Netflix v Európe kvôli koronavírus zníži kvalitu videí na 30 dní

V záujme zachovania dostupnosti služby sa Netflix rozhodol znížiť kvalitu obrazu pre všetkých používateľov z Európy. O štvrtinu horšia kvalita bude dostupná počas 30 dní.

20.03.2020 18:31
netflix, Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Kvôli nariadenej, ale aj dobrovoľnej karanténe zostali státisíce Európanov uväznených vo svojich domovoch. V rámci skracovania voľného času preto intenzívnejšie využívajú streamovacie služby ako sú Spotify, YouTube, HBO go, Apple TV a Netflix. A práve v Európe veľmi obľúbený Netflix začína pociťovať neúmerný nápor na svoje servery. Streamovanie videa tiež predsatvuje obrovský nápor na kapacitu sietí, ktoré sa približujú k svojim limitom.

Európsky komisár pre vnútorný trh, Thierry Breton, preto požiadal verejnosť, aby si namiesto vysokého rozlíšenia pri videách radšej preferovali štandardné a nižšie rozlíšenie. Za hodinu sledovania videa v štandarnom rozlíšení užívateľ prenesie zhruba 1 gigabajt dát, zatiaľ čo pri vyššom HD rozlíšení prenesie v priemere až 3 gigabajty. Netflix navyše u niektorých videí ponúka aj 4K rozlíšeníe, ktoré je na prenos dát ešte náročnejšie.

Netflix sa preto rozhodol vypočuť slová komisára a v Európe na 30 dní zníži takzvanú bitovú rýchlosť (objem dát prenesených za jednotku času) u všetkých videí o štvrtinu. V praxi to znamená, že kvalita obrazu sa u videí výraznejšie zníži, no podľa Netflixu nie natoľko, aby používateľov priveľmi obmedzovala. Výsledkom opatrení má byť nižšia záťaž na siete. Netflix kvalitu videí zníži zatiaľ na 30 dní. Iní prevádzkovatelia obdobných služieb sa zatiaľ k takémuto kroku nepodujali.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #netflix #stream #koronavírus #Covid-19