Motorola ukázala svetu 5G smartfón za 1200 eur. Má bezrámový displej

Bezrámový displej, tri foťáky, 5G modem a extrémne vysoká cena. Motorola sa so smartfónom Edge+ vracia do prvej ligy a využiť tak chce priestor, ktorý vznikol kvôli americkým sankciám uvaleným na konkurenčný Huawei.

27.04.2020 17:45
motorola edge, motorola Foto:
Nová vlajková loď Motoroly - Edge+.
debata

Zakrivený displej, ktorý zdobí celú prednú stranu smartfónu, je trendom posledných mesiacov. Na túto vlnu už nasadli snáď všetci veľkí výrobcovia mobilov a takmer bezrámové displeje použili u svojich vlajkových lodí. Výnimkou nie je Huawei, Samsung a najnovšie ani Motorola. Paradoxne, práve Motorola sa doposiaľ snažila získať priazeň len v strednej a nižšej triede. Jej najnovší počin s názvom Edge+ je však dôkazom, že s jedlom rastie chuť. Nová vlajková loď Motoroly sa ničím nelíši od iných mobilov najvyššej triedy. Dokonca ani cenou.

Motorola Edge+ má obrovský 6,7-palcový AMOLED displej s pomerom strán 21:9. Firma dokonca siahla aj inovačné limity a s kvalitou displeja sa dotiahla na vlajkovú loď Huawei P40 Pro. Aj Edge+ totiž ponúka displej s obnovovacou frekvenciou 90Hz. Takto vysoká frekvencia je viditeľná najmä pri rýchlom listovaní v menu, na stránkach či vo fotogalérii. Štandardne si užívateľ vystačí aj s frekvenciou 60 Hz, ktorá je navyše šetrnejšia k batérii. Motorola však myslela aj na to a smartfónu nadelila batériu s kapacitou až 5000 mAh.

Hlavný foťák so 108 Megapixelmi

Na rozdiel od Huawei Motorola nemusela experimentovať s novým hardvérom. Použila preto najvýkonnejší čip Snapdragon 865, 12 GB operačnej pamäte a samostatný čip s podporou 5G. Verziu bez neho firma predávať nebude. Ak v niečom ale Edge+ prekvapil, sú to fotoaparáty. Konkrétne hlavný fotoaparát s rozlíšením až 108 Megapixelov a technológiou Quad Pixel, ktorá zlučuje štyri pixely do jedného. Užitočná je najmä v zhoršených svetelných podmienkach. Hlavnému foťáku sekunduje teleobjektív s 8 Megapixelmi a trojnásobným optickým priblížením, 16 Megapixelový širokouhlý foťák a ToF kamera na meranie vzdialenosti. Vďaka vysokému výkonu a snímačom si mobil poradí aj s natáčaním videa v rozlíšení 6K.

Po softvérovej stránke bude mobil aj tentokrát využívať čistú verziu Androidu s nadstavbou My UX, ktorú je ale možné upraviť a systém tak vyčistiť až na kosť. Telefón podporuje bezdrôtové aj štandardné rýchlonabíjanie. Nie však 40 Wattovou, ale len 18 Wattovou nabíjačkou. Motorola Edge+ bude v predaji za 1199 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #smartfón #Motorola #Edge+