenovo bude ThinkPad X1 fold predávať v druhej polovici tohto roka s cenou začínajúcou na 2499 dolároch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #ohybný displej #CES 2020 #ThinkPad X1 Fold