Nová vlajková loď Huawei ponúka extrémne 10-násobné optické priblíženie

Aj napriek ťažkým časom, ktoré čínska firma zažíva, predstavila dvojicu nových vlajkových lodí s až 10-násobným optickým priblížením a Androidom bez aplikácií Google. Cena je o čosi priaznivejšia, no stále vysoká.

26.03.2020 17:30
Huawei P40, P40 Pro Foto:
Nová vlajková loď s 10-násobným optickým priblížením, Huawei P40 Pro +.
debata

Koronavírus zavaril všetkým výrobcom spotrebnej elektroniky. Ak však niektorý z nich zažíval krušné chvíle už pred prepuknutím pandémie, bol to čínsky Huawei. Americké sankcie firmu v jej celosvetových ambíciách významne pribrzdili. Huawei tak zo dňa na deň prišiel o to, čo výrobcovia smartfónov s Androidom považujú za samozrejmosť – prístup k aplikáciám a obchodu Google. Firma však bola kreatívna a poradila si, aj keď jej riešenie nie je ideálne a mnohí si to uvedomia až vtedy, keď smartfóny s upraveným Androidom a bez Google aplikácií začnú používať.

A práve v čase, keď je pandémia koronavírusu celosvetovo na vzostupe, Huawei predstavil trojicu nových vlajkových lodí, z ktorých len dve budú určené pre európske trhy vrátane Slovenska. Namiesto Paríža tlačová konferencia prebehla takmer výhradne v online priestore. O novinky však nebola núdza. Oba predstavené telefóny zaujmú tak dizajnom, ako aj funkciami. Ich veľký displej je zvláštnym spôsobom zaoblený po stranách s vystupujúcimi rohmi a podlhovastým výrezom na predný foťák. Tak ako v minulosti, čítačka odtlačkov prstov je umiestnená pod displejom.

Fotoaparát, ktorý na trhu nemá obdobu

Najvyšší z trojice modelov, ktorý sa na Slovensku predávať nebude, má zadný panel vyrobený keramického nanomateriálu, ktorý je odolný voči škrabancom a je špeciálne vylisovaný a leštený. Na zadnej strane sa tiež nachádza trojica, štvorica a tiež aj pätica fotoaparát označovaných ako Leica Ultra Vision. Len model P40 Pro + však ponúka na dnešné pomery extrémne 10-násobné optické priblíženie (model P40 Pro má 5-násobný optický zoom). Hlavný foťák modelu P40 Pro má 50 Megapixelov a širokouhlý objektív so svetelnosťou f/1.9. Sekundárny foťák má 40 Megapixelov a ultraširokouhlý objektív. Tretí zas 12 Megapixelov a funkciu telefoto s optickou stabilizáciou obrazu. Posledný foťák sníma 3D hĺbku. Okrem 5-násobného optického priblíženia je možné výžiť aj 10-násobným hybridný a 50-násobný digitálny zoom.

Huawei P40 Pro + má špeciálny keramický povrch... Foto: Huawei
Huawei P40, P40 Pro Huawei P40 Pro + má špeciálny keramický povrch so zvýšenou odolnosťou.

Huawei sa pochválil aj zdokonaleným režimom nočného fotenia, pri ktorom sa až osem pixelov spája do jedného, vďaka čomu zachytávajú viac svetla. K doostrovaniu snímok zas dopomáha strojové učenie. Zaujímavosťou je aj nové pole farebných filtrov RYYB, ktoré zvyšuje priechodnosť svetla a rovnako aj kvalitu snímok pri priblížení. Modely P40 Pro a P40 Pro + disponujú aj 32 Mpx selfie fotoaparátom a infračerveným hĺbkovým snímačom s podporou automatického zaostrovania a simuláciou takzvaného bokeh efektu (rozostrené pozadie, pozn. red.).

Všetky tri telefóny poháňa čipset Kirin 990 5G a modely P40 a P40 Pro majú zhodne po 8 GB operačnej pamäti a 128, respektíve 256 GB pamäť s možnosťou rozšírenia NM kartami. Model P40 Pro podporuje rýchlonabíjanie 40 Wattovou nabíjačkou a 27 Wattovou bezdrôtovou nabíjačkou. Len modely Pro a Pro + sú úplne vodotesné (IP68), model P40 je vodeodolný (IP53).

So skvelými parametrami, no bez Google aplikácií

To, na čo sú mnohí ale zvedaví najviac, je dostupnosť aplikácií. Trio telefónov patrí do rodiny označovanej ako AG, teda zariadení s prístupom do obchodu Huawei AppGallery. Tento obchod nahráca obchod Google Play, no viaceré z bežných aplikácií v ňom nenájdete (ako napríklad Gmail alebo Mapy Google). Nachádza sa v ňom ale inak niekoľko desiatok tisíc najpoužívanejších globálnych aj lokálnych aplikácií. Otázne je, či si na ne užívatelia budú schopní zvyknúť.

Huawei P40 bude na Slovensku v predaji u operátorov Orange a O2 vo verzii 8 + 129 GB za 799 eur spolu so slúchadlami FreeBuds 3. Maloobchodní predajcovia začnú mobil predávať od 1. apríla za rovnakú cenu a takisto so slúchadlami FreeBuds 3. Model P40 Pro sa bude predávať vo variante 8+256 GB za cenu 999 eur u Orange a O2, tiež so slúchadlami FreeBuds 3.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #smartfón #android #vlajková loď #Huawei #P40 #P40 Pro