Test: Huawei FreeBuds 3 potlačia okolitý hluk, no majú aj rezervy

Nie sú to typické "kôstkové" slúchadlá. Tvarom pripomínajú Airpods od Apple, no majú čosi navyše - efektívnu funkciu potlačenia okolitého hluku. Funguje veľmi dobre, no na slúchadlách sme našli aj zopár nedostatkov.

15.02.2020 11:00
IMG 9340 Foto:
Slúchadlá Huawei FreeBuds 3.
debata

S lacnými bezdrôtovými slúchadlami sa v posledných mesiacoch roztrhlo vrece. Prívlastok „lacné“ pritom neznamená vôbec nič. Napríklad také Xiaomi MiBuds sú vynikajúcim príkladom, že aj slúchadlá za menej ako 20 eur dokážu ponúknuť to, čo mnohé, výrazne drahšie, slúchadlá zvučných mien. Cena tak už nie je najlepším merítkom kvality, funkčnosti a spracovania.

Lacné už môže znamenať aj dobré

Protipólom k lacným Bluetooth slúchadlám sú zas modely s aktívnym potlačením hluku, o ktoré majú ľudia čoraz väčší záujem. V tomto segmente už lacné čínske značky zatiaľ nedokázali zamiešať karty tak, aby mali potenciálni kupujúci nového chrobáka v hlave. Predsa len, aktívne eliminovanie okolitého hluku (skr. ANC) je pokročilou technológiou, ktorá musí fungovať spoľahlivo a dôsledne, aby mala svoj význam. Aj preto slúchadlá s touto funkciou zväčša nemajú cenovku s jednou, ale rovno s dvoma nulami na konci. Inak tomu nie je ani v prípade modelu FreeBuds 3 od Huawei, ktorý sme podrobili redakčnému testu.

Dizajn „á la“ Apple

Huawei je jednou z prvých firiem, ktorá do takzvaných kôstkových slúchadiel do uší pridala technológiu ANC. Prečo zvolila takýto typ konštrukcie, ktorá je viac-menej polootvorená a bez pasívnej izolácie? Ťažko povedať. Jedným z dôvodov môže byť overený dizajn, ktorý dobre drží v ušiach, ľahko sa vkladá a vyberá z uší. Žiadne gumičky na konci, iba obyčajné plastové slúchadlo v tvare konkurenčných Airpods od Apple. Huawei mal šťastie, že Apple si tvar slúchadiel Airpods nepatentoval, inak by mal na krku žalobu. Podoba je viac než nápadná, aj keď drobné odlišnosti možno nájsť vo veľkosti a dĺžke „paličky“.

Porovnanie veľkosti slúchadla Huawei FreeBuds 3... Foto: Tomáš Švec
IMG 20200215 092554 Porovnanie veľkosti slúchadla Huawei FreeBuds 3 a Apple Airpods.

Ak majú Airpods nejakú konkurenčnú výhodu, je to najmä pohodlie pri nosení. Slúchadlá sú univerzálne a väčšine ľudí sa zmestia do zvukovodu tak akurát a ani pri dlhšom nosení netlačia, pri športe zas nevypadávajú. Tvar FreeBuds napovedá, že v prípade Huawei by tomu nemalo byť inak. Z vlastnej skúsenosti ale môžeme tvrdiť, že tomu tak úplne nie je. Slúchadlá síce do našich „univerzálnych“ uší pasovali, no pri športe z nich jemne skĺzali. Ťažko povedať či to má na svedomí tvar, alebo vytŕčajúca palička nad úrovňou „kôstky“.

Eliminácia hluku funguje v rámci limitov veľmi dobre

Ako funguje aktívne potlačenie okolitého hluku? Slúchadlá pomocou mikrofónov zachytávajú okolitý hluk a do slúchadiel spolu s prehrávanou hudbou „púšťajú“ zvuk s opačnou frekvenciou. V praxi táto funkcia funguje veľmi dobre a po jej aktivácii (cez aplikáciu alebo poklepaním po pravom slúchadle) je rozdiel naozaj výrazný. Minimálne na začiatku používania sme si na aktivované ANC museli zvykať, keďže sme mali pocit zaľahnutia v ušiach. Eliminácia hluku dobre funguje v metre, vo vlaku, no už v lietadle sme narážali na limity polootvorenej konštrukcie. Takisto bolo problematické eliminovanie ľudskej reči – nech je funkcia zapnutá, v kancelárii budete rozprávanie kolegov počuť úplne rovnako ako bez nej.

Porovnanie veľkosti slúchadla Huawei FreeBuds 3... Foto: Tomáš Švec
Huawei, FreeBuds 3, slúchadlá Porovnanie veľkosti slúchadla Huawei FreeBuds 3 a Apple Airpods.

ANC so sebou prináša aj zhruba o polovicu kratšiu výdrž. Počas viac než dvoj-troj hodinového letu tak budete musieť slúchadlá na chvíľu z uší vytiahnuť, aby ste ich nakrátko nabili. S vypnutým ANC je možné priblížiť sa k až 6-hodinovej výdrži. Nabiť je možné slúchadlá umiestnené do obalu cez USB-C konektor alebo bezdrôtovo.

Radšej len s Androidom

Kvôli absentujúcemu obslužnému softvéru pre platformu iOS by mali po slúchadlách siahnuť najmä majitelia Androidov. Ľudia s iPhonom budú totiž ochudobnení napríklad o nastavovanie intenzity odhlučnenia, ktoré v Androide obsluhuje napríklad aplikácia AI Life. V aplikácii je tiež možné nastaviť, ako majú slúchadlá zareagovať na poklepanie. V iOS fungujú len výrobcom preddefinované funkcie.

Huawei FreeBuds 3 – cena: 170 eur

Hodnotenie: 8,5/10

Pozitíva

  • veľmi príjemné nosenie
  • kvalita reprodukcie
  • možnosti eliminácie hluku
  • výdrž na batériu v štandardnom režime
  • nastavenie ovládania poklepaním

Negatíva

  • eliminácia hluku má svoje limity (neefektívna pri ľudskej reči)
  • dobrá podpora len na Androide
  • slúchadlá občas vypadávajú z uší

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slúchadlá #Huawei #ANC #Freebuds 3 #potlačenie hluku