Lenovo už na Slovensku ponúka notebook s ohybným displejom za tisíce eur

Záujemca o notebook ThinkPad X1 Fold si bude musieť siahnuť hlboko do vrecka. Netradičné zariadenie s veľkým displejom, ktorý je možné prehnúť na polku, má počiatočnú cenovku 3300 eur.

06.12.2020 06:00
Lenovo ThinkPad X1 Fold, notebook, ohybný displej Foto:
Prvý notebook s ohybným displejom na trhu, Lenovo ThinkPad X1 Fold.
debata

Je to notebook, ktorý môže naznačovať, ktorým smerom sa bude uberať celý segment. ThinkPad X1 Fold mal premiéru ešte na tohtoročnom veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas, no dlhšie o ňom nebolo počuť. Lenovo to však s jeho komerčným predajom myslelo vážne a v týchto dňoch notebook naskladnilo aj na Slovensku. Cenovka je však závratná. V základnej konfigurácii notebook stojí až 3299 eur. Prečo tak veľa? V prvom rade je to lastovička, akej na trhu zatiaľ niet. Žiadna z firiem si netrúfla spustiť predaj notebooku s veľkým ohybným OLED displejom, ktorého výroba je veľmi drahá a na výslednej cene sa podpisuje najväčším dielom.

Lenovo ThinkPad X1 Fold sa predáva aj s... Foto: Tomáš Švec
Lenovo ThinkPad X1 Fold, notebook, ohybný displej Lenovo ThinkPad X1 Fold sa predáva aj s prídavnou Bluetooth klávesnicou.

ThinkPad X1 Fold je vyrobený z kombinácie ľahkých zliatin a uhlíkových vlákien a dodávaný je aj s koženým obalom. Jeho displej má v rozloženom stave 13,3-palcovú uhlopriečku a podporuje 2K rozlíšenie (2048 × 1536 bodov). S hmotnosťou tesne pod jeden kilogram patrí medzi tie kompaktnejšie zariadenia na trhu, avšak jeho hrúbka je o čosi väčšia. Po zložení je možné na druhú časť displeja priložiť magnetickú Bluetooth klávesnicu, ktorú Lenovo predáva ako súčasť základného balíka.

O čosi lacnejšou a konzervatívnejšou verziou X1 je X1 Nano, ktorý ma prívlastok najľahšieho ThinkPadu v portfóliu firmy. Okrem hmotnosti 907 gramov notebook disponuje aj výkonnejším hardvérom a pokročilým zabezpečením. Má 13-palcový 2K LED displej. Jeho súčasťou je biometrické zabezpečenie s umelou inteligenciou ThinkShield, ktoré deteguje prítomnosť človeka, rozpoznáva hlas a umožňuje aj bezdotykové prihlasovanie. Jeho cena je síce nižšia než pri Folde, no stále vysoká. Na Slovensku sa do konca roka začne predávať za cenu 2269 eur v základnej konfigurácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #ThinkPad #X1 Fold #X1 Nano