Vyvinuli okuliare, ktoré dokážu meniť dioptrie

Pomocou posuvného kolieska je na okuliaroch možné individuálne prispôsobovať silu dioptrí. Okuliare Voy sú navyše veľmi lacné, aj keď ich rám je výrazný a hrubý.

12.01.2021 11:30
voy, dioptrické okuliare, dioptrie Foto:
Okuliare od firmy Voy umožňujú meniť silu dioptrie.
debata (1)

Ako nosíte dioptrické okuliare, určite z vlastnej skúsenosti viete, aké otravné je chodiť na pravidelné kontroly zraku a raz za čas si nechať upraviť dioptrické sklá v ráme. O to náročnejšie to majú ľudia, ktorí sú krátkozrakí aj ďalekozrakí zároveň. Pri čítaní si musia vymeniť okuliare, prípadne zainvestovať stovky eur do multifokálnych skiel. Ak sa im však zrak zhorší, je drahé sklá potrebné opätovne vymeniť. Na veľtrhu CES americká firma Voy predstavila veľmi netradičné, no o to praktickejšie, riešenie pre ľudí s okuliarmi.

Špeciálne okuliare majú mechanické koliesko, pomocou ktorého je možné individuálne meniť dioptrie v rozpätí od –5D do +2D. Posúvaním kolieska nad každým sklom samostatne je možné krokovo upravovať silu dioptrie po 0,1D. Podľa výrobcu by tak malo byť možné prispôsobiť ostrosť oveľa citlivejšie než pri bežných dioptrických sklách, ktorých najnižší rozdiel je štvrtina (0,25D) dioptrie. Každé sklíčko má antireflexnú vrstvu, UV ochranu a ochranný film, ktorý blokuje modré svetlo.

Nevýhodou okuliarov Voy je hrúbka rámu ako aj nemožnosť prispôsobiť sklá astigmatizmu. Rovnako nie je možné prispôsobiť ani cylinder, ktorý môžu mať ľudia na každom oku iný. Na druhej strane sú okuliare veľmi ľahké (35 gramov) a koniec koncov aj lacné. Ich cena začína na 79 dolároch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #okuliare #CES 2021 #Voy #dioptrické sklá