Apple predstavil nový MacBook Pro. Konečne vyriešil aj problémy s klávesnicou

Nie je to žiaden prelomový notebook, len vylepšená verzia minuloročného Macbooku Pro s vyšším výkonom a novou generáciou klávesnice. Písať na nej by už nemalo byť utrpením.

04.05.2020 17:18
MacBook Pro, Apple, notebook, MacBook Pro 2020
MacBook Pro 2020 má novú klávesnicu a oddelený Touch Bar.
debata

Keď pred dvoma rokmi Apple predstavil nový typ klávesnice s takzvaným motýlikovým mechanizmom, medzi užívateľmi vzbudil veľkú nevôľu a musel čeliť dlhotrvajúcej kritike. Klávesnica, ktorá sa najprv objavila na MacBookoch Pro, mala síce výrazne nižší profil a notebook tak mohol byť o čosi tenší, no písanie na nej bolo veľmi nepohodlné. Veľmi nízky zdvih kláves v kombinácii s poruchovosťou sa firme neosvedčil. Nadišiel čas, aby sa firma vrátila späť k pôvodnému a rokmi overenému nožnicovému mechanizmu. Ten je vo vylepšenej verzii už od minulého roku dostupný aj v 16-palcovom MacBooku Pro a v tohtoročnom MacBooku Air. Základný modelový rad 13-palcových MacBookov Pro sa jej však dočkal až v týchto dňoch.

Nové MacBooky Pro (2020) však okrem klávesnice neprinášajú veľa zmien. Dotykový Touch bar, ktorý nahrádza funkčné klávesy, sa kvôli hardvérovej klávese Escape a oddelenému snímaču odtlačkov prstov zúžil. Základná verzia notebooku dostala do vienka aj dvojnásobne väčší SSD disk (256 GB), no stále len staršiu – ôsmu – generáciu procesorov Intel. Rovnaký procesor Apple ponúkal aj v minuloročnej verzii MacBookov. Najnovšie procesory sú dostupné až pri vyššej konfigurácii, ktorej cena začína na 2129 eurách. Novší procesor so sebou prináša aj o 80 percent vyšší grafický výkon.

Za základný model, ktorý je až na kapacitu disku totožný s minuloročným modelom, si Apple pýta 1499 eur. Variant s 512 GB diskom stojí 1749 eur a MacBook Pro s najnovšou generáciou procesorov Intel, 16 GB operačnou pamäťou a 512 GB diskom až 2129 eur. Za najvyššiu konfiguráciu s 1 TB SSD diskom záujemca zaplatí 2379 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #klávesnica #MacBook Pro