Huawei opäť valcuje rebríček najlepších fotomobilov. Predstavil Mate 40 Pro

Firma predstavila smartfón Mate 40 Pro, ktorý sa automaticky umiestnil na prvom mieste v kvalite snímok. Dosiahol tak nový rekord 140 bodov v testoch nezávislého serveru DxOMark. Jeho doménou sú fotky v zhoršených svetelných podmienkach.

26.10.2020 06:00
Huawei, Mate 40 Pro, smartfón Foto:
Nová vlajková loď od Huawei - Mate 40 Pro.
debata (1)

Apple už nie je jedinou firmou, ktorá vyrába mobilné procesory pomocou 5 nanometrovej technológie. Na krk mu dýcha aj čínsky Huawei, ktorý v týchto dňoch predstavil špičkový smartfón Mate 40 Pro. Telefón má jednu z najlepších výbav a parametrov na trhu. Recenzentov ohromil aj svojimi fotoaparátmi. Lákať však bude najmä na hardvérovú výbavu, po stránke softvéru totiž mobil stále trápi chýbajúci ekosystém aplikácií od Google. Napriek tomu, že firma investuje milióny dolárov do rozvoja svojho vlastného obchodu AppGallery, pre mnohých môžu byť chýbajúce Google Mapy či YouTube kameňom úrazu a pomyselným závažím na váhach. Pravdou je, že bez služieb Google sa dá bez problémov fungovať, no chce to zvyk a na začiatku aj malú mieru diskomfortu. Späť však k spomínanému hardvéru.

Druhý mobil na trhu s 5nm procesorom

Mate 20 Pro disponuje procesorom z vlastnej dielne, Kirin 9000. Sekunduje mu 8 alebo 12 GB operačná pamäť (podľa dostupného modelu) a 256 alebo 512 GB dátové úložisko s možnosťou rozšírenia pomocou Nano Memory kariet. Mobil má po okrajoch zaoblený OLED displej s uhlopriečkou 6,76 palca, rozlíšením 2772 × 1334 bodov a až 90 Hz obnovovacou frekvenciou. Tú očakávali aj záujemcovia o nové iPhony 12, no nedočkali sa jej. Zatiaľ je tak len doménou vlajkových lodí s Androidom, ktoré sa môžu pýšiť extrémne plynulým zobrazovaním rýchlych scén vo videách. Aj keď rozdiel medzi štandardnými 60 a 90 Hertzami nemusí vyzerať prelomovo na papieroch, po vyskúšaní užívateľ zistí, že opak je pravdou. Väčšia obnovovacia frekvencia sa však podpisuje aj na nižšej výdrži na batériu, preto výrobcovia automaticky prepínajú displej do výkonnejšieho režimu len tam, kde to má opodstatnenie.

Nová vlajková loď od Huawei - Mate 40 Pro. Foto: Huawei
Huawei, Mate 40 Pro, smartfón Nová vlajková loď od Huawei - Mate 40 Pro.

Telefón má okrem toho aj zvýšenú vodeodolnosť (IP68), podporuje 5G siete (vrátane európskych), využíva najnovší Bluetooth 5.2 a má dokonca aj infračervený port. Odomykať ho je možné skenom tváre alebo snímaním odtlačku priložením prsta na displej. Mobil sa nabíja zrýchlene buď pomocou pribalenej 66 Wattovej nabíjačky alebo bezdrôtovo, a to až do výkonu 50 Wattov.

Údajne najlepšie fotky široko ďaleko

Najzaujímavejšie sú na Mate 40 Pro ale jeho tri fotoaparáty a ToF snímač na meranie hĺbky. Hlavný fotoaprát má veľký snímač (1/1.28 palca) s 50 Megapixelmi, sekunduje mu ultra širokouhlý foťák s 20 Megapixelmi a tretí foťák s 12 Megapixelmi a päťnásobným optickým priblížením a optickou stabilizáciou obrazu. Tretí foťák je možné využiť aj pri zhotovovaní snímok s 50-násobným digitálnym priblížením. Na prednej strane sa nachádza fotoaparát na autoportréty s 13 Megapixelmi, ktorému asistuje rovnaký ToF snímač. Perličkou je možnosť natáčať videá až v 8K rozlíšení.

Podľa serveru DxOMark, ktorý pravidelne testuje kvalitu fotoaparátov v najnovších smartfónoch, je Mate 40 Pro aktuálne najlepším fotomobilom na trhu. V kvalite snímok dosiahol rekordné skóre – 140 bodov. Recenzenti veľmi pozitívne hodnotili veľký dynamický rozsah vrátane fotenia v zhoršených svetelných podmienkach. Mobil si tiež dobre poradil s vykresľovaním textúry a s minimalizovaním šumu. Automatické ostrenie je veľmi rýchle a pri fotení s najväčším priblížením sú fotky stále ostré. Vynikať má tiež stabilizácia obrazu pri natáčaní videa.

Novinku bude Huawei predávať od 1. novembra za cenu 1199 eur (vo verzii 8 GB / 256 GB), zatiaľ len u operátorov Telekom a Orange.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Huawei #fotomobil #Mate 40 Pro