Služba Spotify plánuje odporúčať hudbu podľa vašej nálady či pocitov

Služba si patentovala technológiu, ktorá dokáže analyzovať hlas a odhaliť emočné rozpoloženie, pohlavie, vek a prízvuk. Následne odporučí vhodné skladby.

31.01.2021 06:00
hudba, počúvanie, spotify, apple, beats,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa čoho si vyberáte, akú hudbu budete práve počúvať? Je to aktuálna nálada, prostredie alebo aktivita? Spotify vám s výberom možno onedlho sám pomôže. Napriek tomu, že už v súčasnosti sa služba snaží ponuku skladieb personalizovať, nedokáže to úplne presne. Vychádza len z toho, akú hudbu ste doposiaľ počúvali, aká sa vám najviac páčila alebo akú hudbu počúvajú ľudia vo vašej lokalite. Nič viac, nič menej.

Spotify v roku 2018 požiadalo o udelenie patentu na analýzu hlasu a identifikovanie pocitov, nálady, hlasu a ďalších charakteristík, ktoré majú službe pomôcť pri navrhovaní hudby “na mieru.” Patent bol v týchto dňoch schválený. To znamená, že služba môže začať s vývojom technológie, ktorá by dokázala z hlasu vyčítať aktuálnu náladu, pohlavie, vek, ale aj ďalšie metadáta – ako napríklad, či sa nachádzate doma, vo vlaku, či v metre alebo či ste sám, v malej skupine alebo na párty. Technológia by kvôli presnosti porovnávala aj dáta z minulosti a navrhovaný žáner alebo konkrétne skladby by prispôsobovala vkusu poslucháča. Ak máte zlú náladu, tak by vám Spotify neodporučilo počúvanie heavy metalu (ak nie ste zrovna jeho fanúšikom) a podobne.

Spotify si aj v minulosti patentovalo niekoľko inovácií, ktoré však zatiaľ neuzreli svetlo sveta. Jednou z nich je funkcia karaoke, pri ktorej by služba dokázala potlačiť hlas interpreta. V súčasnosti Spotify využíva 320 miliónov používateľov po celom svet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spotify #hudobná služba #streamovaná hudba