Microsoft má hardvérové novinky - hybridný tablet, prémiový notebook aj dvojicu slúchadiel

Microsoft na novinkách nešetril. Predstavil hneď štvoricu nových zariadení. Nechýba medzi nimi tablet, plnohodnotný notebook, slúchadlá do uší aj cestovné bezdrôtové slúchadlá.

06.05.2020 18:30
Surface Book 3, Microsoft Foto:
Konvertibilný notebook Surface Book 3.
debata (3)

Microsoft schoval Apple do vrecka. Len krátko po tom, čo Apple predstavil svoju novú verziu MacBooku, ktorý je až na detaily identický s minuloročným modelom, Microsoft znova ukázal, že sa nebojí ísť aj do priameho súboja. Už dávnejšie pritom firma demonštrovala, že aj hardvér môže byť jej doménou. Nové produkty to len potvrdzujú.

Lacný tablet na cesty s prídavnou klávesnicou

Najvýraznejšou novinkou je extrémne lacný konvertibilný tablet Surface Go 2, ktorý je akousi vstupenkou do sveta zariadení Surface. Tablet s hmotnosťou 544 gramov má 10,5-palcový displej s rozlíšením 1920 × 1280 bodov a pomerom strán 3:2. Displej podporuje takzvané multitouch ovládanie, teda ovládanie všetkými desiatimi prstami naraz. Jeho súčasťou je tiež dotykové pero Surface Pen.

Hybridný tablet Surface Go 2. Foto: Microsoft
Surface Go 2, Surface, Microsoft, tablet Hybridný tablet Surface Go 2.

Po hardvérovej stránke to nie je žiadna sláva, no bežným používateľom dvojjadrový procesor Intel, 4 gigabajty operačnej pamäte a 64 GB úložisko ako-tak postačia. Otázne je, ako veľmi sa zmenil výkon procesora, keďže v predchádzajúcej verzii mu aj pri bežnej práci akosi dochádzal dych. Pre tých, ktorí by sa rovnakého scenára obávali, je určený výkonnejší Intel Core m3 procesor, osem gigabajtov operačnej pamäte a 128 GB SSD úložisko. Na jedno nabitie je možné s tabletom pracovať zhruba 10 hodín. Prívlastok hybridný má tablet kvôli klávesnici (predávanej samostatne), ktorú je k nemu možné pripojiť.

Hybridný notebook s vysokým výkonom

Druhou novinkou je notebook Surface Book 3, ktorý zas patrí do najvyššej triedy. Aj toto zariadenie je svojim spôsobom hybrid, no s tým rozdielom, že klávesnica je jeho súčasťou a má pevný kĺb. Celý hardvér je však ukrytý „za“ displejom, ktorý je od klávesnice možné oddeliť a používať samostatne. Tento typ notebooku cieli na najnáročnejších používateľov, podobne ako MacBook Pro. V režime notebooku nie je zariadenie nijak zvlášť tenké – má hrúbku 2,3 centimetra. Samotný displej má v 13,5-palcovom variante rozlíšenie 3000 × 2000 bodov, pri 15-palcovej alternatíve až 3240 × 2160 bodov.

Surface Book 3 poháňa desiata generácia Intel Core procesorov a záujemca má na výber buď štvorjadro Core i5 alebo Core i7. Okrem ôsmich gigabajtov operačnej pamäte, ktorú je možné až štvornásobne zväčšiť má notebook aj dedikovanú grafickú kartu Nvidia GeForce GTX 1650 so štyrmi gigabajtami operačnej pamäte. 15-palcový model má dokonca ešte výkonnejšiu grafiku so šiestimi gigabajtami pamäte. Základný model Surface Book sa začne predávať za bezmála 1600 dolárov. Za najvyššiu konfiguráciu si záujemca priplatí, a to až do 2699 dolárov a za 15-palcový model od 2300 do 3400 dolárov. Notebooky sa budú predávať od 21. mája.

Dvojica prémiových slúchadie „do“ a „na“ uši

Microsoft prekvapil aj slúchadlami Surface Headphones 2, ktoré majú aj lákavejšiu cenovku a aj väčšiu výdrž. Druhá generácia slúchadiel bude o sto dolárov lacnejšia než jej predchodca. Za 249 dolárov záujemca získa slúchadlá s 20-hodinovou výdržou a automatickým potlačením okolitého hluku. Cez aplikáciu v mobile si bude môcť majiteľ nastaviť aj úroveň eliminovania hluku a rôzne režimy prispôsobené okolitému prostrediu. Surface Headphones 2 budú v predaji od 12. mája.

Slúchadlá Microsoft Surface Headphones 2. Foto: Microsoft
Surface, Microsoft Slúchadlá Microsoft Surface Headphones 2.

Poslednou novinkou sú slúchadlá Surface Earbuds, ktoré sú priamym konkurentom k Airpods od Apple. Vďaka väčším rozmerom a batérii sľubujú až osemhodinovú výdrž na jedno nabitie, rozšíriteľnú o ďalších 16 hodín v nabíjacom boxe. Predávať sa budú takisto už od 12. mája s cenou 199 dolárov. Okrem iného sú slúchadlá aj vodeodolné a majú zabudované dva mikrofóny. Cez aplikáciu ich je možné jednoducho spárovať so službou Spotify Premium a využívať dotykové ovládanie na spustenie prehrávania hudby. Zaujímavosťou je aj integrácia do balíka Microsoft 365. Cez Earbuds je tak možné ovládať hlasom e-maily v Outlooku.

Slúchadlá Microsoft Surface Earbuds. Foto: Microsoft
Microsoft, Earbuds Slúchadlá Microsoft Surface Earbuds.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #tablet #notebook #Windows #Surface #Surface Pro #Earbuds #Headphones 2