Test: Huawei Watch GT2 Pro sú výborné hodinky s niekoľkými kompromismi

Posledná generácia hodiniek Huawei Watch GT2 Pro prináša očakávané zmeny vrátane odolného displeja a bezdrôtového nabíjania. Stále však chýba možnosť reagovať na správy a notifikácie.

19.12.2020 06:00
Huawei Watch GT2 Pro, Huawei, Watch,... Foto:
Hodinky Huawei Watch GT2 Pro majú novší dizajn aj odolnejšiu konštrukciu.
debata (2)

Keď Huawei predstavil svoje prvé smart hodinky Watch GT, vzbudil veľký rozruch. Nielen, že boli hodinky elegantné a robustné zároveň, ale mali taktiež OLED displej, množstvo doplnkových funkcií a takisto nevídanú výdrž na jedno nabitie. Firma hodinky postupom času vylepšovala, aj keď je nutné priznať, že viac menej kozmeticky. Posledná generácia hodiniek Watch GT 2 Pro vychádza zo svojich predchodcov, no ponúka aj zopár noviniek ako meranie okysličenia krvi, univerzálnejšie bezdrôtové nabíjanie a množstvo športových režimov. Najnovší prírastok do rodiny smart hodiniek Huawei sme mali možnosť vyskúšať aj v teréne.

Displej pred poškodením chráni zafírové sklíčko. Foto: Tomáš Švec
Huawei Watch GT2 Pro, Huawei, Watch, inteligentné hodinky Displej pred poškodením chráni zafírové sklíčko.

Zafírové sklíčko má zvýšiť odolnosť displeja

Huawei načúval hlasom používateľov, ktorým pri prvej generácii prekážala príliš hrubá luneta, v druhej generácii zas slabo chránené okraje displeja. Novinka prichádza s kompromisom v podobe väčšej obruby, no zároveň aj s veľkým displejom, ktorý už nechráni tvrdené sklo, ale odolnejšie zafírové sklíčko. Výrobca tvrdí, že poškriabať ho je takmer nemožné. Vyvrátiť to nevieme, no ani po mesiaci nosenia nebol na displeji škrabanec. Spracovanie hodiniek je výborné, konštrukcia je masívna, telo odolné. V balení sa nachádza kožený remienok, ktorý je elegantný, no na šport sa príliš nehodí. Jeho životnosť po intenzívnom kontakte s potom zrejme nebude veľká.

Hodinky sa ovládajú dvojicou tlačidiel. Foto: Tomáš Švec
Huawei Watch GT2 Pro, Huawei, Watch, inteligentné hodinky Hodinky sa ovládajú dvojicou tlačidiel.

Ovládanie hodiniek zostalo nezmenené – dve hardvérové tlačidlá. Vrchným sa vracia na hlavnú obrazovku alebo do menu s aplikáciami, spodné aktivuje niektorý zo športových režimov. Rovnako nezmenený zostal aj displej. AMOLED displej s veľkosťou 1,39 palcu a primeraným rozlíšením. Novinkou je režim “always on”, ktorý poteší, no v rámci maximalizovania výdrže sme ho nechávali vypnutý. Pre niekoho však o pár percent kratšia výdrž nemusí byť argumentom na vypínanie tejto funkcie. Poteší aj mikrofón s reproduktorom, ktoré výborne poslúžia pri núdzovom telefonovaní – napríklad počas šoférovania v aute alebo pri behu. Rozprávať sa s kamarátom cez hodinky nie je veľmi praktické, najmä ak váš rozhovor počujú všetci na okolo.

Už aj pravé bezdrôtové nabíjanie

Huawei konečne hodinky umožnil nabíjať aj bezdrôtovo. V minulosti bolo potrebné hodinky položiť na podložku s kovovými konektormi. Bez nej by ste hodinky nenabili. Verzia Pro však už podporuje klasické bezdrôtové nabíjanie, takže hodinky nabijete na ľubovoľnej podložke za pár eur. Poteší aj meranie okysličenia krvi a pomerne presný krokomer a merač tepu. V teréne sme si vyskúšali aj spätné navigovanie, ktoré funguje tak, že hodinky zaznamenajú vašu pôvodnú trasu a pri ceste späť vás budú navigovať po rovnakých chodníčkoch. Veľmi užitočná funkcia najmä v horách a v lese.

Pribudla podpora bezdrôtového nabíjania a merač... Foto: Tomáš Švec
Huawei Watch GT2 Pro, Huawei, Watch, inteligentné hodinky Pribudla podpora bezdrôtového nabíjania a merač okysličenia krvi.

Keby sme recenziu publikovali pred dvoma mesiacmi, napísali by sme, že jednou z dlhodobých nevýhod hodiniek od Huawei je uzatvorený systém bez možnosti inštalovania doplnkových aplikácií. Áno, systém je síce uzatvorený, no časť o nemožnosti inštalovať ďalšie aplikácie už neplatí. Pred niekoľkými týždňami firma sprístupnila možnosť do vybraných hodiniek inštalovať externé aplikácie. Nie je ich zatiaľ veľa, sú viac menej jednoduché a inštalovanie je možné len cez Android. Zatiaľ táto možnosť slúži len “na parádu”, hlbší zmysel sme v nej nenašli. Aj z tohto dôvodu je dôležitejšie skôr to, čo už hodinky v sebe majú. Nie je toho až tak málo.

Naďalej bez možnosti reagovať na notifikácie

Obsluha a nastavenie hodiniek cez mobil funguje najlepšie na smartfóne s Androidom. Nie, že by cez iPhone nebolo možné s hodinkami komunikovať, no prídete o niektoré dôležité funkcie – napríklad o nastavenie typu zobrazovaných notifikácií. Ani v Androide však nie je možné s notifikáciami pracovať. Sú len statické, bez možnosti na ne odpovedať.

Robustnú konštrukciu hodiniek je na ruke naozaj... Foto: Tomáš Švec
Huawei Watch GT2 Pro, Huawei, Watch, inteligentné hodinky Robustnú konštrukciu hodiniek je na ruke naozaj cítiť. Nepatria medzi najľahšie.

Hodinkami je možné ovládať prehrávanie hudby, alebo ich priamo použiť aj ako hudobný prehrávač vďaka vlastnej pamäti, ktorá vystačí na uloženie približne piatich stoviek skladieb. Vďaka priamemu pripojeniu Bluetooth slúchadiel tak nie je potrebné nosiť k športu aj mobil. Navyše vďaka programovateľnému spodnému tlačidlu si je možné nastaviť automatické spustenie športového režimu alebo prehrávača hudby bez toho, aby ste ich lovili kdesi v menu.

Huawei Watch GT2 Pro – cena: 250 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva

  • Robustná a odolná konštrukcia
  • Nadštandardná výdrž
  • Podpora telefonovania
  • Monitorovanie okysličenia krvi
  • Režim spätného navigovania

Negatíva

  • Doplnkové aplikácie zatiaľ nie sú veľmi užitočné
  • Bez možnosti reagovať na správy

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné hodinky #Huawei Watch GT2 Pro #smart hodinky