Samsung predstavil vylepšený skladací mobil Z Fold 2. Je vraj odolnejší

Samsung urobil veľký reparát. Na trh vracia skladací smartfón s veľkým displejom Galaxy Z Fold 2 5G. Ponúkne mnohé vylepšenia.

01.09.2020 17:25
galaxy Z Fold 2, samsung Foto:
Samsung Galaxy Z Fold 2 5G.
debata

Bude? Nebude? Bude? Nebude. Je tomu už viac než rok, čo Samsung vážnejšie zakopol a rozhodol sa odložiť predstavenie vlajkovej lode so skladacím displejom na neskôr. Pôvodný Galaxy Fold s ohybným displejom mal od dokonalosti ďaleko. Samsungu spôsoboval vrásky na čele hneď po tom, čo sa dostal do rúk prvým recenzentom. Tí svorne tvrdili, že sa im smartfón pokazil po niekoľkých dňoch používania. Na vine bola najmä nevhodná konštrukcia a príliš “nešetrné” zaobchádzanie. Samsung vtedy oznámil, že produktovým dizajnom sa bude intenzívne zaoberať a Galaxy Fold nebude jeho posledným počinom.

Samsung Galaxy Z Fold 2 5G má až tri... Foto: Samsung
Samsung Galaxy Z Fold 2, Samsung, smartfón, ohybný displej Samsung Galaxy Z Fold 2 5G má až tri fotoaparáty na vonkajšej strane.

Začiatkom roka sa tak na trhu objavil model Z Flip. Ten už nemal tak veľký displej a ani sa neotváral ako kniha. Pripomínal skôr klasické “véčko”. Výrobca spolu s mobilom pribalil aj manuál, v ktorom používateľov varoval, aby boli pri manipulácii s ním opatrní. Žiadne dlhé a ostré nechty, kľúče vo vrecku a podobne.

Po viac než roku veľký reparát

Samsung to s novým mobilným segmentom myslí očividne vážne. Prvého septembra totiž predstavil nástupcu Galaxy Fold, model Galaxy Z Fold 2. Už podľa prvých záberov a ukážok je zrejmé, že dospel. Namiesto nešťastného mechanizmu, pod ktorý sa mohli dostať nečistoty, použil sofistikovanejšiu konštrukciu so štyrmi ozubenými a do seba zapadajúcimi kolieskami. Vďaka nim je mobil pevnnejší a odolnejší. Displej už po rozložení nemá ani neštandardný výrez v pravom hornom rohu. Výrobca kameru ukryl do kruhového výrezu, ktorý sa ľahšie “stratí”. A aby toho nebolo málo, telefón má displeje hneď dva – jeden vonkajší a druhý veľký – vnútorný.

Veľký je aj vonkajší displej. Foto: Samsung
Samsung Galaxy Z Fold 2, Samsung, smartfón, ohybný displej Veľký je aj vonkajší displej.

Vonkajší displej je viac natiahnutý a vďaka tomu má uhlopriečku 6,2 palca (15,7 centimetra) a rozlíšenie 2260 × 816 bodov. Vnútorný displej má po rozložení uhlopriečku až 7,6 palca (19,3 centimetra), tenké rámiky a rozlíšenie 2208 × 1768 bodov. Špecialitou je aj podpora obnovovacej frekvencie 120 Hz, ktorá poteší najmä pri hraní hier či sledovaní akčných filmov. Na oboch stranách sa tiež nachádzajú reproduktory podporujúce stereo prehrávanie.

Až päť foťákov na všetkých stranách

Na zadnej strane smartfónu sa nachádza trojica fotoaparátov – hlavný s 12 Megapixelmi (f/1.8) a optickou stabilizáciou, druhý s 12 Megapixelmi (f/2.2) a širokouhlou šošovkou (123 stupňov) a tretí rovnako s 12 Megapixelmi (f/2.4) a trojnásobným optickým priblížením a optickou stabilizáciou. Na prednej a rovnako aj na vnútornej strane (v displeji) sa nachádza ešte selfie kamera s 10 Megapixelmi.

Mobilu chýba konektor na slúchadlá. Foto: Samsung
Screenshot 2020-09-01 at 17.26.42 Mobilu chýba konektor na slúchadlá.

Galaxy Z Fold 2 podporuje už aj siete piatej generácie. Výkon mu poskytuje osemjadrom Qualcomm Snapdragon 865+, 12 gigabajtov operačnej pamäte a 256 GB dátové úložisko. Bohužiaľ, rozšíriť ho pomocou pamäťových kariet ale nie je možné. Mobilu rovnako chýba aj konektor na slúchadlá.

Nakoľko starší Android štandardne nie je optimalizovaný pre použitie s ohybným displejom, Samsung využil verziu 10, ktorá je už na prácu na dvoch samostatných alebo jednom veľkom displeji prispôsobená. V systéme je tak možné používať dve aplikácie zobrazené vedľa seba, prípadne sa presúvať z aplikácie spustenej z menšieho displeja na väčší.

Na Slovensku bude Galaxy Z Fold 2 5G dostupný v čiernej a bronzovej farbe za cenu 1999 eur. Predávať sa začne 18. septembra s možnosťou predobjednania od 1. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Samsung #smartfón #ohybný displej #Galaxy Z Fold 2