Apple predstavil svoj najlacnejší iPhone za 479 eur

Na nový lacný iPhone si museli záujemcovia dva roky počkať. Apple predstavil vynovený iPhone SE, ktorý nadväzuje na smartfón z roku 2016. Má kompaktné rozmery a vychádza z iPhonu 8.

15.04.2020 20:02
iPhone SE, Apple Foto:
Apple predstavil nový lacný iPhone SE.
debata

Apple rokmi akosi pozabudol na ľudí, ktorí hľadajú kompaktnejší smartfón. Nové iPhony sú nabité novým technológiami, viacerými foťákmi, skenerom tváre a veľkým, takmer bezrámovým, displejom. Nie každému to však vyhovuje, a tak Apple v podstate všetkých tých, ktorí zatúžili po menšom iPhone odkázal na dva či tri roky staré modely. Posledným mohykánom lacných a kompaktných iPhonov bol model SE, ktorý sa však od roku 2018 nepredáva. Na nasledovníka si museli záujemcovia dva roky počkať.

Nový iPhone SE nevzbudil žiadne veľké nadšenie, keďže je skôr lacným sekundantom v portfóliu inak prémiových zariadení. Po stránke dizajnu kopíruje iPhone 8. Platí to aj o veľkosti, keďže má “len” 4,7-palcový Retina displej s rozlíšením 1334 × 750 bodov. Pre niekoho je to možno málo, no viac v podstate ani nie je treba. OLED panely prenikli len do najdrahších zariadení, iPhone SE si tak musí vystačiť so starým dobrým IPS LED displejom, avšak už aj s podporou technológie True Tone vylepšujúcej zobrazované farby.

Starý dizajn, no výkon vlajkovej lode

Čítačka odtlačkov prstov mnohým spočiatku chýbala, no ukázalo sa, že je to len sila zvyku. iPhone SE ju napriek tomu stále má, rovnako aj aj neodmysliteľný hrubý čierny rám okolo displeja. Do rámčeka sa okrem reproduktora a tlačidla zmestila aj predná kamera so siedmimi Megapixelmi a svetelnosťou f/2.2. Naopak na zadnej strane sa nachádza 12-megapixelový foťák s lepšou svetelnosťou (f/1.8) a schopnosťou natáčať 4K video pri maximálne 60 snímkach za sekundu.

Vysoké rozlíšenie videa Apple sprístupnil vďaka výkonnému procesoru A13 Bionic. Mimochodom, rovnakým procesorom sú vybavené aj súčasné vlajkové lode výrobcu. iPhone SE sa bude predávať v troch variantoch so 64, 128 a 256 GB pamäťou a našťastie aj s podporou rýchleho a bezdrôtového nabíjania. Telefón vďaka certifikácii IP67 odolá aj vode.

iPhone SE sa začne predávať 24 apríla za 399 dolárov, respektíve za 479 eur za najnižšiu verziu. Model so 128 GB pamäťou bude v predaji za 529 a s 256 GB pamäťou za 649 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #iPhone #iPhone SE