Samsung v diaľkových ovládačoch vymenil tužkové batérie za solárne panely

K novým televízorom Samsung pribalí diaľkový ovládač so solárnym nabíjaním. Zabudované batérie sa nabijú aj pri umelom osvetlení.

11.01.2021 06:00
diakoľkový ovládač, Samsung, Foto:
Diaľkový ovládač so solárnym nabíjaním.
debata (1)

Najväčší veľtrh spotrebnej elektroniky CES sa po prvýkrát v histórii neuskutočnil v Las Vegas, ale premiestnil sa do online prostredia. Novinári od firiem dostávajú pozvánky na online stretnutia, na ktorých sú im predstavené novinky z produktového portfólia na celý rok. Samsung prezentácie rozdelil na niekoľko častí. V prvej z nich sa venoval smart televízorom z radu Neo QLED, Micro LED a Lifestyle TV. Vlajkové lode majú 4K a 8K rozlíšenie a upravenú technológiu Quantum Mini LED, pri ktorej majú diódy len zlomok výšky bežných LED diód.

“Namiesto obvyklej technológie, kedy sa svetlo rozptyľuje šošovkou a každá dióda je pripevnená samostatne, systém Quantum Mini LED využíva tenké mikrovrstvy pre väčší počet diód súčasne,” upresňuje Samsung. Svetelný tok diód ovláda technológia Quantum Matrix, ktorá upravuje najmä jas a prispôsobuje ho scéne. Samsung tiež tvrdí, že s novým procesorom dokáže automaticky zväčšovať rozlíšenie za pomoci neurónových sietí a umelej inteligencie.

Najvyšší rad televízorov Samsung Neo QLED. Foto: Samsung
Samsung Neo QLED, televízor Najvyšší rad televízorov Samsung Neo QLED.

Za zmienku stoja aj niektoré netradičné inteligentné funkcie, ktorými budú televízory najvyššieho radu vybavené. Príkladom sú systémy Samsung Health a Smart Trainer, ktoré zobrazujú cvičenie a merajú výkon, formu a spálené kalórie. Po cvičení televízor ponúkne cvičencovi spätnú väzbu. Druhou špecialitou sú videohovory cez zabudovaný systém Google Duo, ktorý ale vyžaduje pripojenú externú kameru. K televízorom je tiež možné pripojiť počítač a obrazovku využívať ako monitor.

Ekologické balenie aj ovládač bez tužkových batérií

Špecialitou nových modelov je aj diaľkový ovládač so zabudovaným solárnym panelom, ktorý slúži na nabíjanie zabudovaných batérií. Samsung počas prezentácie tvrdil, že jeho cieľom je prispieť k ochrane životného prostredia a minimalizovať množstvo elektronického odpadu. Ten vytvárali vymeniteľné AA batérie. Takzvaný Eco Remote ovládač pritom vyzerá veľmi podobne ako iné ovládače. Pomocou solárneho článku je možné ovládač nabiť aj pri umelom osvetlení. V prípade potreby je ho ale možné nabiť aj cez USB-C kontektor.

Firma takisto oznámila, že rozširuje svoje ekologické balenia aj o ďalšie televízory. Kartónové krabice, v ktorých budú zabalené, majú podobu stavebnice, z ktorej si možno postaviť skrinku pod televízor alebo domček pre mačku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #diaľkový ovládač #CES 2021 #solárne nabíjanie