Apple predstavil iPhone 12. Ponúkne aj zmenšenú verziu mini

Pre mnohých bude lákadlom zmenšená verzia iPhonu 12. Ponúkne rovnaký výkon ako vlajková loď, ale za výrazne nižšiu cenu. Po prvýkrát nebudú mať telefóny v balení nabíjačku. Tá bude za príplatok.

13.10.2020 21:35
Apple, iPhone 12, iPhone 12 mini Foto:
Apple predstavil štyri nové iPhony 12.
debata (1)

Kvôli pandémii koronavírusu musel Apple odložiť predstavenie nových iPhonov na polku októbra. Plány mu prekazila odstavená výroba v Číne, kvôli ktorej budú nové telefóny dostupné omnoho neskôr, než bývalo zvykom. Napriek tomu firma počas tlačovej konferencie príjemne prekvapila. Uviedla na trh hneď niekoľko noviniek. Tou prvou bol zmenšený reproduktor s hlasovou asistentkou Siri, Homepod mini. Je priamym konkurentom chytrých reproduktorov Google Home Mini a Amazon Echo Dot. Za 99 dolárov ponúkne to isté, čo jeho o dva roky starší predchodca, no v zmenšenom formáte.

Apple mnohých poteší lacnejšou verziou... Foto: Apple
homepod mini Apple mnohých poteší lacnejšou verziou reproduktoru Homepod. Verzia mini bude v predaji za 99 dolárov.

Lacný reproduktor od Apple už bude konkurovať Amazonu a Googlu

Pomocou Homepod mini je možné ovládať inteligentné spotrebiče v domácnosti, ale takisto aj využívať asistentku Siri na plnenie rôznych želaní – od odosielania SMS správ, cez čítanie správ, navigovanie do práce či telefonovanie cez pripojený iPhone. Reproduktor má tvar lopty a na vrchnej časti má dotykovú plochu s variabilným podsvietením. Po obvode sú umiestnené všesmerové reproduktory a na spodnej časti aj subwoofer. Reproduktor bude v predaji od 16. novembra, s možnosťou predobjednania od 6. novembra.

Všetky iPhony podporujú 5G siete a majú OLED displej

Počas konferencie, ktorá sa niesla vo virtuálnom duchu bez prítomnosti divákov, sa Apple pochválil aj podporou 5G sietí vo všetkých nových iPhonoch, ktoré budú plynule a podľa potreby prechádzať z režimu 5G na 4G. iPhony nebudú dostupné tri, ale až štyri. Základným modelom je iPhone 12, ktorý je o 11 percent tenší, o 15 percent menší a o 16 percent ľahší než iPhone 11. Po prvýkrát používa jeho 6,1-palcový displej technológiu OLED. Doposiaľ bola doménou len drahších modelov Pro a Pro Max. Vďaka novému typu displeja zobrazí dvakrát viac pixelov než jeho predchodca. Má takisto tenší rámček a údajne najtvrdšie ochranné sklo nad displejom na trhu. Apple jeho výrobu zveril do rúk veterána Corning. Technológia má názov Ceramic Shield a vďaka nej by mal byť displej až 4-krát odolnejší pri pádoch.

iPhone 12 Pro a Pro Max majú telo vyrobené z... Foto: Apple
iphone 12 pro, Apple iPhone 12 Pro a Pro Max majú telo vyrobené z chirurgickej ocele.

iPhone 12 používa novú generáciu čipu A14 bionic, ktorý je ako jediný na trhu vyrábaný 5-nanometrovou technológiou vďaka ktorej sa naň zmestilo až 11,8 miliardy tranzistorov. Procesor samotný má 6 jadier, 4-jadrovú grafiku a 16-jadrový neurónový procesor, ktorý si proadí až s 11 triliónmi operácií za sekundu.

Na zadnej strane sa po vzore iPhonu 11 nachádzajú “len” dva fotoaparáty. Hlavný má 12 Megapixelov, svetelnosť na úrovni f/1.6 a optickú obrazovú stabilizáciu. Sekundárny foťák má rovnako 12 Megapixelov, no ultraširokouhlú šošovku a svetelnosť f/2.4. Telefón podporuje už aj nočný režim a takisto natáčanie časozberných nočných videí. Pri úprave fotiek a videí mu pomáha strojové učenie.

iPhone 12 mini bude lámať rekordy v predaji

Od modelu iPhone 12 vychádza aj jeho zmenšená verzia mini s 5,4-palcovým OLED displejom. Ostatné parametre má však rovnaké. Líši sa len cenou, ktorú nájdete na konci článku. Modely 12 Pro a Pro Max majú 6,1 a 6,7-palcový displej. Paradoxne má tak model Pro o 0,3-palca menší displej. Kým iPhone 11 mal síce rovnako veľký displej, používal ale staršiu technológiu LCD. Pri iPhonoch 12 sa tieto rozdiely strácajú a do popredia sa dostávajú najmä použité materiály. Namiesto hliníka má model Pro telo z chirurgickej ocele a spolu s modelom Pro Max majú tri fotoaparáty namiesto dvoch. Tretí fotoaparát ponúka 2,5-násobné optické priblíženie (len o 0,5 viac než iPhone 11 Pro). Novinkou je však vylepšený systém stabilizácie obrazu, ktorý namiesto pohybu šošovky stabilizuje obraz pohybom čipu.

Základné zhrnutie vlasnosti iPhonu 12 Foto: Apple
iPhone 12 mini, Apple Základné zhrnutie vlasnosti iPhonu 12

Oba najvyššie iPhony takisto podporujú natáčanie HDR videí (10-bitové HDR so 700 miliónmi farieb) a ich kamera tiež natáča 4K videá so 60 snímkami za sekundu v Dolby HDR. Fotografie je tiež možné ukladať do “surového” formátu RAW pre ďalšiu úpravu. Fanúšikov fotografie, ale aj rozšírenej reality poteší senzor Lidar, ktorý dokáže zachytiť hĺbku scény. Do priestoru je tak možné oveľa ľahšie a presnejšie umiestniť rôzne objekty.

Na zadnej strane iPhonov 12 Pro a Pro Max sa... Foto: Apple
iphone 12 pro Na zadnej strane iPhonov 12 Pro a Pro Max sa nachádzajú tri fotoaparáty.

Neštandardné bezdrôtové nabíjanie MagSafe

Zaujímavosťou u všetkých štyroch nových smartfónov je nový typ bezdrôtového nabíjania s názvom MagSafe. Funguje podobne ako nabíjanie hodiniek Apple Watch či Macbookov. Nabíjačka sa vďaka magnetom automaticky pripne k mobilu. Aj keď funguje bez puzdra či obalu, Apple ho (pravdepodobne kvôli škrabancom) odporúča používať. Vďaka magnetom je k mobilu možné pripnúť nie len miniatúrnu bezdrôtovú nabíjačku, ale aj koženú peňaženku, ktorú Apple ponúka ako príslušenstvo. Dlhoočakávanou novinkou je aj kombinovaná bezdrôtová nabíjačka priamo z dielne firmy. Nabíjať je na nej možné súčasne iPhone a hodinky Apple Watch.

Ako sme uviedli na začiatku, Apple bude s iPhonmi meškať. Prvé objednávky začne prijímať 6. novembra a dostupné budú najskôr 13 novembra (iPhone 12 a 12 mini) a následne 23 novembra (iPhone 12 Pro a Pro Max) vo verziách so 64, 128 a 256 GB pamäťou (12 a 12 mini) a 128, 256 a 512 GB pamäťou (12 Pro a Pro Max). Navyše európske ceny sa budú výrazne líšiť od tých amerických (uvádzaných bez miestneho DPH).

Po prvýkrát bez nabíjačky

iPhone 12 mini bude na Slovensku dostupný za 799 (64 GB), 849 (128 GB) a 969 eur (256 GB). Klasický iPhone 12 bude pri všetkých verziách o sto eur drahší. Model iPhone 12 Pro sa bude predávať za 1149 (128 GB), 1269 (256 GB) a 1499 eur (512 GB). Model Pro Max bude od neho takisto o sto eur drahší. Všetky telefóny už bude Apple predávať bez nabíjačky. Súčasťou balenia bude len nabíjací kábel s USB-C koncovkou. To znamená, že majitelia si budú musieť kúpiť oveľa drahšiu rýchlonabíjačku, ktorá je týmto konektorom vybavená.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #iPhone 12 #iPhone 12 mini