Test: Vyskúšali sme najlepší fotomobil na trhu – Huawei P40 Pro

Je to vlajková loď bez vlajky. Huawei P40 Pro je skvelý mobil, od ktorého kúpy však môžu odradiť chýbajúce Google aplikácie. Huawei síce má vlastné riešenie, no to stále ešte len dozrieva a potrebné sú viaceré kompromisy.

26.04.2020 18:49
Huawei P40 Pro, smartfón, Huawei Foto:
Huawei P40 Pro má veľmi prepracovanú ergonómiu.
debata (9)

Bol by to skvelý mobil nebyť jedného zásadného nedostatku – chýbajúci obchod Google Play. Kvôli americkým sankciám sa musel Huawei vynájsť. Aj sa mu to podarilo, no riešenie to stále nie je ideálne a pokrivkáva. Ak však užívateľ oželie, že mu v mobile bude chýbať zopár známych aplikácií a služieb Google, kúpa P40 Pro bude mať pre neho zmysel. Prinášame vám recenziu novej vlajkovej lode Huawei P40 Pro.

Netypický Android bez Google služieb

Je možné používať Android aj bez obchodu Google Play a služieb Google? Touto otázkou sa musel chtiac-nechtiac začať zaoberať Huawei v čase, keď naň boli uvalené americké sankcie. Niekto možno v úvode namietal a celú situáciu zľahčoval. Až čas však ukázal, že prezident Trump to myslel smrteľne vážne a Huawei sa dostal do jeho nemilosti. Prakticky všetky americké firmy, ktoré s Huawei dovtedy obchodovali, museli prerušiť alebo aspoň obmedziť spoluprácu s čínskou firmou. Nebolo to len o komponentoch a rôznych čipoch, ale najmä o službách.

zväčšiť Porovnanie Huawei P40 Pro (vľavo) a P40 Lite... Foto: Tomáš Švec
Huawei P40 Pro, smartfón, Huawei Porovnanie Huawei P40 Pro (vľavo) a P40 Lite (vpravo)

Bolo zrejmé, že Huawei na vzniknutú situáciu nebol dobre prirpavený, musel preto improvizovať. Vzdať sa Androidu je ťažšie, než by sa zdalo, navyše nebyť americkej ofenzívy, nebol by na to ani dôvod. Android je otvorený systém s otvoreným kódom, no jeho hlavnou pridanou hodnotou je prístup ku Google službám. A práve o tie Huawei prišiel. Zareagoval však vlastným obchodom s aplikáciami, ktorý poskytuje cez služby Huawei Mobile Services (skr. HMS). HMS je akousi nadstavbou Androidu v zmysle dostupných služieb, ktoré majú častokrát podobu alternatívy k tým, ktoré v Androide poskytuje Google (cez službu Google Mobile Services – GMS).

HMS nie je až tak chudobný príbuzný GMS, ako skôr adaptívny ekosystém, ktorý zreje časom. V HMS sa nachádza alternatíva k obchodu Google Play s názvom AppGallery, ale aj náhrada za cloudové služby – Huawei Cloud. Nie, že by to boli plnohodnotné alternatívy, no kde je vôľa, tam je cesta. Ak sa človek z akýchkoľvek dôvodov rozhodne pre kúpu nových smartfónov Huawei, bude tejto výzve čeliť.

Dá sa to aj bez YouTube a Máp Google. Chce to len trpezlivosť

Dôležitá pozitívna správa úvodom – alternatívne aplikácie existujú, a nie je ich málo. Mnohé z tých, ktoré už na svojom Androide máte, pritom nájdete aj v AppGallery. K iným si zas musíte nájsť náprotivok. Ak vám niečo bude chýbať, bude to Gmail, synchronizácia kalendára, fotiek a dát v cloude Google a predovšetkým YouTube. Nie, že by v AppGallery neexistoval náhradný prehrávač videí z YouTube, no kvôli originálnemu programu prídete o možnosť prihlásiť sa na svoj účet a sledovať aj obľúbené videá uložené vo vašich zoznamoch.

Možno ste už sami počuli o možnosti klonovať starý a nový telefón a okrem kontaktov, správ a nastavení preniesť aj nainštalované aplikácie. Áno, táto možnosť funguje, no nie ideálne. Aplikácie si síce prenesiete, no nie všetky budú fungovať korektne alebo nebudú fungovať vôbec. Druhá vec je ich aktualizácia, na ktorú môžete z logických dôvodov rovno zabudnúť. Ak by ste aj aplikáciu do mobilu preniesli a fungovala by, nemohli by ste si ju aktualizovať a celý čas by ste používali len pôvodnú, a teda aj starú, verziu.

Čítačka odtlačkov je umiestnená bližšie k stredu. Foto: Tomáš Švec
Huawei P40 Pro, Huawei, Čítačka odtlačkov je umiestnená bližšie k stredu.

Treťou možnosťou je používať služby Google priamo v prehliadači. Nie je to však ideálne. Kontrolovať maily cez Gmail v prehliadači, používať Google Docs, synchronizovať kalendár či nahrávať fotky je bremeno. O čosi lepšie je to s prehliadaním videí na YouTube, no stále ste len v jednom z mnohých okien v prehliadači.

Bez platby mobilom a mobile bankingu

Opomenúť tiež nemôžme ani chýbajúce bankingové aplikácie. Ak by ste ich aj do mobilu z iného Androidu preniesli, korektne ich nespustíte. Navyše vo väčšine bánk musíte nové zariadenie autorizovať a ak ani nemáte aplikáciu, ktorú by do daného ekosystému vložila sama banka, máte smolu. Situácia sa časom určite zmení, no je potrebné byť trpezlivý a využiť len internet banking v prehliadači. Trpezlivosť však nepotrebujete pri čakaní na podporu bezkontaktných platieb – tých sa skrátka nedočkáte. Huawei podporuje vlastnú službu Huawei Pay, ktorá ale na Slovensku nefunguje, a ak by aj fungovala, nemohli by ste si do nej vložiť svoju platobnú kartu Mastercard alebo Visa – opäť kvôli americkým sankciám. Škoda. No, aj táto ujma sa dá prežiť.

Keďže P40 Pro je prémiovým zariadením za tisíc eur, je možné očakávať, že jeho používatelia budú náročnejší než tí, ktorí za mobil utratia dve-tri stovky a využijú len jeho základné funkcie. Tí možno ani nepostrehnú, že im Huawei naservíroval vlastné alternatívne aplikácie namiesto tých od Google. Našťastie Huawei nezaháľal a zameral sa na hardvér, ktorým P40 Pro exceluje. Mobil má výborný displej a ešte lepší foťák. Aj keď sme si skromne mysleli, že po P30 Pro sa už niet veľmi kam posunúť, mýlili sme sa. Pokrok je viditeľný, aj keď nie tak výrazný ako medzigeneračne pri P20 Pro a P30 Pro.

Kvalitné materiály a výborné spracovanie

Huawei P40 Pro sa na Slovensku predáva aj s podporou 5G. Tú zatiaľ okrem testovacích lokalít 5G operátora 4ka nevyužijete. Do budúcna však technológia určite poteší, aj keď je len malý predpoklad, že mobil po dvoch rokoch nevymeníte za novší. Číňania na európske trhy priniesli aj ďalšie tri varianty smartfónu, z ktorých len dva poputujú aj na Slovensko. Okrem P40 Pro sú nimi modely P40 a P40 Lite. Model P40 Pro Plus s ešte lepším foťákom sa na Slovensku predávať nebude.

zväčšiť Oválny výrez skrýva predný foťák a senzor na... Foto: Tomáš Švec
Huawei P40 Pro, smartfón, Huawei Oválny výrez skrýva predný foťák a senzor na rozpoznanie tváre.

Po stránke spracovania a materiálov niet telefónu čo vytknúť. Jeho vyhotovenie je bezchybné, kovový rámček dodáva punc luxusu a zadná matná kovová strana má netradičný farebný nádych pripomínajúci sklený povrch. Zmenilo sa aj rozloženie foťákov v obdĺžnikovej matici, z ktorých tri sú umiestnené pod sebou. Na prednej strane sa nachádza dvojica foťákov a senzor na rozpoznanie tváre. Umiestnené nie sú v strede, ale vo výreze v ľavej hornej časti.

Displej je zaoblený po stranách a vďaka vystupujúcim kovovým rohom to vyzerá, akoby cez zariadenie pretekal ako roztopená čokoláda. Keďže celý mobil je zaoblený, bez puzdra (ktoré sa nachádza aj v balení) je veľmi klzký. Nech je mobil akokoľvek pekný, používať ho bez puzdra je rizikové. Spracovanie je však natoľko ukážkové, že by sa ním mohli inšpirovať aj iné firmy, ktoré sú schopné predávať vlajkové lode za tisíc a viac eur.

Pod displejom sa nachádza aj čítačka odtlačkov prstov. Namiesto spodnej časti je o 30 percent väčší senzor umiestnený o čosi vyššie a odomykanie je o malý kúsok praktickejšie a je poznať, že Huawei si dal na ergonómii naozaj záležať. Nie vždy sa nám ale podarilo prstom odomknúť mobil na prvýkrát. Častejšie sme preto využívali odomykanie tvárou, ktoré funguje bezchybne a aj v tme. Nie však s rúškom na tvári.

Ostrenie je precízne, objekty nestrácajú...
Ani fotenie pri západe slnka nerobí mobilu...
+165-násobné optické priblíženie je naozaj...

Displej s vysokou obnovovacou frekvenciou prekvapil

Použitý AMOLED displej určite patrí k tomu najlepšiemu, na čo sme doposiaľ narazili. Vďaka obnovovacej frekvencii 90 Hz je pohyb po displeji neuveriteľne plynulý a to, čo sme považovali za zlatý štandard dokázal Huawei s ľahkosťou prekonať. Rozdiel vo vzorkovacej frekvencii je viditeľný najmä pri skrolovaní v aplikáciách, prehliadači alebo vo fotogalérii. Nie vždy je však takáto frekvencia potrebná a v záujme zvýšenia výdrže na batériu ju odporúčame v nastaveniach znížiť na 60 Hz. Jas displeja nie je zarážajúco vysoký (440 nitov), ale čitateľnosť na priamom slnku to nijak neobmedzuje.

Netradičné zaoblenie hrán okolo displeja. Foto: Tomáš Švec
Huawei P40 Pro, Huawei, Netradičné zaoblenie hrán okolo displeja.

Mobil sa nabíja cez USB-C port (SuperCharge 40 Wattov) alebo bezdrôtovo a to dokonca aj zrýchlene (až 27 Wattov). Batéria však nemá nijako výnimočnú kapacitu (4200 mAh) a v porovnaní s konkurenciou je len priemerná. Na jedno nabitie je možné mobil používať zhruba jeden až jeden a pol dňa. Aj keď nebude patriť medzi najodolnejšie, používať ho možno aj po vodou. Na spodnej strane sa nachádza port na SIM kartu a pamäťovú kartu typu NM. Škoda, že sa Huawei vydal cestou nekompatibilných pamäťových kariet. Na microSD môžete zabudnúť a ak neplánujete investovať do kúpy NM karty, vystačiť si budete musieť s 256 GB vstavanou pamäťou.

Vysoký výkon, no žiaden extrém. A bez microSD kariet

Po stránke výkonu tiež nemožno mobilu priveľa vytýkať. Firma musela využiť vlastný hardvér a mobil vybavila osemjadrom HiSilicon Kirin 990 5G a ôsmimi gigabajtami operačnej pamäte. Výkon hlavného čipu je porovnateľný s výkonom Snapdragon 855 no má malé rezervy vo výkone grafickej časti. Nie však veľké a túto zmenu rozhodne pri bežnom používaní či hraní hier nespozorujete.

Veľmi zaujímavé je aj ovládanie aplikácií ťahmi po displeji. Funguje to takmer identicky ako v systéme iOS. Potiahnutím prsta zo spodnej lišty smerom nahor otvorí náhľady spustených aplikácií. Otvorenú aplikáciu je zas možné minimalizovať rovnakým potiahnutím prsta zo spodného okraja smerom nahor. Týmto spôsobom si Huawei mohol dovoliť odstrániť trojicu typických Androidových tlačidiel. Skvelá správa – funguje to.

Najlepšie na záver – fotografia

Samostatnou kapitolou je foťák, ktorý síce fotí výborne, no odhalili sme aj jeho slabšie stránky. V prvom rade si je potrebné priblížiť, akými foťákmi mobil disponuje. Sú to tieto:

  • Hlavný foťák: 50 Megapixelov, f/1.9
  • Ultra širokouhlý: 40 Megapixelov, f/1.8
  • Foťák s teleobjektívom: 12 Megapixelov, f/3.4, 5-násobný optický zoom
  • TOF senzor na meranie vzdialenosti objektov
  • Predný foťák: 32 Megapixlov, f/2.2

Huawei sa do histórie mobilnej fotografie zapísal tým, že jeho telefóny atakovali najvyššie, ak nie rovno prvé, priečky v hodnoteniach nezávislého serveru DxO Mark. Aj Huawei P40 Pro nie je výnimkou, keď so 128 bodmi obsadil prvé miesto v rebríčku. Druhý mobil v poradí (Honor 30 Pro+) za ním zaostáva o tri body. Čo na mobile recenzenti ocenili? Predovšetkým veľký dynamický rozsah fotiek, veľmi dobré detaily pri strednom a vysokom priblížení, konzistentne rýchly a presný autofokus a výbornú textúru fotiek.

Jedným z dôvodov, prečo pri fotografii mobil tak exceluje je veľkosť hlavného snímača. Senzor má veľkosť až 1/1,28 palca a je vôbec najväčším spomedzi všetkých mobilných fotosenzorov. Veľkosť senzoru má priamy vplyv na množstvo svetla, ktoré dokáže zachytiť a výborne si počína v zhoršených svetelných podmienkach, pološere či priamo v tme. Nočné fotky nestrácajú detaily a vďaka automatickej stabilizácii sú aj primerane ostré aj pri dlhšej expozícii a väčšom priblížení. Pri dennom svetle sú zas snímky veľmi ostré, majú vyvážené farby, aj keď v niektorých momentoch sme mali pocit, že strácajú jas.

Bez Super Macra sa dá fungovať, no je ho škoda

Foťák si dokáže na jednotku poradiť s izolovaním objektov a rozostrením pozadia, ktoré naberá úplne iný rozmer. Takisto aktivovanie funkcie AI a automatického rozpoznania objektov bolo väčšinou presné a systém dokázal lepšie prispôsobiť parametre fotky. Na rozdiel od predošlej vlajkovej lode P30 Pro boli fotky počas bežného dňa menej presýtené a farby tým pádom aj menej živé, no o to viac realistickejšie. Čo nás ale nemilo prekvapilo bola chýbajúca funkcia Super Macro, na ktorú sme si už zvykli ako na samozrejmosť. Samozrejmosťou už nie je a ak radi fotíte detaily kvetín či hmyzu, budete si musieť vystačiť s väčšou než dvojcentimetrovou vzdialenosťou od objektu.

Zadné foťáky Huawei P40 Pro. Foto: Tomáš Švec
Huawei P40 Pro, Huawei, Zadné foťáky Huawei P40 Pro.

Tí, ktorí už mali možnosť vyskúšať viacnásobný optický zoom v mobiloch, určite vedia aké to je, ak viete na objekt zaostriť s päťnásobným a väčším priblížením. Mobil vďaka periskopickému umiestneniu šošoviek a zrkadlu ponúka až päťnásobné optické priblíženie a desaťnásobné hybridné priblíženie. Ak by to stále bolo málo, využiť je možné aj 50-násobné digitálne priblíženie, no takáto fotka je už len orientačná. Priblíženie ako také je nadštandardne kvalitné – fotky nestrácajú ostrosť a detail. Samozrejme len pri bežnom svetle. Pri zhoršenom svetle mobil využíva vysoké rozlíšenie hlavného snímača, ktorý následne fotku oreže. Portréty sú takisto bezchybné, nemajú núdzu o detail a aj pri autoportrétovom režime mobil dokáže efektívne rozmazať pozadie a vytvoriť takzvaný bokeh efekt.

Nočná fotografia je ďalšou silnou doménou čínskej firmy. Už predošlé generácie telefónov dokázali, že si vedia veľmi dobre poradiť so zhoršeným svetlom a P40 Pro nie je výnimkou. Pološero je na zachytenie detailov ideálne a len mierne osvetlené objekty odfotíte s mimoriadnou ostrosťou. Veľmi dobrá je tiež kombinácia so stabilizáciou obrazu, ktorá sa hodí práve večer.

Huawei P40 Pro – cena: 999 eur

Hodnotenie: 9.5/10

Pozitíva

  • vynikajúce dielenské spracovanie
  • ergonómia používania vrátane ovládania ťahmi po displeji
  • presnejší senzor odtlačkov prstov a funkčné odomykanie tvárou
  • v súčasnosti najlepší fotomobil na trhu
  • veľmi ostré detaily pri 5-násobnom priblížení
  • podpora 5G (zatiaľ nevyužiteľná)

Negatíva

  • chýbajúci makro režim
  • bez natívnych google služieb
  • vyššia cena
Ostrenie je precízne, objekty nestrácajú...
Ani fotenie pri západe slnka nerobí mobilu...
+165-násobné optické priblíženie je naozaj...

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #android #Huawei #fotomobil #P40 Pro #HMS #GMS