Samsung znova ohýba mobily. Predstavil vyklápačku Z Flip

Smartfón má v zloženom stave veľmi kompaktné rozmery. Po rozložení má však až 6,7-palcový displej. Záujemca zaň zaplatí bezmála 1500 eur.

14.02.2020 13:00
Samsung, Galaxy, Z Flip Foto:
Samsung Galaxy Z Flip.
debata

V posledných rokoch je zvykom mobily zväčšovať a nie zmenšovať. Mnoho ľudí si už dokonca zvyklo na to, že vo svojom vačku nosia z roka na rok väčšie zariadenie. Že tomu tak nemusí byť donekonečna ukazujú viacerí poprední výrobcovia smartfónov. Vďaka OLED technológiii sa učia zariadenia „lámať“ na polku. Mobily s ohybným displejom pred viac než rokom predstavil Huawei a Samsung. Kórejská firma v v týchto dňoch predstavila ďalší zaujímavý mobil s ohybným displejom. Galaxy Z Flip má v zloženom stave veľmi kompaktné rozmery. Po rozložení má však jeho displej až 6,7-palcovú uhlopriečku.

Po konštrukčnej stránke je koncept Z Flip podobný klasickej starodávnej vyklápačke (alebo „véčku“), ktorú všetci poznajú. Po rozložení zas pripomína obyčajný smartfón s malým kruhovým výrezom v hornej časti. Má dokonca aj malý sekundárny displej, ktorý v zatvorenom stave zobrazuje notifikácie a informácie o prichádzajúcich či zmeškaných hovoroch. Mobil sa odomyká priložením prstu na na bočné tlačidlo a nabíja sa cez USB-C port. Tak ako už ostatne býva zvykom, chýba mu konektor na slúchadlá.

Displej má po rozložení 6,7-palca. Foto: Samsung
Samsung, Galaxy, Z Flip Displej má po rozložení 6,7-palca.

Špecialitou mobilu je okrem iného aj špeciálne krycie sklo Ultra Thin Glass, ktoré nahrádza plastovú ochrannú vrstvu displeja. Telefón má takisto dômyselne ukrytý kĺb. Samsung zatiaľ neuviedol aká je životnosť displeja a koľko zložení a rozložení zvládne. Po stránke parametrov nie je Z Flip nijak výnimočný. Má osemjadrový procesor Snapdragon 855+, osem gigabajtov operačnej pamäte, 256 GB úložisko a duálny fotoaparát za vonkajšej strane. Oba foťáky majú 12-megapixelový snímač, no jeden má širokouhlú (a optickú stabilizáciu obrazu) a druhý ultraširokouhlú optiku. Vpredu sa nachádza ešte jeden foťák na selfie s rozlíšením 10 Megapixelov.

Telefón bude na Slovensku v predaji od 21. februára v čiernej a fialovej farbe. Predobjednávky sú dostupné do 20. februára za maloobchodnú cenu 1480 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #ohybný displej #Galaxy #Z Flip