Ohybný mobil od Samsungu dospel. Je odolnejší a má veľký vonkajší displej

Samsung predstavil vynovené portfólio smartfónov Note 20 ako aj druhú generáciu ohybného smartfónu s mätúcim názvom Galaxy Z Fold 2.

06.08.2020 16:30
Galaxy Z Fold 2, smartfón Foto:
Smartfón s ohybným AMOLED displejom - Galaxy Z Fold 2.
debata

Veľkolepú tlačovú konferenciu v Spojených štátoch Samsung premiestnil výhradne do online priestoru. Firma predstavila nové smartfóny radu Galaxy Note20 a takisto druhú generáciu ohybného Z Fold, ktorý sa aj po konštrukčnej stránke posunul o veľký kus vpred.

Dve vlajkové lode namiesto troch

Namiesto troch si Samsung vystačil len s dvoma modelmi Note, Note 20 a Note 20 Ultra. Kompaktnejší smartfón s prívlastkom e tentokrát v ponuke chýba. Pravdepodobne sa firme neosvedčil a zostala tak verná len dvom vlajkovým lodiam, ktoré sa od seba líšia výbavou a cenou. Kým Ultra má napríklad zaoblené okraje 6,9-palcového displeja a vyššiu obnovovaciu frekvenciu (120 Hz), Note 20 má len klasický AMOLED displej s uhlopriečkou 6,7 palcov a frekvenciou 60 Hz. Okrem toho sa telefóny líšia vo veľkosti operačnej pamäte (Note 20 má 8 GB, Ultra až 12 GB), kapacite úložiska (256, respektíve 256 a 512 GB), podpore microSD kariet (podporuje ich len Ultra) a vo fotoaparátoch na zadnej strane. Tie Samsung namiesto matice či vodorovného usporiadania rozmiestnil pod seba.

Dvojica nových vlajkových lodí Samsung - Note... Foto: Samsung
Galaxy, Note 20, Note 20 Ultra, Samsung Dvojica nových vlajkových lodí Samsung - Note 20 Ultra a Note 20 (vpravo)

Za zmienku stojí aj najvýkonnejší procesor na trhu procesor Exynos 990, ktorý sa nachádza v oboch modeloch. Samsung sa naplno pustil aj do podpory 5G sietí, avšak za príplatok. Základné verzie oboch modelov budú podporovať len 4G siete. Pre tých, ktorí by sa rozhodli investovať do budúcnosti sú určené o sto eur drahšie modely s podporou 5G.

Tri foťáky a 108 Megapixelov

Hlavný foťák lacnejšieho modelu má 12 Megapixelov, optickú stabilizáciu obrazu a svetelnosť f/1.8. Model Ultra má okrem toho aj aj laserové automatické zaostrovanie až 108 Megapixelov. Druhý širokouhlý foťák je na oboch modeloch identický – má 12 Megapixelov, svetelnosť f/2.0 a pokrýva 120-stupňový uhol. A do tretice foťák s teleobjektívom má v Note 20 prekvapivo vysoké rozlíšenie (64 Megapixelov), optickú stabilizáciu, ale “len” trojnásobné optické priblíženie. Note 20 Ultra má na pri teleobjektíve snímač len s 12 Megapixelmi, ale až päťnásobným optickým priblížením. Predný foťák má na oboch smartfónoch 10 Megapixelov a nachádza sa v malom okrúhlom stredovom výreze v hornej časti displeja. Pred poškodením ho rovnako aj displej chráni odolné sklo Gorilla Glass Victus, ktoré by malo odolať aj pádom. Pod displejom sa nachádza aj ultrazvuková čítačka odtlačkov prstov.

Dokonalejšie dotykové pero S Pen

Špecifickým prvkom všetkých smartfónov Note je dotykové pero S Pen, ktoré funguje rovnako ako pri minuloročných modeloch, no podporuje takzvané Air actions, ktoré rozširujú možnosti ovládania vybraných aplikácií gestami. Oba telefóny podporujú aj zrýchlené nabíjanie pomocou 25 Wattovej nabíjačky, prípadne 15-Wattové bezdrôtové nabíjanie. Smartfóny sa tiež dokážu podeliť o energiu s ďalšími zariadeniami, ktoré dokážu nabiť po priložení k zadnej časti.

Samsung Galaxy Note 20 bude v predaji za cenu 949 eur v troch farbách (bronzová, zelená a sivá) a za cenu 1049 s podporou 5G v dvoch farbách (sivá a bronzová). Za drahší model Ultra záujemca zaplatí 1299 eur v dvoch farbách (bronzová, čierna) alebo 1399 eur s podporou 5G a len v čiernej farbe. Predpredaj začne 20. augusta, oficiálny predaj o deň neskôr.

Ohybný smartfón má väčší displej a odolnejšiu konštrukciu

Treťou novinkou je ohybný Galaxy Z Fold 2, ktorý má po rozložení väčší vnútorný displej – namiesto 7,3 až 7,6 palcov. Samsung chce záujemcov lákať aj veľkým vonkajším displejom, ktorý je možné využívať v zloženom stave. Externý displej má rovnakú veľkosť ako displej smartfónu Galaxy S20 – teda 6,2 palca.

Technické špecifikácie a cenu Galaxy Z Fold 2... Foto: Samsung
Galaxy, Z Fold 2, Samsung Technické špecifikácie a cenu Galaxy Z Fold 2 Samsung predstaví až v septembri.

Paradoxné pritom je, že Z Fold 2 je síce druhou generáciou mobilu s ohybným displejom, no žiaden predchodca s rovnakým názvom (Z Fold 1) nikdy neexistoval. Z Fold 2 má byť priamym nástupcom “véčkového” modelu Z Flip alebo nikdy nepredávaného smartfónu Galaxy Fold. Samsung technické špecifikácie zatiaľ nepredstavil a odložil si ich až na prvý september.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #ohybný smartfón #Galaxy Z Fold 2 #Note 20 #Note 20 Ultra