Test: Mate 40 Pro je dôkazom, že Huawei stále dokáže vyrábať výborné fotomobily

Bol by to ultimátny mobil, no trápia ho softvérové obmedzenia, za ktoré si sám nemôže. Huawei Mate 40 Pro je skvelé zariadenie pre tých, ktorí sú ochotní urobiť niekoľko zásadných kompromisov.

09.02.2021 06:00
Huawei, Mate 40 Pro Foto:
Smartfón má výborný OLED displej s 90 Hz obnovovacou frekvenciou. Nie je to najviac v segmente, no Apple ponúka len 60 Hz.
debata (2)

Je to obohratá pesnička, no na začiatku recenzie ju musíme opätovne spomenúť. Nech Huawei vyrobí akýkoľvek hardvérovo dokonalý mobil, neustále musí vyvracať pochybnosti o tom, že nedokáže obstáť v tvrdej konkurencii. Opak je pravdou, aj keď sa ani po rokoch nedokáže zbaviť “čierneho Petra”, ktorého mu do rúk dala americká vláda v podobe tvrdých sankcií. Sankcie sa postupom času nielenže neuvoľňujú, ale dokonca sprísňujú. Huawei preto musí častokrát improvizovať a spotrebiteľom mimo Číny dokazovať, že je aj naďalej technologickým lídrom. Podľa najnovších štatistík už Huawei nepatrí medzi najväčších výrobcov smartfónov. Snahám vyrábať prémiové smartfóny zatiaľ sankcie nezabránili, čoho dôkazom je aj Mate 40 Pro.

Výborný displej aj prepracovaná ergonómia

Smartfón má nadpriemerne veľký a na okrajoch zakrivený 6,76-palcový OLED displej. Niet mu čo vytknúť. Poteší aj natívna 90 Hz obnovovacia frekvencia, ktorá ale nie je najvyššia na trhu. Aj keď konkurenti ponúkajú 120, ale aj 144 Hz displej, nájdu sa medzi nimi aj takí, ktorí výrazne zaostávajú – napríklad Apple. Vyššiu obnovovaciu frekvenciu spozorujete nielen pri hraní hier a sledovaní videí, ale aj pri rýchlom rolovaní na webe. Displej má väčší výrez na foťák a senzory v ľavom hornom rohu. Napriek zaoblenému displeju a veľkosti sa mobil dobre drží a priveľmi v ruke nekĺže.

Displej je zaoblený po hranách, napriek tomu sa... Foto: Tomáš Švec
Huawei, Mate 40 Pro Displej je zaoblený po hranách, napriek tomu sa mobil dobre drží v ruke.

Tlačidlá sa nachádzajú na dostupných miestach, takže nie sú potrebné krkolomné pohyby prstov pri ich stláčaní. Čítačka odtlačkov prstov je pod displejom a pocitovo je presnejšia a rýchlejšia než u predchodcov. Problém jej nerobili ani mokré prsty. Potešili nás tiež reproduktory, ktoré sú skutočne stereo a zvuk z nich je vyvážený tak z hornej, ako aj zo spodnej strany. Konektor na slúchadlá mobilu chýba, je potrebné využiť buď slúchadlá s USB-C konektorom alebo bezdrôtový variant. Aj keď disponuje NFC modulom, kvôli absencii služieb Google s nim v obchode nezaplatíte.

Foťák nemá konkurenciu (zatiaľ)

Fotoaparáty výrobca umiestnil do kruhu na zadnej strane. V porovnaní s inými výrobcami, ktorí neustále experimentujú, foťáky presúvajú z jednej strany na druhú a zo štvorcov do obdĺžnikov, je táto alternatíva oveľa elegantnejšia. Má tiež výhodu pri položení na stôl – mobil sa nekýve zo strany na stranu. V kruhu sa nachádza trojica foťákov – hlavný s 50 Megapixelmi, druhý s 20 Megapixelmi a ultraširokouhlým objektívom a tretí s 12 Megapixelmi a funkciou telefoto. Ten, kto už mal tú česť fotiť s niektorou z posledných generácií vlajkových lodí Huawei vie, že latku výrobca nastavil vysoko. Každým rokom ju ale posúva vyššie a vyššie, o čom sa presvedčili aj recenzenti zo serveru DxO Mark, podľa ktorých je Mate 40 Pro druhým najlepším fotomobilom na trhu, v tesnom závese za súrodencom Mate 40 Pro+.

Maximálne 50-násobné priblíženie je len výrezom... Foto: Tomáš Švec
IMG 3560 Maximálne 50-násobné priblíženie je len výrezom z inak veľkej fotky.

Akékoľvek výčitky voči kvalitám fotoaparátov nie sú na mieste. Snáď len subjektívny pocit, že fotky majú o čosi menej živé farby. Optika v spojení so snímačom ale ponúka veľmi široký dynamický rozsah, výbornú kresbu a ostrosť. Skvelé sú tiež nočné snímky, pri ktorých foťák obstál lepšie než ľudské oko, a to dokonca bez väčšieho šumu. Príjemne nás prekvapil širokouhlý objektív, aj keď zorné pole bolo o čosi užšie.

Telefoto podporuje maximálne 5-násobné optické priblíženie s optickou stabilizáciou obrazu. Kresba je pri takomto priblížení výborná. Fotky s väčším priblížením (do 50-násobku) sú v podstate len výrezom z väčšej fotky. Takéto priblíženie je naozaj len orientačné, aj keď je lepšie než na Mate 30 Pro. Mobil nájde využitie aj ako kvalitná videokamera. Videá natáča v 4K rozlíšení pri 60 snímkach za sekundu. V rovnakom rozlíšení ich natočí aj prednou kamerou, no výsledky už nie sú tak očarujúce.

5-násobné optické priblíženie neochudobní o... Foto: Tomáš Švec
Huawei, Mate 40 Pro 5-násobné optické priblíženie neochudobní o detaily.

S príchodom 5G sietí na Slovensku poteší aj ich natívna podpora v telefóne. Ako dátové prenosy fungujú sme ale nevyskúšali. Mate 40 Pro nás potešil vysokým výkonom, o ktorý sa stará procesor Kirin 9000 a 8 GB operačnej pamäte. Úložisko má kapacitu 256 GB s možnosťou rozšírenia pomocou ťažšie dostupných a neuniverzálnych NV kariet. Batéria má kapacitu 4400 mAh, čo nie je veľa, no na celodenné používanie ako-tak postačí. Prinajhoršom je možné ju rýchlo nabiť pomocou 66 Wattovej nabíjačky.

Nových majiteľov potrápi najmä softvér

V úvode spomínaný problém so softvérom sa snaží Huawei riešiť obchodom AppGallery, v ktorom sa nachádzajú tisíce najrôznejších aplikácií. Na Slovensku firma dokonca poverila tím vývojárov a obchodníkov, aby do obchodu každý mesiac prinášali nové lokálne aplikácie. Aj preto sa situácia zo dňa na deň mení k lepšiemu. Kým v úvode v ponuke chýbali mnohé slovenské aplikácie a predovšetkým aplikácie bánk, dnes to už neplatí. Napriek tomu sa môže stať, že v obchode vám niektoré z aplikácií, na ktoré ste z iných smartfónov zvyknutí, budú dočasne chýbať.

Iné je to pri natívnych Google aplikáciách, ktorým musel Huawei nájsť náhradu. V mobile nenájdete Mapy Google, Gmail či YouTube. Všetky tri ale môžete používať cez webové rozhranie v prehliadači alebo si ich komplikovanejším spôsobom doinštalovať. Ani jedno z riešení však je ideálne. Pri mapách vám absencia Google časom prestane chýbať, no ak ich používate na počítači, fragmentácia na viacero aplikácií vás môže nahnevať. Väčšina negatív je spojená viac so softvérom, než s hardvérom. Mnohých môže od kúpy odradiť aj vysoká cenovka – aktuálne 1049 eur.

Huawei Mate 40 Pro – cena: 1049 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva:

  • Robustné telo a vodeodolnosť
  • Výborný OLED displej
  • Jeden z najlepších fotomobilov na trhu
  • Podpora rýchleho nabíjania (66W a 50W bezdrôtovo)

Negatíva

  • Nižšia obnovovacia frekvencia displeja (90Hz)
  • Vysoká cena
  • Kompromisy spojené so softvérom
  • Vlastné pamäťové karty NV

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #recenzia #Huawei #Mate 40 Pro