Test: Vyskúšali sme lacný herný set. Prekvapil pomerom ceny a kvality

Herná klávesnica síce nemá mechanické klávesy, no stále ponúka výborný pomer ceny, funkcií a spracovania. Poteší najmä menej náročných hráčov, podobne ako herná myš Rival 3. Obe herné príslušenstvá sme vyskúšali.

15.04.2020 10:00
steelseries, apex 3, herná klávesnica Foto:
Steelseries Apex 3.
debata

Klávesnica Apex 3: Lacná, no kvalitne spracovaná

Výrobca Steelseries je medzi hráčmi dôverne známy. Jeho herné príslušenstvo patrí medzi to lepšie na trhu a zväčša tomu zodpovedá aj cena. Nie, že by boli klávesnice a myši Steelseries predražené, no cena do veľkej miery vyjadruje to, čo od nich môže užívateľ čakať. Oveľa viac však v posledných rokoch rastie segment lacnejšieho herného príslušenstva. Nebolo by ale fér tvrdiť, že lacný = nekvalitný. Skôr naopak. Aj lacná klávesnica môže byť vyrobená z kvalitnejších materiálov, môže mať prémiové funkcie, no zároveň je od nej potrebné očakávať aj zopár kompromisov. Presne taká je aj klávesnica Steelseries Apex 3.

Už na prvý omak je klávesnica vyrobená z pevnejšieho plastu, ktorým firma nahradila drahšiu a prémiovejšiu zliatinu hliníka. Na druhej strane, ani z lacnejšieho materiálu sme nemali vyslovene zlý pocit. Konštrukcia je pevná, neprehýba sa a nevydáva žiadne zvuky. Ku klávesnici je tiež možné pomocou magnetov pripnúť podložku pod zápästie. Tá príde vhod kvôli ergonómii a vyššie položeným klávesom. Bez nej je dlhšie písanie nepríjemné a ťažkopádne.

Klávesy na klávesnici Apex 3 majú membránu. Foto: Steelseries
apex 3, steelseries, klávesnica Klávesy na klávesnici Apex 3 majú membránu.

Hráči by mohli klávesnici vyčítať aj použitie membrány, ktorá má o čosi horšiu odozvu než mechanické klávesy. Pri kancelárskom použití to neprekáža, no pri hraní hier môžu byť milisekundy dôležité. Steelseries ale musel na niečom šetriť a pri 50-eurovej cene sme absenciu mechanických spínačov klávesnici odpustili. Stláčanie kláves s vyšším zdvihom je ale tiché, konzistentné a vyrovnané. Ocenili sme navyše aj efektné podsvietenie, ktoré podľa potreby mení farby aj intenzitu. Podsvietené nie sú ani tak klávesy, ako skôr priehľadný plastový blok pod nimi. Vďaka izolovaniu elektroniky je klávesnica vodeodolná (nie vodotesná). Bez ujmy by si mala poradiť s rozliatym čajom alebo džúsom.

Klávesnica má jednoduchý dizajn, okrem dvoch funkčných tlačidiel nemá dotykový OLED displej ako drahšie modely. Chýba jej aj doplnkový USB port alebo konektor na pripojenie slúchadiel a mikrofónu.

Hodnotenie: 8/10

Myš Rival 3: Lacná myš s dobrou ergonómiou

Druhým testovaným herným príslušenstvom je myš Steelseries Rival 3 pri ktorej platí, že menej býva niekedy viac. Myš má káblik, efektné podsvietenie aj prídavné tlačidlá. Patrí medzi lacnejšie herné myši, no podobne ako pri testovanej klávesnici výrobca nerobil priveľa kompromisov pri výbere materiálu. Vyrobená je z pevného plastu, na spodnej strane myš lemuje farebný RGB pás. Farby podsvietenia je možné meniť a uložiť do 5 profilov v rámci obslužného softvéru.

Steelseries Rival 3. Foto: Steelseries
rival 3, steelseries Steelseries Rival 3.

Napriek tomu, že myš vyzerá až sparťansky jednoducho, výrobca myslel aj na ergonómiu. Veľmi dobre sedí v ruke a ani po dlhšej práci alebo hraní hier necítiť únavu v zápästí. Dve horné tlačidlá reagujú rýchlo a stláčajú sa ľahko. Pod rolovacím kolieskom sa nachádza ešte tlačidlo na zmenu citlivosti snímača, maximálne do hodnoty 8500 dpi. Bočné tlačidlá sú umiestnené presne na mieste, kde na ne prirodzene dočiahnete palcom. Teflónové podložky na spodnej časti sú ale menej odolné a rýchlo sa poškriabu.

Hodnotenie: 8.5/10

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SteelSeries #herné príslušenstvo #Apex 3 #Rival 3