Sedem tipov na vianočné darčeky na poslednú chvíľu

Do Vianoc zostáva už len posledných niekoľko dní. Prinášame vám sedem rýchlych tipov na tradičné, aj menej tradičné vianočné darčeky.

13.12.2020 06:00
darčeky, internet, vianoce, vianočné sviatky,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Vianoce sa neúprosne blížia a predvianočný zhon je v plnom prúde. Nákupy v obchodoch a nákupných centrách tento rok nabrali kvôli pandémii iný rozmer a väčšina ľudí sa snaží zabezpečiť si darčeky cez internet. Ak ste s ich kúpou otáľali do poslednej chvíle, prinášame vám sedem tipov na moderné technologické darčeky.

Obal na mobil a peňaženka v jednom

Kombinovaný obal na mobil s peňaženkou Moshi... Foto: Moshi
Moshi Overture Case Kombinovaný obal na mobil s peňaženkou Moshi Overture Case.

Možno si spomínate na niečo, čo sa v minulosti volalo “fablet”. Bol to akýsi kríženec medzi mobilom a tabletom a kupovali si ho predovšetkým technologický nadšenci. Doba sa zmenila a dnes je veľký mobil výsadou malých, veľkých, mladých aj starých. Čím väčší mobil vo vrecku, tým menej priestoru na ostatné predmety – kľúče či peňaženku. Firma Moshi si s týmto problémom elegantne poradila a ponúka obal na mobil a peňaženku v jednom. Na rozdiel od iných má však peňaženka podobu obalu, do ktorého je možné vďaka magnetu pripnúť mobil v puzdre. Jednoduché a efektné riešenie aj pre tých, ktorým výklopné obaly prekážajú, no mobil nechcú mať ukrytý v nevkusnej “ponožke”.

Moshi Overture Case – cena: 59 eur

Online kurz cudzieho jazyka

Jazykové kurzy od českej firmy Online jazyky. Foto: Netatmo
jazyky online Jazykové kurzy od českej firmy Online jazyky.

V čase, keď nie je možné cestovať, je ideálna doba na učenie sa cudzích jazykov. Tí, ktorí cudzí jazyk ovládajú vám síce potvrdia, že najlepšie sa ho naučíte v danej krajine alebo aspoň rozhovormi s cudzincom, no nie vždy sa to aj dá. Na internete existuje veľké množstvo online kurzov, ktoré obsahujú prepracované moduly na výučbu jazyka tak, aby ste sa nemuseli nič učiť naspamäť a učili sa či už počúvaním alebo písaním. Medzi jedny z najlepšie spracovaných online kurzov patrí český “Online Jazyky”. V ponuke sú online kurzy pre výučbu šiestich svetových jazykov vo viacerých úrovniach – od úplného začiatočníka, až po experta. Výhodou oproti ostatným kurzom je aj modularita – vybrať si je možné či už klasický kurz alebo kurz špecificky šitý potrebám manažérov, právnikov či strojárov.

Online jazyky (jazykový modul) – cena: zhruba 100 eur

Športové hodinky pre nenáročných

Hodinky TicWatch GTX Foto: TicWatch
ticwatch gtx Hodinky TicWatch GTX

Na trhu je dnes už veľké množstvo športových hodniek. Problémom je, že buď vyzerajú lacno, majú málo funkcií alebo slúžia len ako športový náramok. Z času na čas sa však objaví aj model, ktorý kombinuje všetko dokopy a nestojí majland. Príkladom sú aj hodinky od menej známej českej značky TicWatch, ktoré majú tú výhodu, že vyzerajú športovo, majú robustné a odolné telo a zvládnu všetko to, čo menej sofistikované inteligentné hodinky. Samozrejmosťou je krokomer, viacero športových režimov, meranie spálených kalórií či spánku a notifikácie z aplikácií. Na jedno nabitie výrobca udáva 7 až 10-dňovú výdrž.

TicWatch GTX – cena: 70 eur

Nabíjacia podložka a napájací adaptér v jednom

Multifunkčná nabíjacia podložka a adaptér od... Foto: Moshi
Moshi Symbus Q Compact Multifunkčná nabíjacia podložka a adaptér od firmy Moshi.

Nabíjať mobil a zároveň počítač je obvykle možné cez rôzne rozdvojky či univerzálne nabíjačky s dvoma konektormi. Firma Moshi vymyslela hybridnú nabíjačku, na ktorú je možné položiť mobil a bezdrôtovo ho nabiť, a zároveň cez USB-C kábel nabíjať aj svoj notebook. Výhodou je, že nabíjačka slúži aj ako “hub” či dátová USB rozdvojka.

Moshi Symbus Q Compact – cena: 165 eur

Lietanie počas pandémie

Dron Ryze Tello. Foto: DJI
ryze tello Dron Ryze Tello.

Počas pandémie si síce na dovolenku nezaletíte, no môžete si užiť množstvo zábavy s dronom. Naučiť sa ho ovládať chce cvik, no vo výsledku sa takejto hračke potešia malí aj veľkí. Bežné drony už nestoja toľko čo kedysi, kúpiť ich môžete aj za pár eur. Odmyslite si však kameru a ovládanie cez mobil. Aj s jednoduchým dronom však môžete vyletieť až do výšky niekoľkých metrov a pohybovať sa s ním v 50 až 100 metrovom rádiuse. Ak si priplatíte, za zhruba sto eur si už môžete kúpiť aj dron s kamerou, ktorá vám umožní pozrieť sa na krajinu z vtáčej perspektívy.

Ryze Tello (s kamerou) – cena: 109 eur

X-drone nano (bez kamery) – cena: od 30 eur

Domáca predpoveď počasia

Domáca meteorologická stanica od firmy Netatmo. Foto: Netatmo
netatmo Domáca meteorologická stanica od firmy Netatmo.

Možno ste si doposiaľ mysleli, že pri predpovedi počasia sa musíte spoliehať len na údaje z hydrometeoro­logického ústavu alebo na dáta v aplikácii v mobile. Na trhu sú však dostupné aj domáce meteorologické stanice, ktoré fungujú prekvapivo presne. Okrem sledovania teploty informujú aj o stave ovzdušia, vlhkosti a pri dokúpení doplnkového modulu aj o aktuálnom stave zrážok. Vďaka nazbieraným dátam dokážu meteostanice cez aplikáciu v mobile relatívne presne počasie aj predpovedať. Firma Netatmo patrí k priekopníkom domácich meteo systémov. Za základný balík dvoch staníc zaplatíte zhruba 150 eur. K tomu si za 60 eur môžete dokúpiť zrážkomer alebo prídavné vnútorné či vonkajšie moduly na monitorovanie stavu ovzdušia a počasia na rôznych miestach.

Netatmo Urban Weather Station – cena: od 150 eur

Herné predplatné v službe Google Stadia

Herná platforma Google Stadia. Foto: Stadia
Stadia, Google Herná platforma Google Stadia.

Hranie hier nie je len doménou výkonných počítačov a herných konzol. Najnovšie herné tituly sa je možné zahrať aj na staršom notebooku či televízore. Potrebné sú k tomu len dve, respektíve tri veci – herný ovládač, prístup k službe Google Stadia a pri televízore aj mikropočítač Google Chromecast. Nová herná platforma od Google bola pred niekoľkými dňami spustená aj na Slovensku a ponúka množstvo herných titulov, ktoré je možné zahrať sa či už bezplatne, cez aktivované mesačné predplatné alebo po zakúpení konkrétnej hry. Ceny hier nie sú najnižšie, no za 10 eur mesačne je možné získať prémiový prístup k množstvu herných titulov, ktoré sú súčasťou balíčka. K notebooku je potom už len potrebné pripojiť externý herný ovládač z konzoly Xbox alebo Playstation alebo použiť klávesnicu a myš.

Predplatné k službe Stadia Pro – cena: 10 eur mesačne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tipy #vianočné darčeky #smart domácnosť #inteligenté spotrebiče