Sony predstavilo ultimátnu zrkadlovku bez zrkadla. Má závratnú cenu

Sony sa pochválilo svojim doposiaľ najlepším fotoaparátom Alpha 1. Vlajková loď má plnoformátový 50-Megapixelový senzor, podporu natáčania 8K videí, ale aj vysokú cenu. Záujemca za foťák zaplatí 6500 dolárov.

29.01.2021 06:00
Sony, mirrorless, zrkadlovka, Alpha 1 Foto:
Nová vlajková loď medzi mirrorless fotoaparátmi, Sony Alpha 1.
debata (21)

Mnohí možno nebudú súhlasiť, no faktom je, že jednooké zrkadlovky ťahajú v posledných rokoch za kratší koniec. Nie je to ani tak tým, že by na ne výrobcovia či fotografi zanevreli, ale do popredia sa derú takzvané “mirrorless” fotoaparáty – teda zrkadlovky bez zrkadla. Postupnú zmenu trendov v minulosti naznačil Nikon, ktorý na rozdiel od konkurenčného Canonu predstavil prémiové mirrorless fotoaparáty určené pre poloprofesionálov. Pritom, nie je tomu tak dávno, keď na týmto typom foťákov mnohí fotografi ohŕňali nos. Že sa doba mení potvrdzuje aj Sony s najnovším prírastkom Alpha 1. Táto hybridná zrkadlovka je tým najlepším foťákom, aký Sony doposiaľ vyrobilo a na chvíľu ním asi aj zostane.

Alpha 1 disponuje plnoformátovým senzorom s 50,1-Megapixelmi a podporou kontinuálneho snímania s rýchlosťou 30 snímok za sekundu v najvyššom rozlíšení. To sa len tak nevidí, nehovoriac o podpore nahrávania videí v 8K rozlíšení a 30 snímkach za sekundu. Pokročilé je aj automatické zaostrovanie, ktoré zvládne 120 prepočtov za sekundu. Elektronický hľadáčik s OLED displejom s vysokým rozlíšením zas podporuje obnovovaciu frekvenciou 240 Hz. Súčasťou je aj 5-osová stabilizácia obrazu a podpora citlivosti v rozsahu ISO 100 až 32000 s možnosťou rozšírenia na ISO 50 až 102 400.

Viacerí odborní recenzenti považujú systém zaostrovania od Sony jeden z najlepších na trhu. Sony zaostrovanie vylepšilo o systém Eye AF, ktorý je možné použiť pri zaostrovaní na pohybujúce sa zvieratá či vtáky. Uzávierka fotoaparátu dokáže okrem mechanického pracovať aj v plne elektronickom režime. Poradí si aj s blikaním LED osvetlenia, ktoré dokáže vďaka rýchlosti uzávierky úplne eliminovať. Sony samozrejme vie, akú hodnotu má takýto foťák, preto jeho cena vystrelila na 6500 dolárov. Predávať by sa mal začať v marci.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #zrkadlovka #bezzrkadlovka #mirrorless #Alpha 1