Test: Vyskúšali sme novú hernú platformu Stadia, ktorá zavítala na Slovensko

Na hranie najnovších hier už nepotrebujete výkonný hardvér či hernú konzolu. Stačí vám prehliadač Chrome a účet v službe Stadia, ktorá v týchto dňoch zavítala aj na Slovensko. Na výber je množstvo herných titulov - bezplatných aj platených, hoci tie sú drahšie než na iných platformách.

09.12.2020 06:00
gamepad, google stadia, stadia Foto: ,
Gamepad od Google k službe Stadia. Na Slovensku je zatiaľ nedostupný.
debata

Nie je tomu tak dávno, čo si najnovšie hry mohli dopriať len ľudia s výkonnejším počítačom či hernou konzolou. Po novom to už neplatí. Na Slovensko zavítala služba Google Stadia, ktorá, podobne ako niektoré konkurenčné platformy, presúva hranie výlučne do virtuálneho cloudového priestoru. Potrebný výpočtový výkon sa nesústreďuje na strane hráča, ale u prevádzkovateľa, ktorým je Google. Jedinou podmienkou je kvalitné a dostatočne rýchle internetové pripojenie s nízkou odozvou.

Bez rýchleho pripojenia si hranie neužijete

Ako sme sa na vlastnej koži presvedčili, najlepšie funguje hranie cez optickú sieť, ktorá je rýchla a má oveľa nižšiu odozvu než pripojenie cez DSL alebo mobilné dáta. V takom prípade môže herný zážitok ovplyvniť sekanie alebo nižšia kvalita obrazu a oneskorená odozva, na ktorú by ste nadávali najmä pri strieľačkách a akčných hrách. Tých má Stadia v ponuke plné priehrštie.

Gamepad od Google k službe Stadia. Na Slovensku... Foto: Tomáš Švec, Stadia
Google Stadia, Stadia, herná platforma Gamepad od Google k službe Stadia. Na Slovensku je zatiaľ nedostupný.

Na službu Stadia si museli Slováci počkať zhruba jeden rok od jej spustenia. Ani v súčasnosti však nie je dostupná celosvetovo. Slovensko sa spolu s okolitými krajinami dostalo do užšieho kruhu “vyvolených”, kde je možné streamované hranie cez cloud naplno využiť. Žiadne obsahové či funkčné obmedzenia sme v slovenskej ponuke nezaznamenali. Hráči majú takisto možnosť na hranie využiť niektorý z dostupných gamepadov (vrátane originálneho gamepadu od Google) a vlastný počítač, mobil alebo televízor. Hrať sa hry je možné aj na ňom. V takom prípade je ale potrebné k televízoru pripojiť mikropočítač Google Chromecast.

Hry nie je ptorebné sťahovať ani inštalovať

Výhodou takéhoto hrania okrem absencie drahého hardvéru je, že nie je potrebné hry sťahovať alebo inštalovať. Všetko prebieha na pozadí a z cloudu sa sťahujú do počítača len dáta, ktoré sú pre hranie v danom momente potrebné. Oproti celej hre, ktorá môže mať desiatky gigabajtov, je to len zanedbateľný zlomok dát. Na počítači nie je potrebné ani inštalovanie špeciálnej aplikácie – stačí sa do svojho Stadia účtu prihlásiť cez prehliadač Chrome. Pri hraní na mobile je potrebné vlastniť niektorý z kompatibilných smartfónov a mať nainštalovanú rovnomennú aplikáciu. Pri hraní na MacBooku Pro (rok 2019) sme nezaznamenali nadštandardnú potrebu chladenia ani pri hraní akčných hier vykreslených do maximálnych detailov.

Herná platforma Google Stadia. Foto: Stadia
Google Stadia, Stadia, herná platforma Herná platforma Google Stadia.

Hier je dostatok, no sú drahšie

Po registrácii v platforme Stadia si môže hráč vybrať niektorý z dvoch typov účtov – bezplatný a platený. Pri bezplatnom má k bezplatnému hraniu dispozícii zopár herných titulov a zvyšné si dokupuje. Pri platenom variante, ktorý je po prvých 30 dňoch dostupný za necelých 10 eur mesačne, sú na výber ďalšie bezplatné hry ako súčasť balíka a platené hry so zvýhodnenou cenou. Rozdiely sú aj v kvalite obrazového prenosu. Bezplatný účet obmedzuje hranie hier na Full HD rozlíšenie a 60 snímok za sekundu, platený účet pri rovnakej obnovovacej frekvencii však ponúka až 4K rozlíšenie. Hry, z ktorých si vyberie asi každý, sú ale v niektorých prípadoch drahšie (niekedy výrazne) než na herných konzolách či v službe Steam na hranie cez počítač. Dôvodov môže byť viacero – napríklad aj to, že Google musí pre potreby Stadie prevádzkovať vlastný výkonný cloud.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Chrome #hranie hier #počítačová hra #Stadia #herná platforma #Steam